Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » matematica » stiinte politice
Delegatiile interparlamentare

Delegatiile interparlamentare


DELEGATIILE INTERPARLAMENTARE

Relatiile cu tarile din afara Uniunii Europene sunt foarte importante pentru institutia Parlamentului European si implicit pentru scopul crearii Uniunii Europene, acela de colaborare intre state, in special cu cele care nu sunt membre. In acest sens Parlamentul a instituit o serie de delegatii care dialogheaza cu parlamentele acestor tari care nu fac parte din marea familie europeana. Scopul principal al acestor delegatii este de a extinde influenta Uniunii Europene la nivel mondial. Astfel ca europarlamentarii dintr-un grup politic care sunt din acelasi stat, formeaza o delegatie nationala. Aceste delegatii nationale se reunesc atat in saptamana reuniunii grupului, cat si in perioada sedintelor plenare. In cadrul grupului cei care fac parte din aceeasi delegatie nationala, vor sustine, asa cum este de asteptat, aceeasi pozitie in privinta aspectelor dezbatute.

Membrii grupurilor politice sunt cei care influenteaza componenta atat a delegatiilor nationale cat si a comisiilor de specialitate, dat fiind faptul ca membrii ultimelor doua forme de activitate ale europarlamentarilor sunt alesi din randul membrilor unui grup politic. Iar avand in vedere faptul ca " grupurile politice sunt cele care propun un europarlamentar pentru o functie de conducere " , in cadrul oricarei comisii este important cate locuri are acel grup politic in comisia respectiva. Iar in cadrul grupului politic, pentru eficienta delegatiilor nationale este de asemenea important cati membrii exista din acelasi stat si experienta acestora. In ce priveste functiile de conducere pentru membrii delegatiilor nationale, daca in cadru oricarei delegatii un membru are deja un post de conducere, un alt membru al aceleasi delegatii va avea sanse mai mici de a obtine o functie de conducere intr-o comisie, deoarece grupul trebuie sa acorde si altor delegatii un asemenea post.



Pentru functia de conducere exista, la fel ca si in cadrul comisiei, presedintele delegatiei. Presedintii de delegatie coordoneaza lucrarile delegatiilor in cadrul Conferintei presedintilor de delegatie. Acestia se reunesc o data pe luna in cadrul Conferintei Presedintilor de Delegatie si sunt de asemenea reprezentati de Presedintele Conferintei in cadrul Biroului Parlamentului European.

In principal, aspectele discutate in cadrul Conferintei presedintilor de delegatie se refera a probleme organizationale. Presedintele Conferintei ia parte la reuniunile Biroului si ale Conferintei Presedintilor, atunci cand se discuta chestiuni ce tin de functionarea delegatiilor. Conferinta presedintilor delegatiilor are de asemenea " dreptul de a adresa recomandari Conferintei presedintilor Parlamentului in legatura cu lucrarile delegatiilor" . La fel ca si in cazul Conferintei presedintilor de comisie, "Biroul si conferinta presedintilor pot delega anumite sarcini conferintei presedintilor de delegatie".

Pentru a acoperi cat mai multe zone geografice, dar si pentru a servi scopului pentru care au fost create, delegatiile se impart pe doua criterii, si anume delegatiile interparlamentare, a caror misiune consta in mentinerea relatiilor cu parlamentele tarilor din afara Uniunii Europene care nu si-au depus candidatura pentru aderare si celalalt tip de delegatii sunt delegatiile din cadrul comisiilor parlamentare mixte, care mentin contactul cu parlamentele tarilor candidate la aderare si cu statele care au semnat acorduri de asociere cu Comunitatea.



Sir William Nicoll, Trevor C. Salmon, 2004, p.98

Regulamentul Parlamentului European https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+RULES-EP+20091201+RULE-198+DOC+XML+V0//RO&language=RO&navigationBar=YES





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.