Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
Durabilitate zidarie

Durabilitate zidarie


Durabilitate zidarie

1. Generalitati

(1)P  Zidaria va fi proiectata pentru a avea durabilitate corespunzatoare pentru utilizarea prevazuta prin proiect si tinand cont de conditiile relevante de mediu inconjurator.

2. Clasificarea conditiilor de mediu inconjurator

2.1. Conditii de microclimat de expunere

(1)P  Se vor lua in considerare la proiectare conditiile de microclimat la care este probabil sa fie expusa zidaria .

(2)P  Pentru stabilirea conditiilor de microclimat de expunere ale zidariei, va fi luat in considerare efectul finisajelor aplicate si a placarilor de protectie.



Conditiile de microclimat de expunere a zidariei terminate vor fi incadrate in urmatoarele clase:

MX1 - mediu inconjurator uscat;

MX2 - expus la umiditate sau umezirere;

MX3 - expus la umezire plus cicluri de inghet-dezghet;

MX4 - expus la aer saturat de sare, apa de mare sau alte ape incarcate de saruri;

MX5 - mediu chimic agresiv;

Nota: Cand este necesar, pot fi specificate conditii definite mai explicit in cadrul acestor clase utilizand subclasele din anexa B (de ex. MX2.1 sau MX2.2).

Pentru a realiza zidarie care indeplineste criteriile de performanta specificate si care rezista la conditiile de mediu in care este expusa, determinarea clasei de expunere va lua in considerare:

factorii climatici;

severitatea expunerii la umezire;

expunerea la cicluri inghet/dezghet;

prezenta materialelor chimice care pot conduce la reactii daunatoare.

2.2. Factori climatici (conditii de macroclimat de expunere)

Pentru a determina umiditatea relativa a zidariei si expunerea ei la cicluri de inghet/dezghet va fi luat in considerare efectul conditiilor de macroclimat si de microclimat.

In ceea ce priveste conditiile de macroclimat vor trebui luate in considerare urmatoarele elemente:

ploaia si zapada;

combinatia vantului cu ploaia;

variatia de temperaturi;

variatia umiditatii relative.

2.3. Expunerea la umezeala

Expunerea la umezeala va fi luata in considerare in determinarea conditiilor de microclimat de expunere a zidariei. Va fi luat in considerare efectul oricarui finisaj aplicat, placari, praguri proeminente alterate de timp, coronamente, brauri, drenuri sau alte detalii destinate sa evacueze apa de pe zidarie.

Nota: Este recunoscut faptul ca conditiile de macroclimat variaza considerabil in Europa si ca anumite aspecte ale climatului pot influenta riscul de expunere a zidariei la umezire si/sau cicluri de inghet-dezghet. Totusi, clasificarea conditiilor de microclimat este mai relevanta pentru determinarea durabilitatii zidariei decat nivelul conditiilor de macroclimat. Exemple de expunere relativa la umezeala a elementelor de zidarie intr-o cladire tip sunt prezentate in pr. EN 1996-2.

2. Expunerea la cicluri de inghet-dezghet

Pentru stabilirea clasificarii conditiilor de macroclimat de expunere a zidariei vor fi luate in considerare domeniul si natura variatiilor de temperatura.

3. Durabilitatea zidariei

3.1. Corpuri de zidarie

(1)P  Corpurile de zidarie vor fi suficient de durabile pentru a rezista la conditiile relevante de expunere pentru durata de viata proiectata a cladirii.

Nota: Recomandari privind proiectarea si executia pentru asigurarea unei durabilitati corespunzatoare sunt date in capitolul 8 si 9 al acestui Cod si in EN 1996-2

3.2. Mortar

(1)P  Mortarul de zidarie va fi suficient de durabil pentru a rezista la conditiile relevante de microclimat de expunere pentru viata proiectata a cladirii si nu va contine componenti care pot avea un efect daunator asupra proprietatilor sau durabilitatii mortarului sau materialelor invecinate.

Nota: Recomandari de proiectare si executie pentru a obtine o durabilitate corespunzatoare a rosturilor de mortar sunt date in capitolele 8 si 9 ale prezentului Cod si in EN 1996-2.

3.3. Otel pentru armaturi

(1)P  Otelul pentru armaturi va fi suficient de durabil, astfel ca, atunci cand este pus in opera aplicand prevederile din capitolul 8 sa reziste la conditiile locale de expunere pentru durata de viata proiectata a cladirii.

Tipul de otel pentru armaturi si nivelul minim de protectie al acestuia care trebuie utilizate in zidarie in diverse clase de expunere, definite in articolul 2., este dat in tabelul 1. Acest tabel se aplica otelului carbon, cand acoperirea armaturii este prevazuta in conformitate cu pct. 8.2. Ca alternativa, unde se utilizeaza armaturi din otel carbon neprotejat, acestea pot fi protejate prin acoperire cu beton in conformitate cu tabelul 2.

(3) Folosirea otelului inoxidabil austenitic si a otelului galvanizat se va face numai in conditiile unor reglementari specifice (Normativ/Agremet tehnic) elaborate si aprobate conform legislatiei din Romania.

Tabelul 1: Alegerea otelului pentru armaturi pentru durabilitate

Clasa de expunere

Nivelul minim de protectie pentru otelul din armaturi

Asezate in mortar

Asezate in beton cu acoperire mai mica decat cea ceruta in tabelul 2.

MX1

Otel carbon neprotejat

(vezi nota 1)

Otel carbon neprotejat

MX2

Otel carbon. galvanizat puternic sau cu protectie echivalenta

(vezi nota 2)

Otel carbon neprotejat sau, unde se utilizeaza mortar pentru a umple golurile, otel carbon puternic galvanizat sau cu protectie echivalenta

(vezi nota2)

Otel carbon neprotejat, in zidarie cu o tencuiala de mortar pe fata expusa

(vezi nota 3)

MX3

Otel inoxidabil austenitic

(vezi nota 4)

Otel carbon, puternic galvanizat sau cu protectie echivalenta

(vezi nota 2)

Otel carbon neprotejat, in zidarie cu o tencuiala din mortar pe fata expusa

(vezi nota 3)

MX4si MX5

Otel inoxidabil austenitic

(vezi nota 4)

Otel inoxidabil austenitic

(vezi nota 4)

Note: 1. Pentru stratul interior al peretilor dubli exteriori, care poate sa devina umed, va fi utilizat otel carbon puternic galvanizat sau cu grosime echivalenta ca in nota 2.

Otelul carbon va trebui sa fie galvanizat cu o masa minima a acoperirii de zinc de 900 g/m2 sau galvanizat cu o masa minima a acoperirii de zinc de 60 g/m2 acoperita cu un strat aderent epoxi cu grosimea minima de 80 mm respectiv, cu grosimea medie de 100 mm. Vezi si 3.

Mortarul de zidarie trebuie sa fie mortar de uz curent, mai mare sau egal cu M5, acoperirea la capat asa cum este prezentata in figura 8.2. va trebui marita la 30 mm iar zidaria va trebui sa fie tencuita cu un mortar de tencuiala in conformitate cu EN 998-1.

Ca o alternativa la otelul inoxidabil, se poate obtine o protectie echivalenta prin acoperirea otelului carbon cu otel inoxidabil austentic de cel putin 1 mm grosime.

Tabelul 2: Acoperirea minima cu beton pentru armatura din otel carbon neprotejata

Clasa de expunere

Grosimea minima a acoperirii cu beton (mm)

Raport apa/ciment nu mai mare decat:

Continutul minim de ciment (kg/m3)

MX1

MX2

MX3

MX4

MX5

3. Straturi hidroizolatoare

(1)P  Straturile hidroizolatoare vor avea durabilitatea corespunzatoare tipului de cladire; ele vor trebui sa fie alcatuite din materiale care sa nu poata fi strapunse la utilizare si care vor trebui sa fie capabile sa reziste la eforturile unitare fara sa transpire.

3.5. Elemente de legatura pentru pereti

(1)P  Elementele de legatura pentru pereti si prinderile lor vor fi capabile sa reziste la actiunea relevanta a mediului inconjurator si la miscarile diferentiate intre straturi. Ele vor fi rezistente la coroziune in mediul in care sunt utilizate.

3.6. Eclise, scoabe si corniere

(1)P  Eclisele, ancorele, scoabele si cornierele vor fi rezistente la coroziune in conditiile de mediu in care ele sunt utilizate.

3.7. Buiandrugi prefabricati

(1)P  Buiandrugii prefabricati, vor fi rezistenti la coroziune in conditiile de mediu inconjurator in care sunt utilizati.

Zidarie aflata sub teren

(1)P  Zidaria aflata sub teren va fi astfel incat sa nu fie afectata nefavorabil de conditiile terenului sau va fi protejata in mod corespunzator.

Vor fi luate masuri pentru a proteja zidaria care poate fi deteriorata de efectele umezelii atunci cand este in contact cu terenul.

Cand terenul ar putea sa contina substante chimice care pot fi daunatoare zidariei, aceasta va fi executata din materiale rezistente la substante chimice sau va fi protejata astfel incat substantele chimice agresive sa nu poata fi transmise in zidarie.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.