Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » word
Inserarea obiectelor

Inserarea obiectelor


Inserarea obiectelor

Toate comenzile necesare pentru a insera obiecte in documentul Word pot fi gasite in meniul Insert.

1. Paginarea documentului

Pentru paginarea unui document e necesar de a activa Insert/Page Numbers. In rezultat apare fereastra Page Numbers in care din bara derulanta Position (figura 5.20.) se alege unde va fi pozitionata numerotarea, in partea de sus sau de jos a foilor documentului; iar din bara derulanta Alignment se alege alinierea numerotarii: in dreapta, in stanga, in centru, inauntru sau in afara. Daca prima pagina nu trebuie sa fie numerotata e necesar de a scoate bifa de la Show number on first page, efectuand un clic. In partea dreapta a ferestrei in chenarul Preview este afisata o foaie a documentului in aspectul in care va fi numerotata.

Figura 5.20. Fereastra Page Numbers



 

Activand butonul Format apare fereastra Page Number Format in care se formateaza paginarea. Din bara derulanta format number se poate alege un alt format al numerotarii (a,b,c,; I,II,III,; etc), iar in sectiunea page numbering poate fi ales numarul cu care se va incepe paginarea, introducandu-l in caseta Start at. Dupa formatare se actioneaza butonul OK. Pentru a confirma optiunile alese se activeaza, iarasi, butonul OK si ca rezultat paginile documentului vor fi numerotate.

2. Inserarea datei si a orei

Inserarea datei si orei se efectueaza activand: Insert/Date and Time. In fereastra aparuta Date and Time, din bara derulanta Language se alege limba, iar din bara Available formate se selecteaza formatul datei sau orei necesar. Dupa activarea butonului OK optiunea selectata va fi inserata in document la pozitia cursorului.

3. Inserarea simbolurilor

In cazul cand este necesar de a introduce un caracter sau simbol care nu este pe tastatura acesta poate fi introdus in felul urmator: se activeaza Insert/Symbol. In fereastra ce apare poate fi selectat unul din simbolurile prezente.

Daca simbolul necesar nu este de gasit atunci din caseta Font - poate fi selectata alta lista de fonturi. Dupa ce simbolul necesar a fost gasit este suficient de a-l selecta (clic pe acesta) si de a activa butonul Insert.

Dupa ce au fost inserate toate simbolurile necesare fereastra poate fi inchisa.

Figura 5.21. Fereastra Symbol

 


4. Inserarea fisierelor

MS Word acorda posibilitatea de a insera in documentul activ (deschis) un fisier. Acest lucru poate fi facut prin activarea Insert/File. In fereastra Insert File, ce apare, se cauta fisierul care necesita a fi inserat, se selecteaza si se actioneaza butonul Insert. Fisierul va fi inserat in document incepand cu pozitia cursorului contextal.

5. Inserarea obiectelor din colectia Clip Art

Din colectia ClipArt fac parte obiecte ce reprezinta imagini si inregistrari audio si video. Pentru a insera un obiect din ClipArt se activeaza Insert/Picture/ClipArt, sau poate fi activat butonul din bara cu instrumente Drawing. Ca rezultat in partea dreapta a ecranului apare fereastra ClipArt (figura 5. 22.) care contine treisectiuni:

Search for - aici pot indicate cuvinte cheie pentru a cauta obiectele necesare;

Search in - aici poate fi indicata colectie din care face parte obiectul cautat;

Results should be - aici pot fi selectate unul sau mai multe din tipurile obiectului cautat (imagine, sunet, video, fotografii).

Figura 5.22. Fereastra ClipArt

 

Dupa completarea campurilor necesare se actioneaza butonul . Ca rezultat vor aparea obiectele care corespund cerintelor selectate.

Remarca: Pentru a vizualiza toate obiectele ClipArt existente este suficient, imediat dupa deschiderea ferestrei, de a actiona butonul Go, fara a completa campurile respective.

Dupa ce obiectul necesar a fost gasit, pentru a-l insera, se pozitioneaza cursorul pe obiect astfel incat sa apara sageata . Se efectueaza un clic stangul si din meniul ce apare se selecteaza comanda Insert (figura 5.23.).

Figura 5.23. Fereastra Insert


 

Dupa ce au fost inserate toate obiectele necesare fereastra ClipArt poate fi inchisa.

Schimbarea dimensiunilor imaginilor inserate poate fi facuta cu ajutorul patratelelor din colturile imaginii ce apar cand aceasta este selectata (pentru a selecta imaginea este suficient de efectuat un clic pe aceasta). Se pozitioneaza cursorul soricelului pe unul din patratele astfel incat cursorul sa ia forma unei sageti de forma sau in dependenta de ce patratel este utilizat. Se activeaza butonul stang al mouse-ului si se tine apasat dupa care se gliseaza mousul pana cand imaginea ia forma dorita. Dupa care se elibereaza mouse-ul.

Pentru a sterge o imagine este suficient de a o selecta si de a activa tasta Delete.

Pentru a schimba pozitia imaginii fata de textul documentului se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe imagine si se activeaza butonul drept al acestuia. Din meniul contextual ce se deschide se activeaza comanda Format Picture (sau Format Object). In fereastra deschisa se selecteaza fila Layout, iar din sectiunea Wrapping Style se alege pozitia necesara.

6. Crearea cliseelor de text

WordArt este o clasa de obiecte ce reprezinta clisee de reprezentare a textelor. Aceste clisee pot fi selectate din fereastra care apare in urma activarii butonului din bara cu instrumente Drawing sau actionand Insert/Picture/ WordArt. Dupa selectarea cliseului si activarea butonului OK apare o caseta de dialog in care se introduce textul dorit (substituind textul "Your text Here").

Pentru modificarea aspectului cliseului se utilizeaza butoanele barei cu instrumente WordArt :

Insert WordArt - creeaza un nou cliseu de text;

Edit text - editeaza textul cliseului de text selectat;

WordArt Gallery - schimbarea aspectului cliseului selectat

Format Object - formatarea cliseul selectat,

WordArt Shape - modificarea formei cliseului;

Text Wrapping - pozitioneaza cliseului fata de text;

WordArt Same Latter Heights - stabilirea aceleiasi inaltimi pentru toate literele cliseului textului;

WordArt Vertical Text - transpunere pe verticala/orizontala a textului;

WordArt Alignment alinierea textului;

WordArt Character Spacing spatiul dintre caractere.

Schimbarile asupra dimensiunilor cliseurilor de text pot fi efectuate analogic ca pentru orice alta imagine (vezi 4.5).

7. Crearea obiectelor AutoShapes

Pentru a crea un obiect AutoShapes se activeaza butonul AutoShapes din bara de instrumente Drawing. Ca rezultat se deschide un meniu din care se selecteaza clasa din care face parte obiectul care urmeaza a fi creat, dupa care se gaseste si se selecteaza obiectul respectiv. In urma acestor actiuni cursorul va lua forma "+", iar in document apare un dreptunghi in care se presupune ca va fi inserat obiectul. Pentru a desena obiectul cursorul se pozitioneaza in locul unde trebuie creat acesta, se activeaza si se tine apasat butonul stang al mouse-ului, glisand mouse-ul se va desena obiectul. Cand obiectul ia forma necesara se elibereaza butonul mouse-ului.

Operatiile de redimensionare, stergere, pozitionare fata de text se fac analogic cazului unei imagini (vezi p.5).

Pentru modificarea aspectului unui obiect AutoShapes pot fi utilizate butoanele barei de instrumente Drawing:

Fill color - culoare pentru obiect;

Line color - culoarea liniei de contur a obiectului;

Line Style - stilul liniei de contur;

Dash line - stiluri de linii intrerupte;

Arrow style - stilul sagetilor

Shadow Style - umbra pentru obiect;

3-D style - volum pentru obiect.

Evident pentru a efectua modificari asupra aspectului unui obiect acesta trebuie apriori selectat.

Plus la cele mentionate obiectele mai pot fi si rotite. Acest lucru devine posibil dupa activarea butonului Draw din bara de instrumente Drawing, dupa care selectarea comenzii Rotate or Flip/Free Rotate in rezultat in jurul obiectului apar cercuri mici verzi cu ajutorul carora si poate fi rotit obiectul.

8. Inserarea ecuatiilor matematice

Pentru a insera ecuatii este necesar de a activa Insert/Object fila Create New. In sectiunea Object type se selecteaza Microsoft Equation 3.0 dupa care se activeaza butonul Ok. Sau poate fi activat butonul Equation Editor din bara de instrumente Formating. In rezultat apare o bara cu instrumente (figura 5.24.). Pe aceasta bara instrumentele sunt grupate in clase. Cautati clasa, apoi selectati pe rand instrumentele de care aveti nevoie. Dupa ce formula este scrisa se efectueaza un clic in afara formulei si a barei cu instrumente.

Figura 5.24.   Fereastra Equation

 

Pentru a redacta (modifica) o formula introdusa anterior se executa un dublu clic pe formula respectiva, in rezultat apare cursorul si pot fi efectuate modificarile necesare.

9. Inserarea referintelor

Pentru a adauga referinte in text este necesar de a activa Insert/Reference/ Footnote. In rezultat apare fereastra Footnote and Endnote (figura 5.25.). In sectiunea Location se selecteaza tipul referintei: footnotes - referinta care va fi plasata pe pagina curenta sau Endnotes referinta care va fi plasata la sfarsitul documentului.

In sectiunea Format pot fi selectate optiunile ce tin de formatare si anume: formatul numerotarii referintelor - Number format; daca nu se regaseste formatul necesar in aceasta lista atunci poate fi selectat un alt format activand butonul Symbol. tot in aceasta sectiune se poate indica numarul cu care se va incepe numerotarea referintelor. La fel poate fi selectat modul in care se vor numerota referintele - optiunea Numbering.

Figura 5.25. Fereastra Footnote and Endnote

 

10. Inserarea Diagramelor

Pentru a insera o diagrama este suficient de a activa Insert/Diagram sau de a activa butonul Insert Diagram or Organization Chart din bara de instrumente Drawing. Ca rezultat apare fereastra Diagram Gallery (fereastra 5.26) de unde poate fi selectat unul din cele sase tipuri de diagrame propuse.

Figura 5.26. Fereastra Diagram Gallery

 

Dupa selectarea tipului si activarea butonului OK apare diagrama de tipul respectiv si utilizatorului ii ramane sa introduca datele in aceasta. La fel o data cu aparitia diagramei apare si un meniu cu butoane necesare la formatarea diagramei.

Daca nici una din diagramele prezente nu verifica necesitatile utilizatorului atunci acesta poate crea propria diagrama utilizand instrumentele butonului AutoShapes si butoanele din bara de instrumente Drawing (vezi p. 7.)





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.