Ascensiunea Braziliei
Evenimente
Alegerile prezidentiale din Brazilia vor ajunge la un al doilea tur pe 31 octombrie, dar presa se axeaza deja pe politicile implementate de o administratie condusa de Dilma Rousseff. Desi nu a reusit sa obtina o victorie clara in primul tur de scrutin, ea va castiga, cel mai probabil, al doilea scrutin. Mai mult, partidul ei de stanga, Partido Trabalhadores (PT), si aliatii sai vor avea o majoritate in Congres, acest lucru dandu-i un avantaj din punct de vedere legislativ.
Dar doamna Rousseff va trebui sa elaboreze un plan detaliat de conducere si sa gestioneze o coalitie greoaie multi-partid si, totodata, toate factiunile din propriul partid. Toate acestea vor fi teste redutabile pentru abilitatile politice, in mare parte netestate.
Doamna Rousseff a obtinut 46,9% din voturi in primul scrutin, fata de 32,6% pentru José Serra, candidatul din partea Partidului Social Democratic Brazilian (PSDB) si 19,3% pentru Marina Silva a Partidului Verde. Dar PT si aliatii sai, in special in Partidul Movimento Democrático Brasileiro (PMDB, cel mai mare din coalitia formata din 10 partide), a ajuns la o victorie mult mai usoara in alegerile pentru Congres. Presupunand ca, intr-adevar, ea va castiga Presedintia, va beneficia de un Congres prietenos si de o majoritate chiar mai mare decat actualul presedinte, Luiz Inacio Lula da Silva.
In Senat, unde 54 din totalul de 81 de locuri au fost puse la bataie, coalitia a castigat 40, ajungand la 55 de locuri, incepand cu luna ianuarie (fata de numarul actual - 39). Acest lucru ii confera o majoritate de doua treimi, peste 60%, necesara pentru amendamente constitutionale.
Semnificatii
Baza solida din Parlament ii va asigura doamnei Rousseff sprijinul necesar pentru punerea in aplicare a elementelor-cheie ale agendei sale, cum ar fi simplificarea sistemului fiscal (in parte prin introducerea unui impozit unic pe vanzari), lucru pe care Dilma Rousseff l-a identificat drept o prioritate legislativa.
Doamna Rousseff intentioneaza, de asemenea, sa lanseze o reforma politica, prin alegerea unei adunari constitutionale separate, care ar avea un mandat specific pentru a imbunatati eficienta politica si pentru a reforma sistemul electoral si sistemul de finantare a campaniilor electorale.
Cu toate acestea, in timp ce aceasta legislatie va fi probabil aprobata in primele saptamani ale administratiei, nu este sigur cat timp va dura coalitia. O alta provocare va fi sa mentina diferitele factiuni din propriul ei partid in aceasi linie cu programul guvernului sau. PT a gazduit in mod traditional o factiune mai moderata si una mai radicala. Autoritatea si carisma fostului presedinte au fost utile in ceea ce priveste disidentele interne dar doamna Rousseff nu poseda aceste calitati, iar faptul ca nu a reusit sa castige o victorie categorica, in primul tur de scrutin, o pune intr-o situatie dificila.
Trenduri
Doamna Dilma Rousseff nu a emis un program detaliat de guvernare, dar nu ne putem astepta la politici populiste care ar pune in pericol stabilitatea macroeconomica greu castigata. Cadrul politic existent, care include surplusuri fiscale de aproximativ 3% din PIB, tintirea inflatiei si moneda flexibila, vor ramane in vigoare. Cu toate acestea, schimbarile din ultimii ani care au dat statului un rol mai mare in economie vor continua.
Reformele structurale necesare, pentru a imbunatati competitivitatea si ridica potentialul de crestere a PIB-ului, nu vor duce la un progres semnificativ. Problemele care au fost puse pe plan secund in timpul lui Lula, precum taxele, reformele sistemului de pensii si a pietei fortei de munca, consolidarea cadrului de reglementare si imbunatatirea calitatii cheltuielilor publice, vor trebui in mod clar abordate de catre noul guvern.
Cu toate acestea, implicarea guvernului in industriile strategice va creste. De exemplu, statul si-a majorat participatia in Petróleo Brasileiro (Petrobras, compania petroliera controlata de stat), lucru care denota o dorinta de a creste rolul statului in industria petrolului si a gazelor dar si in industriile conexe. Din intamplare, Petrobras a fost condusa pana in martie de catre Dilma Rousseff.
Pe langa gigantul petrolier, guvernul va avea probleme in ceea ce priveste mamutul minier Vale, probleme care ar putea fi rezolvate fie prin renationalizarea companiei, o masura destul de improbabila, fie prin schimbarea legislatiei cu privire la minerit.
Momentan, taxele platite statului de catre Vale sunt relativ modeste iar actualul presedinte detine doar 5.4% din actiuni dar, dupa alegeri, Vale va lansa noi planuri de investitii iar zvonurile sugereaza ca acestea vor consta in cheltuieli de pana la 100 miliarde dolari in urmatorii cinci ani - marea majoritate a sumei urmand a fi investita in Brazilia.
Acest lucru ar trebui, pe de o parte, sa multumeasca guvernul si, in acelasi timp, si actionarii, care isi doresc, dincolo de orice, sa vada compania facand profit. Exista chiar posibilitatea ca pretul fierului sa scada, lucru care bineinteles ar incetini progresul companiei. Dar luand in consideratie cererea din partea Chinei, acest lucru pare mai mult decat improbabil. Iar succesul companiei va avea in mod cert un efect pozitiv asupra Braziliei.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |