Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
Mortare

Mortare


Mortare

Tipuri de mortare de zidarie

Mortarele de zidarie sunt definite ca mortar de uz curent, mortar pentru rosturi subtiri sau mortar usor, in functie de componentii lor.

(2) Mortarele de zidarie sunt considerate ca mortare proiectate sau cu compozitie prescrisa (pe baza de reteta) in functie de metoda de definire a compozitiei lor.

Mortarele de zidarie pot fi fabricate in statie centralizata (predozate sau preamestecate), semifinite fabricate in statie centralizata, preparate pe santier, sau preamestecate, in functie de modul lor de realizare.

Mortarele de zidarie fabricate in statie centralizata si cele semifinite fabricate in statie centralizata vor fi in conformitate cu EN 998-2. Mortarele de zidarie preparate pe santier vor fi in conformitate cu EN 1996-2. Mortarele de zidarie var-nisip preamestecate vor fi in conformitate cu EN 998-2 si se vor utiliza in conformitate cu aceasta norma.

Pana la asimilarea EN 998-2 si EN 1996-2 ca norme nationale, mortarele de zidarie de uz curent trebuie sa fie conforme cerintelor instructiunilor tehnice C 17-82 "Instructiuni tehnice privind compozitia si prepararea mortarelor de zidarie si tencuiala".

Utilizarea celorlate tipuri de mortare prevazute in EC6 (mortar de zidarie pentru rosturi subtiri, mortar de zidarie usor) se va face pe baza unor reglementari specifice (Normativ/Agrement Tehnic) elaborate si aprobate conform legislatiei din Romania.

Prevederi pentru mortarele de zidarie

(1) Mortarele sunt clasificate dupa rezistenta lor la compresiune, exprimata prin litera M urmata de rezistenta la compresiune in N/mm2, de exemplu, M5. Mortarele de zidarie cu compozitie prescrisa pot sa fie descrise, pe langa numarul M, prin proportia componentilor prescrisi, de ex. 1:1:5, ciment:var:nisip in volum.

Nota: Pentru valorile M stabilite, pot fi atribuite amestecuri echivalente acceptabile descrise prin proportia componentilor.

Mortarele de zidarie de uz curent pot fi mortare proiectate sau mortare de zidarie cu compozitie prescrisa in conformitate cu EN 998-2 (vezi si 1.(5)).



Mortarele de zidarie pentru rosturi subtiri trebuie sa fie mortare proiectate in conformitate cu EN 998-2.

Proprietatile mortarelor

Rezistenta la compresiune a mortarelor de zidarie

(1)P Rezistenta la compresiune a mortarului de zidarie, fm va fi determinata in conformitate cu

EN 1015-11. Pana la asimilarea EN 1015-11 ca norma nationala rezistenta la compresiune a mortarului, fm, va fi determinata in conformitate cu STAS 2634-80.

Mortarele de zidarie trebuie sa aiba o rezistenta la compresiune, fm, mai mare sau egala cu 1 N/mm2.

Rezistenta minima, fm,min, a mortarelor de zidarie de uz curent, pentru structuri din zidarie simpla sau confinata amplasate in diferite zone seismice de calcul, sunt date, in functie de inaltimea cladirilor, in Tabelul 1. din Anexa 3.1.

Aderenta intre corpuri de zidarie si mortar

(1)P Aderenta intre mortar si corpurile de zidarie trebuie sa fie adecvata utilizarii prevazute.

Nota 1: Aderenta va depinde de tipul de mortar utilizat si de corpurile la care se utilizeaza acest mortar. Mortarele conforme cu EN 998-2 si mortarele de uz curent amestecate pe santier, proiectate sau cu compozitie prescrisa realizate in conformitate cu EN 1996-2 vor asigura in mod normal o aderenta adecvata la majoritatea corpurilor de zidarie cand executia se realizeaza in conformitate cu EN 1996-2. Pana la asimilarea EN 998-2 ca norma nationala se accepta ca mortarele conforme cu instructiunile C 17-82 vor asigura in mod normal o aderenta adecvata la majoritatea corpurilor de zidarie.

Nota 2 Norma europeana EN 1052-3 se refera la determinarea rezistentei initiale la forfecare a zidariei si prEN 1052-5, in curs de pregatire, se refera la determinarea rezistentei de aderenta la incovoiere .

Nota 3: In Romania nu exista norme nationale pentru determinarea rezistentelor zidariei





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.