CHILERE
Variante constructive
-Chilere functionind cu freoni si compresie mecanica
-Chilere functionind cu absortie
Clasificare dupa recuperarea caldurii:
-Chiler cu condensatorul racit cu aer nu se recupereaza caldura cedata de condensator
-Chiler cu recuperarea caldurii cedate,condensator imersat in apa se foloseste apa ca agent de racier .Apa cu temperatura in jurul 35-40 C este trimisa la o unitate care o incalzeste la o temp in jurul a 45 C de ex "consum menajer"
Schema de principiu a circuitului de frig Chiler cu 2 circuite frigorifice independente
Zona punctata se refera la variantele cu 2 circuite frigorifice
Descriere componente:
CA- Condensator, EW- Evaporator, FD Filtru uscare, MC- Compresor, MC1- Compresor (363-P÷453-P), MHP- Manometru presiune inalta (accesoriu), MLP- Manometru joasa presiune (accesoriu), MV- Ventilatoare axiale, RC- Rezistenza carter, RC1- Resistenza carter (363-P÷453-P), SF- Indicator de lichid, SPH- Presostat de inalta presiune, SPL- Presostat joasa presiune, VT- Robinet termostatic
Schema de principiu a circuitului hidraulic
EW- Evaporator, MA- Manometru apa, MPS- Pompa de circulatie INVERTER, PD- Presostat diferentiale apa, SCA- Scurgere apa, SFA- Aerisitor
ST1 Sonda
de lucru ST2 Sonda antigel VE Vas de expansiune VSI Valva de siguranta (600
kPa)
Functionare chiler:Se va urmari schema cu circuitul frigorific Compresorul aspira vapori saturati ii comprima si la refulare vom avea presiune ridicata si temperatura ridicata datorita comprimarii vaporilor.Vaporii saturati si supraincalziti intra in condensator (Condensatorul este racit cu aer la temperatura mediului ambient) unde in prima faza se vor raci apoi vor trece prin starea de vapori nesaturati ,lichid nesaturat si la iesire din condensator vom avea lichid saturat.
Inainte de a intra in ventilul de laminare lichidul saturat trece prin filtrul FD ,lichidul saturat este laminat si intra in vaporizatorul EW in vaporizator lichidul frigorific saturat va fierbe ,si schimba starea de agregare va fierbe,apoi va trece in starea de vapori nesaturati si la iesire din vaporizator vom avea vapori saturati Trebuie retinut ca in vaporizator prin sch starii de agregare de la lichid la gaz saturat se va face prin consum de caldura avind ca rezultat racirea agentului intermediary care este apa . Vaporizatorul este de tipul in placi sau multi tubular Se evidentiaza 2 circuite frigorifice 1 circuit pentru cele 3 compresoare 1 circuit pentru cele 2 compresoare . Cele doua circuite frigorifice sunt independente in caz ca unul se deterioreaza celalalt nu este afectat
In functie de cererea de agent frigorific secundar (apa 7-12 C) vor intra in functiune pe rind compresoarele ,daca cererea este mare va intra in functiune si grupul al doilea de compresoare pe circuitul Nr 2 refrigerant.
Se mentioneaza ca vaporizatorul are 2 circuite frigorifice independente imersate in apa.
Viteze de circulatie :
-Prin interiorul conductelor apa circula cu 1-1,5 m/s
-In interiorul sch de caldura (vaporizator multitubular/placi) apa circula cu viteze f mici de ordinul cm/s deoarece are timp sa cedeze caldura pentru vaporizarea ag frigorific primar
-Viteza freonului sub forma de gaz cca 10-40 m/s
Ex vaporizator cu fascicol de conducte interioare (multitubular)
Fascicol de tevi
|
Tipuri de capace
Mandrinare
Fig. 2.28. Schema de curgere in schimbatoarele cu placi
|
Fig. 2.30. Schimbator de caldura din placi brazate care poate functiona ca vaporizator sau condensator |
Fig. 1.22. Compresor Scroll
Spirala superioara unde se gaseste orificiul de refulare este fixa, in timp ce spirala inferioara este antrenata intr-o miscare orbitala. Aspiratia se realizeaza prin zona periferica, iar refularea prin orificiul situat in centrul spiralei fixe.
Spirala fixa este prezentata in figura 1.23, iar spirala mobila este prezentata in figura 1.24.
- aspiratia - in timpul deplasarii spiralei inferioare se formeaza doua zone prin care sunt aspirati vaporii de agent frigorific pana in momentul in care cele doua zone se inchid;
- comprimarea - miscarea spiralei antreneaza vaporii spre zona centrala, iar volumul ocupat de vapori se reduce treptat ceea ce produce comprimarea acestora;
- refularea - vaporii comprimati sunt evacuati prin orificiul din zona centrala.
Se observa ca in timpul functionarii, cele trei faze (aspiratia, comprimarea si refularea) se desfasoara simultan, simetric si continuu, ceea ce reprezinta o caracteristica importanta a acestui tip de compresor, care va fi supus unei variatii a cuplului mai redusa decat in cazul compresorului cu piston.
Compresorul nu necsita supape, fiind suficienta o simpla clapeta unisens, care sa impiedice reantoarcerea vaporilor refulati. Raportul de comprimare este fix, iar coeficientul de debit este foarte bun, pentru ca nu exista spatiu mort.
Compresorul nu prezinta decat trei piese in miscare, dar pune probleme deosebite din urmatoarele puncte de vedere: etanseitate axiala, etanseitate radiala si evitarea rotatiei inverse a spiralei mobile.
- Etanseitatea axiala - este esentiala tinand seama de suprafata spiralei mobile si de fortele de presiune axiale datorate comprimarii, care tind sa departeze spirala mobila de cea fixa. Principalii constructori utilizeaza diverse metode pentru rezolvarea acestei probleme:
- Aplicarea unei presiuni de vapori pe spatele spiralei fixe, pentru a o impinge spre cea mobila. in acest scop in zona de inceput a comprimarii se practica un mic orificiu in spirala fixa, care prezinta totusi o usoara capacitate de deplasare axiala. Presiunea practicata trebuie sa fie suficient de mare ca sa poata asigura etansarea, dar nu prea mare pentru a nu provoca piederi datorate frecarilor excesive dintre cele doua spirale. La oprirea compresorului, cele doua spirale nu sunt in contact, ceea ce reduce cuplul de pornire.
- Aplicarea unei forte elastice asupra spiralei mobile, prin intermediul unui resort;
- Etanseitatea radiala - adica etanseitatea care trebuie sa existe la contactul dintre cele doua spirale. Pentru aceasta problema exista de asemenea doua solutii tehnice:
- Prin antrenarea excentrica libera a spiralei mobile, de catre arborele motor, situatie in care forta centrifuga asigura contactul permanent dintre spiarale in as afel incat spirala mobila sa ramana concentrica cu cea fixa;
- Prin antrenarea spiralei mobile, utilizand ca piesa intermediara o maselota cu excentric de tipul celei prezentate in figura 1.26. Antrenarea spiralei se realizeaza excentric fata de axul acesteia, care pivoteaza in orificiul prevazut in acest scop in corpul maselotei. Deplasarea maselotei este limitata cu ajutorul unui stift.
Fig. 1.26. Mecanism de antrenare prin maselota cu excentric |
Aceasta solutie permite curatarea spiralei mobile in cazul prezentei nedorite de lichid sau impuritati solide, evitandu-se astfel distrugerea compresorului.
- Dispozitivul antirotatie - solutia de antrenare a spiralei mobile, prezentata anterior, caracteristica pentru compresoare ermetice asigura rotatia spiralei in sensul dorit. La compresoarele deschise se utilizeaza alte solutii tehnice care sa realizeze acelasi efect.
- Ungerea este asigurata de o pompa centrifugala imersata in baia de ulei din carter. Uleiul circula prin canale practicate in arborele de antrenare asigurand ungerea palierelor arborelui, dar si palierul spiralei mobile. Uleiul antrenat de vapori asigura lubrifierea zonei de contact dintre spirale.
La ora actuala cele mai numeroase utilizari ale acestor compresoare se intalnesc in conditionarea aerului.
1.2.4. Elemente auxiliare ale compresoarelor
Separator de ulei - Este amplasat la refularea compresorului si are ca scop separarea unei parti cat mai mari din uleiul antrenat de agentul frigorific din sistemul de ungere, pentru a-l intoarce in carterul compresorului. Separarea se bazeaza pe diferenta de densitate dintre cele doua fluide si pe modificarea energiei cinetice a acestora, care se poate produce in mai multe moduri: centrifugare, modificarea brucsa a directiei de curgere si cresterea brusca a sectiunii de curgere.
|
In figura 1.14 este reprezentat un separator de ulei compus dintr-un corp cilindric (poate sa fie orizontal sau vertical) in interiorul caruia exista sicane, material de umplutura (de exemplu inele metalice), sau plase metalice, tricotate sau din panza. Uleiul separat se acumuleaza in partea inferioara, de unde prin intermediul unui robinet cu flotor se reintoarce in carter.
Nu exista separatoare de ulei capabile sa separe complet uleiul antrenat de agentul frigorific din urmatoarele motive
- chiar daca sunt foarte eficiente la debitul maxim de agent frigorific, eficienta acestora se reduce la scaderea debitului;
- vaporii de ulei foarte calzi (100-130 C) sub forma de aerosoli nu pot sa fie separati decat daca li se reduce tempertura pana in jurul valorii de 50 C si sunt readusi in starea de picaturi prin coalescenta.
Utilizarea separatorului de ulei este indispensabila la utilizarea amoniacului si poate sa fie evitata la utilizarea freonilor, situatie in care nu exista in instalatie zone in care sa fie posibila decantarea (rezervor de lichid sau butelie de joasa presiune).
Aparate de masura - Sunt indispensabile pentru verificarea conditiilor de functionare ale compresoarelor si sunt reprezentate in principal de:
- manometre sau traductori electronici de presiune, care se monteaza pe conductele de aspiratie si de refulare ca si pe circuitul de ulei;
- termometre sau traductori electronici de temperatura, care se monteaza in aceleasi puncte ca si manometrele.
Dispozitive de siguranta - Sunt dispozitive necesare pentru protectia masinii impotriva situatiilor anormale de functionare, care ar putea produce pagube materiale sau accidente. Exista doua categorii de asemenea dispozitive: cu utilizare obligatorie si cu utilizare facultativa.
- Dispozitive cu utilizare obligatorie:
- resort impotriva lovitura hidraulice;
- supapa de siguranta intre aspiratie si refulare, pentru evitarea distrugerii compresorului daca robinetul de refulare este inchis accidental in timpul functionarii compresorului;
- presostat de inalta presiune, care protejeaza compresorul impotriva cresterii presiunii de refulare si care actioneaza inainte de deschiderea supapei de siguranta de inalta presiune, montata in circuit;
- presostat de joasa presiune, care previne scaderea prea accentuata a presiunii din vaporizator sau vaporizatoare;
- presostat diferential de ulei, care are un traductor cuplat la presiunea din carter, iar celalalt traductor cuplat la refularea pompei de ungere si are ca scop supravegherea valorii diferentei dintre cele doua presiuni, care trebuie sa asigure ungerea corecta a compresorului. Acest aparat este temporar scos din functie in perioadele de pornire, pana cand se atinge turatia nominala, perioada in care presiunea diferentiala de ungere este mai redusa decat valoarea minima acceptabila.
- termostat de supraincalzire (esential la utilizarea amoniacului), care protejeaza compresorul impotriva unei temperaturi de refulare excesiv de ridicate (de exemplu 130 C).
- Dispozitive cu utilizare facultativa:
La utilizarea freonilor, este adesea necesara mentinerea temperaturii uleiului in carter, pe durata perioadelor de oprire in intervalul 50-60 C, pentru a evita diluarea prea puternica a uleiului cu agent frigorific. Aceasta incalzire se realizeaza cu ajutorul unei rezistente electrice
- termostat pentru supapa de siguranta, care se monteaza aproape de supapa de siguranta interna si opreste compresorul daca supapa de siguranta s-a deschis, caz in care s-ar produce supraincalziri periculoase;
- termostat de carter, care mentine temperatura carterului in timpul opririi compresorului, la valori care sa nu permita dizolvarea in ulei a agentilor frigorifici;
- termostat de 'ulei prea rece', care impiedica pornirea compresorului daca temperatura uleiului de ungere nu are o valoare convenabila (50-60 C);
Gestionarea electronica centralizata:
- anumiti constructori prevad o achizitie electronica de date privind functionarea, cu incadrarea permanenta in domeniile de siguranta a parametrilor si vizualizarea valorilor acestora pe monitor.
VCV ventilo/conv sunt echipate cu electro/supape (vane cu 3 cai) ,au placi electronice si senzori de temperatura a mediului ambient care pot fi setate din telecomanda (VCV moderne)
Functionarea instalatiei pe timp de vara:
Daca urmarim figura de mai sus distingem 2 agregate de preparare a agentului termic
-Chilerul pentru racirea agentului intermediary apa 7-12 C
-Cazanul care va incalzi apa 90/70 C
-Manevra de schimbare se face inchizind VSS vane cu cectionare sferica
Pornirea chilerului
Daca chilerul nu a fost folosit se va lasa 12-24 H in pozitia pornit pentru ca rezistentele din baile de ulei sa incalzeasca uleiul la temperatura prescrisa de fabricant cam 50 C
-Se va umple instalatia cu agent frigorific intermediar (apa) si se vor verifica etansarile se mentioneaza ca instalatia de frig se goleste iarna pentru a nu ingheta daca nu este incarcata cu antigel .
-Pe conducta de by-pass se va circula apa pentru spalarea circuitului de agent frigorific secundar chilerul nu va fi pus in sarcina pina apa de pe conducta nu va iesi curata si filtrul F va fi verificat eventual inlocuit
-Instalatia de climatizare se va incarca cu agent intermediary apa pina la presiunea prescrisa de fabricant chilerul nu va porni daca nu sesizeaza presiunea corespunzatoare la presostatele montate la intrarea si iesirea apei din sch cu placi presiunea este in jurul a 2 At
Functionare vara : temperatura interioara ridicata necesita folosirea instalatiilor de conditionare a aerului ,presupunem ca avem cerinta de racier la nivelul superior 4 VC (ventilo/conv) intra in functiune ,chilerul este informat ca a crescut cerinta de apa racita si va porni ventilatorul de la condensator si primul compressor ,daca cerinta de agent intermediary (apa 7-12 C) este mica partea electronica a chilerului (inverterul) va ajusta frecventa de alimentare a motorului asincron rezultind o turataie mai mica sau mai mare a compresorului mai précis un debit de freon mai mic sau mai mare in circuitul frigorific.Agentul intermediary va ceda caldura in vaporizator si va avea ca rezultat coborirea temperaturii apei la vaporizator vom avea pe circuitul de apa Ti=12C Te 7 C conform prescriptiilor tehnice daca va creste cerinta de agent frigorific si un singur compressor functionind la turatie maxima nu va mai putea asigura 12/7 atunci va intra in functiune compresorul nr 2 va creste debitul de agent frigorific primar (freon) si vor fi atinsi parametrii 12/7 C Daca avem o cerinta mai mare de agent frigorific secundar (apa 12/7) vor intra in functiune toate compresoarele circuitului frigorific 1,daca cerinta este mai mare vor porni pe rind si compresoarele circuitului frigorific 2 .
Functionarea pe timp de iarna :
-Cind temperatura exterioara nu va mai solicita folosirea chilerului instalatia de agent frigorific intermediar (apa 12/6) va fi golita ,se va face manevra de VSS vane cu sectionare sferica si instalatia care o foloseam la racier va fi transferata pentru incalzire la cazanul cu elemente sectionale de fonta ,se va completa necesarul de apa in instalatie si se va aerisi
Atentie Obligatoriu la executia instalatiei se vor prevedea pe circuitul de apa la intrare in chiler racorduri antivibrante pentru a nu se transmite vibratiile chilerului in instalatia interioara .
Ex de CHILER
Se disting:
Cond de apa racita T-R
Cond de by-pass pentru spalare instalatie si probe
Sch de caldura Freon in int conductelor -apa in exteriorul lor
Chiler se distinge la partea superioara condensatorul racit cu aer
Traseu conducte apa racita izolate cu Armaflex 19mm
Ulterior conductele vor fi protejate la exterior cu tabla
Rez de acumulare AR izolate se disting pompele de circulatie
CTA Centrala de tratare a aerului cu canalizatie de ALP jos se vede o piesa speciala confectionata pe santier un cot la 90
VCV Ventilo convectoare carcasate
La partea inferioara:
T/R apa racita
Condens
Aeroterme in hala de depozitare
Se disting cond T/R si condens montate in plasa orizontala
Ventilo/convector montat in tavanul fals se disting legate la plenum conductele de A/R se mentioneaza ca refularea este izolata sa nu faca condens
VCV cu plenum se vede usor ca este izolat cu placa de armaflex de 19 izolat este si plenumul atit pe A/R Se observa usor conductele de alimentare cu apa 6/12 si conducta de condens izolata cu tubolit de 6 Vcv este fixat in tavan in 6 ancore de strapungere si legat cu 6 tije prevazute la baza cu piulite si contra piulite Conductele sunt montate in plasa sustinute de tije montate in planseu cu ancore de strapungere
Ventilator turela (refulare aer viciat)
Recipient hidro-pneumatic
EX AGREGAT FRIGORIFIC
Accesorii contra cost livrate separat |
Accesorii contra cost, montate in fabrica |
MN Manometre inalta/joasa presiune |
IM Sigurante magnetotermice |
IS Interfata seriala RS 485 |
SL Insonorizare compresoare |
RP Grila pentru protectie baterie | |
AG Antivibranti din cauciuc |
Model CHA/K/ST |
Capacitate racire (1) kw |
Putere absorbita (1) kw |
Numar compresoare |
Tip Compresor |
Circuite frigorifice |
Racorduri hidraulice |
182-P |
|
Scroll |
2½" |
|||
202-P |
Scroll |
2½" |
||||
242-P |
Scroll |
2½" |
||||
262-P |
Scroll |
2½" |
||||
302-P |
Scroll |
2½" |
||||
363-P |
Scroll |
2½" |
||||
393-P |
Scroll |
2½" |
||||
453-P |
Scroll |
2½" |
||||
524-P |
Scroll |
2½" |
||||
604-P |
Scroll |
2½" |
(1) Apa racita de la 12 la 7 °C,temperatura exterioara 35 °C
Model CHA/K/ST |
Debit apa evaporator l/s |
Pierdere de presiune evaporator kPa |
Alimentare electrica V/Ph/Hz |
Curent max in funct. A |
Curent max la pornire A |
Masa transport Kg |
182-P | ||||||
202-P | ||||||
242-P | ||||||
262-P | ||||||
302-P | ||||||
363-P | ||||||
393-P | ||||||
453-P | ||||||
524-P | ||||||
604-P |
Model CHA/K/ST |
Ventilatoare |
Debit aer m³/s |
Nivel de zgomot (1) dB(A) |
Nivel de zgomot SL (2) dB(A) |
Putere nominala pompa Kw |
Presiune disponibila kPa |
Vas de expansiune L |
|
182-P | ||||||||
202-P |
|
| ||||||
242-P | ||||||||
262-P | ||||||||
302-P | ||||||||
363-P | ||||||||
393-P | ||||||||
453-P | ||||||||
524-P | ||||||||
604-P |
(1) Nivel mediu de zgomot masurat in camp liber la 1 m de unitate si conform ISO 3744 pentru versiunea standard.
(1) Idem dar cu accesoriul SL- insonorizare.
In cele ce urmeaza vom continua prezentarea, extrem de sumara, a unui produs care va fi din ce in ce mai cautat pe piata noastra: ventiloconvectorul.
Interesul sporit pe care il va prezenta acest produs este generat de calitatea deosebita a microclimatului pe care acesta il poate genera, tot timpul anului, in locuinta noastra.
În esenta, ventiloconvectorul este un echipament care realizeaza racirea unei incaperi folosind apa racita de un chiller (racitor de apa).
Tot astfel, acelasi aparat poate asigura si incalzirea aceleiasi incaperi in timpul iernii, folosind apa calda produsa de un cazan de incalzire centrala.
Ventiloconvectorul este, in esenta, una din unitatile interioare ale locuintei noastre, ale unui sistem care, in exteriorul cladirii, este dotat cu unul sau mai multe racitoare de apa, in functie de marimea instalatiei.
Ventiloconvectorul se compune din urmatoarele parti principale:
carcasa, element exterior, executat din tabla zincata, vopsita prin procedee tehnologice avansate (de ex.: cataforeza) sau din masa plastica cu deosebite calitati mecanice si rezistenta la imbatranire (de ex.: ABS);
structura interioara autoportanta, compusa de regula din doua panouri laterale si unul posterior, izolate cu materiale fonoabsorbante (de ex.: spume din materiale plastice de tipul armaflex), pe care se amplaseaza celelalte componente;
grila cu aripioare fixe, pentru insuflarea aerului spre incaperea climatizata, executata din materiale compozite, avand reversibilitate in doua pozitii (insuflare spre incapere sau spre fereastra);
bateria schimbatoare de caldura (una sau doua), pentru racirea/ incalzirea aerului, executat de regula dintr-una sau mai multe serpentine (randuri) din teava de cupru, prevazute cu aripioare din aluminiu;
filtrul de aer, executat in cea mai mare parte a cazurilor, dintr-un material plastic special (de ex.: poliuretan), care retine impuritatile din aer (praf, scame, peri de animale domestice etc.) cu un grad de retinere, denumit de specialisti eficienta gravimetrica, de pana la 90%;
ventilatorul, cu rotorul din aluminium, de tip tangential (mai silentios) sau centrifugal normal, care asigura circulatia aerului din incapere prin aparat pentru a fi racit sau incalzit; rotorul este echilibrat, atat static, cat si dinamic, fiind fixat direct pe axul motorului electric;
tava de condens, element important al echipamentului care colecteaza vaporii de apa din aerul tratat pentru a fi evacuati, in exteriorul locuintei;
sistemul de automatizare, care permite realizarea microclimatului dorit (temperatura si, implicit, umiditate interioara controlate);
picioare de sprijin, (optionale, pentru montajul vertical, sub fereastra sau la perete).
De remarcat faptul ca existenta unei carcase corespunzatoare poate contribui la realizarea unui impact semnificativ asupra ambientului arhitectural "ingrijit" al incaperii.
În acelasi timp mentionam ca exista si ventiloconvectoare fara carcasa, care se monteaza, de regula, in tavanul fals al incaperii, legatura dintre aparat si camera facandu-se, in acest caz, prin intermediul unor canale flexibile, izolate termic, si a unor dispozitive speciale de introducere sau de extragere a aerului (anemostate, grile etc.).
Locul de montaj
Ventiloconvectoarele se monteaza in functie de particularitatile lor constructive.
De obicei, ventiloconvectoarele cu carcasa se monteaza vertical, langa un perete cortina (evident realizat din sticla), sub o fereastra sau langa un perete din zidarie (indiferent de materialul utilizat).
Sunt cazuri in care ventiloconvectoarele cu carcasa se pot monta vizibil, in pozitie orizontala, lipite de tavanul incaperii; aceasta situatie apare in cazul in care nu se dispune de un tavan fals, suficient de inalt, iar configuratia incaperii nu permite un alt amplasament.
Cat priveste ventiloconvectoarele fara carcasa, acestea se pot monta, atat orizontal in spatiul dintre tavanul fals si planseul de beton al incaperii, cat si vertical, in spatele unor elemente special create de catre arhitect, care doreste in acest fel sa obtina o prezentare mai putin "tehnicizata" a ambientului.
În acest din urma caz, elementul de mascare al ventiloconvectorului trebuie sa asigure o corecta circulatie a aerului "tratat" de aparat, prin crearea a cel putin doua fante, una la partea superioara si alta la partea inferioara a ansamblului ventiloconvector - element de mascare.
Locul de montaj al ventiloconvectorului este foarte important deoarece acesta evita sau, mai grav, creeaza curentii de aer posibili de produs de catre aparat.
Astfel, amplasat sub fereastra, acolo unde se monteaza obisnuit radiatorul instalatiei de incalzire centrala, ventiloconvectorul ocupa un spatiu optim, iesirea aerul rece sau cald facandu-se vertical, spre tavan.
Circulatia aerului este prelungita, in acest fel, prin parcurgerea intregului tavan, revenirea la nivelul ocupantilor facandu-se, de sus in jos, pe peretele opus, cand jetul de aer e mai putin "puternic" si cu o temperatura mai apropiata de cea a incaperii.
Ventiloconvectorul functioneaza astfel:
pasul 1: aerul este aspirat din incapere, de catre ventilator, prin fanta inferioara prevazuta cu grila de protectie;
pasul 2: apoi acesta este trecut prin rama care contine elementul de filtrare;
pasul 3: strabatand bateria cu aripioare aerul este racit (vara) sau incalzit (iarna);
pasul 4: aerul tratat traverseaza ventilatorul, aspirat si refulat de catre acesta;
pasul 5: aerul paraseste ventiloconvectorul prin grila de insuflare, patrunzand in incapere.
De retinut ca vara, la trecerea prin bateria de racire, aerul din incapere este "dezumidificat", adica i se extrage o parte din vaporii de apa pe care ii contine in exces, umiditatea sa relativa scazand la valori normale (in jurul a 50%), care pot asigura confortul ocupantilor.
Avantajele ventiloconvectoarelor
Ratiunile care au condus la construirea acestor aparate se refera la anumite avantaje de functionare si/sau de intretinere.
Iata cateva dintre acestea:
posibilitatea folosirii aceluiasi echipament pentru racire, vara, si pentru incalzire (pana la cele mai aspre temperaturi), iarna;
posibilitatea crearii unei estetici speciale;
accesibilitate usoara, asociata cu o eficienta ridicata;
intretinere usoara;
gama diversificata de puteri frigorifice, avand cel putin 10 trepte intre 7 000 BTU/h (2.05 kWfrig) si 30 000 BTU/h (8.80 kWfrig), in functie de firma producatoare.
Concluzii
Este important de spus, de la bun
inceput, ca folosirea ventiloconvectoarelor este optiunea
numarul unu pentru incalzirea caselor individuale, tip
"standard" sau "
Montate in locul radiatoarelor clasice, ventiloconvectoarele sunt folosite cu egal succes si la incalzire si la racire.
Sistemul cu ventiloconvectoare foloseste apa drept agent termic, in toate cazurile.
Uzina generatoare de frig ramane in aer liber, sub forma chiller-ului (racitorul de apa) care poate fi intretinut, fara a deranja locuinta.
Cazanul de incalzire centrala, montat in centrala termica, se poate cupla iarna, prin manevre si dispozitive simple, la aceeasi retea de distributie a apei reci, folosita vara.
Existenta unei singure retele de distributie a agentului termic are atat avantaje economice cat si estetice pentru interiorul locuintei.
În fine, exploatarea unei retele de transport a apei intr-o locuinta nu pune probleme speciale pentru mediul tehnic autohton care are experienta suficienta in domeniu.
Tot astfel, service-ul specializat pentru racitorul de apa poate fi realizat periodic, punctual, de catre firme specializate in exploatarea acestor robuste echipamente generatoare de frig.
Proiectate si realizate profesional, sistemele cu ventiloconvectoare sunt instrumente mai mult decat satisfacatoare pentru locuintele individuale care se doresc cu un grad de confort sporit.
Dimensiuni mm.
Inainte de a lectura acest capitol sfatuiesc cursantii sa mai citeasca Trainingul de Ecologici R290/600 inclusiv schimbarea unui compresor de la R12 la R134 sau de la R12 la R600 au acolo toata descrierea pe aici nu apare nimic nou
Avem ca exemplu un chiler
Acum intervine o problema citind eticheta si documentatia gasim ca chilerul functiona bine merci cu R22 dar Normele UE interzic folosirea Freonului R22 care face parte din categoria HCFC si nu se mai produce ,se mai gaseste pe blat dar este scump de rupe .
Grupa |
Fluidul |
ODP |
GWP100(CO2=1) |
Durata de viata atmosferica (ani) |
CFC |
R11 | |||
R12 | ||||
R113 | ||||
R114 | ||||
R13B1 | ||||
HCFC |
R22 | |||
R142b | ||||
HFC |
R23 |
Amestecuri zeotrope |
R401A(R22/R152a/R124) | |||
R401B(R22/R152a/R124) | ||||
R402A(R22/R125/R290) | ||||
R402B(R22/R125/R290) | ||||
R403A(R22/R218/R290) | ||||
R403B(R22/R218/R290) | ||||
R407A(R32/R125/R134a) | ||||
R407B(R32/R125/R134a) | ||||
R407C(R32/R125/R134a) |
i-a cuprins amnezia- |
|||
R409A(R22/R142b/R124) | ||||
R409B(R22/R142b/R124) | ||||
R413A(R134a/R218/R600a) | ||||
R417A(R125/R134a/R600a) | ||||
FX90(R125/R134a/R170) |
Daca se compara cei doi freoni care fac parte din clase diferite se observa usor ca R407c (amestecuri zeotrope au fost discutate in cadrul suportului de curs inclusiv la training R290/600) participa mult mai putin la distrugerea stratului de ozon ca HCFC din care face parte si R22 .
Voi incerca sa aduc si alt argument cel putin teoretic in care R407 c inlocuieste R22 si in unele conditii il depaseste ca performanta cu max 16%
In tabelul de mai jos vezi Fig 1 avem o comparatie intre cei doi freoni
R407c VS R22 la temperatura/presiune
Se observa usor ca in anumite domenii de temperatura V/C presiunile sunt sensibil egale deci RATIONAMENTUL MEU ESTE CORECT
Din cite se mai tine minte din cursurile anterioare am definit 2 coeficenti :
EER = eficienta energetica si valoarea acestui
coeficient trebuie sa fie cat mai mare. In functie de coeficientul EER, se
stabileste clasa de eficienta energetica a echipamentului in modul de racire.
Pentru valori ale EER > 3.20, clasa energetica a echipamentului la racire
este A.
COP = coeficientul de performanta, iar valoarea acestui coeficient
trebuie sa fie cat mai mare. In functie de coeficientul COP, se stabileste
clasa de eficienta energetica a echipamentului in modul de incalzire. Pentru
valori ale COP > 3.60, clasa energetica a echipamentului la incalzire este A
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |