Tratatele internationale
Norme materiale de aplicare imediata
sunt continute in foarte multe conventii multilaterale, la care
si Romania este parte. Dintre acestea amintim: Conventia privind
reglementarea tutelei minorilor (ratificata prin Decretul-Lege nr.
873/1904); Conventia privitoare la interdictie si la
masurile de protectie analoge (ratificata prin Decretul-Lege nr.
1007/1912); Conventia privind procedura civila, Haga 1 martie 1954
(ratificata prin Decretul nr. 81/1971); Conventia asupra
cetateniei femeii casatorite, New York 29 ianuarie 1957
(ratificata prin Decretul nr. 339/1960); Conventia cu privire la
drepturile copilului (ratificata prin Legea nr. 18/1990); Conventia
privind statutul refugiatilor si Protocolul privind statutul
(ratificata prin Legea nr. 46/1991); Conventia privind obtinerea
pensiei de intretinere in strainatate (ratificata prin
Legea nr. 26/1991); Conventia Europeana asupra statutului juridic al
copiilor nascuti in afara casatoriei (ratificata prin
Legea nr. 101/1992); Conventia Europeana in materia adoptiei de
copii (ratificata prin Legea nr. 15/1993); Conventia asupra
protectiei copiilor si cooperarii in materia adoptiei
internationale (ratificata prin Legea nr. 24/1994); Acordul European
instituind o asociere intre Romania pe de o parte si
Comunitatile Europene si statele membre ale acestora pe de
alta parte (ratificat prin Legea nr. 20/1993);
Tratatul dintre Regatul Belgiei, Republica
Ceha, Regatul Danemarcei, Republica
Federala
Germania, Republica Estonia, Republica Elena, Regatul Spaniei, Republica Franceza, Irlanda, Republica
Italiana,
Republica
Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica
Ungara, Republica
Malta, Regatul Tarilor de Jos, Republica Austria, Republica Polona, Republica
Portugheza,
Republica
Slovenia, Republica Slovaca, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul
Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) si Republica
Bulgaria si Romania privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei
Cu privire la tratatele internationale se pune problema regimului lor juridic, care este dat de interpretarea tratatelor si raportul lor cu legea. De principiu, interpretarea tratatului apartine autoritatii la nivelul careia s-a incheiat tratatul, de regula guvernul negociind tratatele internationale si tot el fiind tinut responsabil. Solutia este impartasita si de dreptul european, pentru actele ce reglementeaza in materie civila.
In sistemul nostru de drept rezolvarea este de ordin constitutional, art. 11 din Constitutie dispunand: "(1) Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile care-i revin din tratatele la care este parte. (2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern. (3) In cazul in care un tratat la care Romania urmeaza sa devina parte contine dispozitii contrare constitutiei, ratificarea lui poate avea loc numai dupa revizuirea Constitutiei". Prevederile constitutionale citate se coroboreaza cu cele cuprinse in art. 20 care arata: "(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si celelalte tratate la care Romania este parte. (2)Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile".
Privind competentele autoritatilor publice in domeniul legislativ, art. 75 alin. (1) din Constitutie arata: "Se supun spre dezbatere si aprobare, Camerei Deputatilor, ca prima camera sesizata, proiectele de legi si propunerile legislative pentru ratificarea tratatelor sau a altor acorduri internationale si a masurilor legislative ce rezulta din aplicarea acestor tratate sau acorduri, precum si proiectele legilor organice". Cu privire la atributiile in domeniul politicii externe a sefului statului, Constitutia prin art. 91 alin. (1) dispune: "Presedintele incheie tratatele internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege". Cat priveste rolul Guvernului, art. 102 alin. (1) din Constitutie dispune: "Guvernul, potrivit programului de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si executa conducerea generala a administratiei publice".
Conform prevederilor constitutionale, in negocierea si incheierea tratatelor internationale, Guvernul si Presedintele au atributii exprese, si doar prin ratificarea de catre Parlament acestea devin legi interne. In aceste conditii, daca interpretarea se face de catre Guvern in insusi actul negociat, interpretarea este autentica si daca se face de catre Parlament, odata cu ratificarea sau ulterior, ea este o interpretare legala.
Cat priveste controlul de legalitate, pornind de la principiul conformitatii legii cu Constitutia, si vazand dispozitiile cuprinse in art. 146 lit. b) cu privire la atributiile Curtii Constitutionale, in sensul ca "aceasta se pronunta asupra constitutionalitatii tratatelor sau altor acorduri internationale, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 senatori", consideram ca interpretarea tratatelor este supusa unui control de legalitate ce este de competenta Curtii Constitutionale. Solutia aratata de noi porneste de la valoarea de lege a tratatului ratificat si astfel devenit parte a dreptului intern, actele guvernului fiind de natura administrativa si au astfel forta juridica inferioara tratatului devenit lege.
Ipoteza controlului de constitutionalitate prevazuta de art. 146 lit. b) priveste controlul a priori, dar Curtea poate fi sesizata si in conditiile art. 146 lit. d) in exercitarea unui control a posteriori, cand "hotaraste asupra exceptiilor de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele, ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial.". Din intreaga reglementare constitutionala evocata, observam ca in sistemul nostru de drept controlul de legalitate al actelor de interpretare a tratatelor internationale este un veritabil control de constitutionalitate ce se poate exercita la sesizarea instantei romane de catre cel interesat in cauza.
Fara
a mai intra in amanunte cu privire la procedura in fata Curtii
de Justitie de
Cat priveste raportul tratatelor internationale cu legea, principiul de drept intern este cel al preeminentei tratatului, regula recunoscuta de majoritatea sistemelor de drept. Constitutia a consacrat acest principiu in art. 20, in intelesul care rezulta din coroborarea cu art. 11, doar pentru legile interne mai favorabile in privinta drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, legea avand castig in fata unui tratat international. Principiul preeminentei tratatelor decurge din consacrarea bunei credinte in relatiile internationale si respectarea obligatiilor asumate in satisfacerea intereselor generale ale societatii.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |