Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » matematica » stiinte politice
Organizatii neguvernamentale

Organizatii neguvernamentale


Organizatii neguvernamentale

O.N.G.-urile sunt organizatii din sfera societatii civile care isi propun gasirea unor solutii pentru problemele societatii, edificand astfel o societate democratica.

Exista mai multe organizatii precum partidele politice, sindicatele, care fac parte di cel de-al treilea sector, dar care isi propun scopuri politice. O.N.G.-urile cunosc variate forme organizationale de la mici initiative locale, societati bazate pe beneficii reciproce, spre grupuri mai active.

Toate aceste forme organizationale au unele caracteristici comune. Caracteristica principala a acestora este faptul ca ele sunt independente fata de stat. Ceea ce le deosebeste de celelalte structuri asociative este caracterul non-profit al acestora axat pe beneficiul public si nu pe cel privat. Pentru organizatiile neguvernamentale se utilizeaza o terminologie specifica: organizatii neguvernamentale(O.N.G.); organizatii voluntare particulare; organizatii non-profit; asociatii secundare(de rudenie, etnice si cetatenie); asociatii voluntare; grupuri de presiune.



1. Functiile organizatiilor neguvernamentale

De-a lungul istoriei sale, viata asociativa a fost un loc al creativitatii, formarii personale si colective, educatiei cetatenesti. Dezvoltarea vietii asociative si crearea de organe intermediare intre guvern si individ, are drept obiectiv favorizarea asumarii de responsabilitati de catre cetateni si implicarea lor in viata societatii; dezvoltarea notiunii de solidaritate colectiva.

In mod traditional, asociatiile isi asuma un rol esential pentru sanatatea ansamblului societatii. Numeroase asociatii au, mai cu seama, sau exclusiv o functie prestatoare de servicii, ele acopera lacunele existente, largesc evantaiul serviciilor deja oferite.

O alta functie importanta a numeroaselor asociatii e rolul de pionier si de novator in domenii extrem de variate de la nivel local la nivel international. Ele ajung adesea sa stirneasca profunde schimbari de atitudini. Drept exemplu pot fi aduse dezbaterile pe marginea egalitatii intre sexe, a drepturilor omului, a "descoperirii" urgentei pe care o reprezinta protectia mediului etc.

O alta functie a asociatiilor este rolul lor de aparator. Pe de o parte, ele pot apara interese sociale speciale sau pot asigura protectia unor grupuri sociale, economice, profesionale sau de alta natura. Pe de alta parte, ele pot actiona pentru combaterea metodelor de actiune sau a atitudinilor xenofobe a absentei posibilitatilor acordate femeilor sau a discriminarii la care sint supuse persoanele handicapate. In rolul de aparator asociatiile vegheaza pentru ca fiecare sa se bucure de drepturile si de prestatiile pe care le poate pretinde.

A patra functie fundamentala a asociatiilor e cea de garant al anumitor valori in cadrul societatii. In virtutea naturii lor specifice a compozitiei si obligatiilor lor, ele pastreaza si favorizeaza valorile muncii neremunerate, ale initiativei si ale participarii active la viata sociala, ale pluralismului, solidaritatii, protectiei si respectului minoritatilor.

In ciuda sau mai degraba din cauza domeniului lor de actiune pe sectoare si adesea foarte farimitat, ele reflecta varietatea problemelor si preocuparilor oamenilor de rind cu mai multa exactitate decit partidele politice si piata , care nu sint in masura sa reflecte realitati, dupa cum nici autoritatile publice nu le-ar putea intelege.

2. Cerintele de activitate a organizatiilor neguvernamentale

Relatia stat - O.N.G. este valabila pentru un stat care pretinde a fi democratic. Neintelegerile intre stat si O.N.G.-uri pot crea situatii de tensiune intr-o perioada anumita de timp, dar ar putea evalua intr-o energie creatoare. O prima conditie in edificarea unei societati civile este existenta unor prevederi legale, care consfintesc dreptul la libera asociere, de intrunire si libertatea cuvintului a indivizilor.

3. Problemele cu care se confrunta in activitatea lor organizatiile neguvernamentale

In activitatea lor organizatiile neguvernamentale se ciocnesc de o serie de probleme atit de ordin obiectiv, cit si subiectiv. Am putea mentiona aici lipsa traditiilor societatii civile in R. Moldova, lipsa unui concept integru la nivel statal privind sectorul non-profit, lipsa experientei in gestionarea activitatii organizatiilor neguvernamentale. Cadrul legislativ ce reglementeaza activitatea organizatiilor neguvernamentale este imperfect. Legea despre fundatii lipseste iar legea despre asociatii are multe imperfectiuni. Nu este reglementata activitatea organizatiilor neinregistrate iar procedura de inregistrare si perfectarea tuturor documentelor si atributelor este indelungata si costisitoare. O alta problema ar fi lipsa expertilor locali in domeniu sectorului nonprofit si posibilitatile limitate de finantare a proiectelor O.N.G.-urilor.

4. Pericole pentru organizatiile neguvernamentale

Din practica de activitate si organizare a O.N.G.-urilor este cunoscut ca unele grupuri se pot organiza mult mai repede decit altele. Grupurile de interese inguste se por organiza mai usor decit altele. Grupurile de interese mici, inguste si specifice se pot organiza mai usor si sint implicate efectiv in formarea politicii publice. Uneori citeva organizatii mari si profesioniste tind sa domine peisajul O.N.G.-urilor. In paralel exista pericolul cind O.N.G.-urile pot fi atrase in economia de piata si se pot transforma in organizatii cu profit.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.