1. Rolul inmagazinarii
In schema de alimentare cu apa prezenta inmagazinarii permite dimensionarea rationala a sistemului de alimentare cu apa, functionarea tehnologica mai usoara a obiectelor tehnologice cu debite lent variabile exceptand reteaua de distributie, sporirea sigurantei in functionare a sistemului de alimentare cu apa.
Faptul ca toate constructiile din amonte de rezervor, inclusiv acesta, se dimensioneaza la Qs zi max, deci la un debit constant, o mare parte a anului permite mentinerea acestora la parametrii hidraulici relativ constanti in timp.
Inmagazinarea trebuie sa aiba un anumit volum care sa asigure functionarea curenta a retelei de distributie. Volumul de apa din rezervor trebuie sa acopere diferenta de debit Qo max Qzi max la orice ora din an. Volumul care asigura acest rol poarta numele de volum de compensare orara.
In constructia de inmagazinare trebuie pastrata si cantitatea necesara de apa care trebuie sa fie la dispozitia organelor PSI in orice moment si in orice punct al retele, pentru combaterea incendiilor. Acest volum este numit rezerva intangibila de incendiu.
De asemenea, mai trebuie asigurat un volum de apa pentru cazul in care in amonte de rezervor, la sursa sau la aductiune apar situatii de avarie. Acest volum poarta numele de volum de avarie.
In unele cazuri mai pot fi inmagazinate volume de apa pentru functionarea intermitenta a statiei de pompare care se gaseste imediat sau dupa rezervor, numite volum suplimentar sau volume de apa justificate din considerente economice sau de siguranta.
Volumul inmagazinarii va avea cea mai mare valoare dintre cele doua valori calculate (conform STAS 4165-88):
(1.)
In mod normal volumul VR este format din volumul de compensare orara, volumul intangibil pentru combaterea incendiilor si total sau partial volumul de avarie.
Inmagazinarea trebuie sa asigure presiunea in retea.
Debitul orar cerut de retea trebuie asigurat la presiunea necesara ceruta la bransament. Aceasta duce la amplasarea cuvei rezervorului la o cota convenabil aleasa astfel incat sa se asigure presiunea la bransament intrucat pomparea directa a apei in retea cu un debit care sa urmareasca cererea de apa este o solutie mai greu de realizat.
Rezervorul se amplaseaza in apropiere de consumator, la o cota convenabila, astfel incat sa asigure o functionare robusta si economica a sistemului de alimentare cu apa.
2. Constructii de inmagazinare
Constructiile care servesc pentru inmagazinarea apei se numesc rezervoare. Acestea sunt caracterizate prin: capacitate utila, forma si cota de nivel a fundului.
Capacitatea utila a rezervoarelor se determina in functie de scopul in care sunt folosite. Forma si dimensiunile geometrice se stabilesc in functie de capacitate astfel incat sa se poata asigura distributia apei in retea cu presiunea de serviciu necesara.
Rezervoarele pot fi amplasate pe o cota dominanta care domina centrul populat sau obiectivul industrial sau agricol.
Constructia poate fi (fig. 1.):
rezervor subteran ingropat, cu toate cotele sub cota terenului;
rezervor subteran partial ingropat, cu cota radier sub cota teren la adancimea de inghet, dar acoperit;
rezervor suprateran sau castel de apa, cu cotele deasupra cotei terenului.
Fig.1. Constructii pentru inmagazinarea apei
a. rezervor subteran ingropat
b. rezervor subteran semiingropat
c. rezervor suprateran
d. castel de apa
Alegerea amplasamentului se face in baza calculelor tehnico-economice.
Solutia rezervor subteran impune amplasarea acestuia la distanta de centrul populat pe o cota dominanta pentru a se asigura presiunea ceruta de consumatori fara pompare. In acest caz, reteaua rezulta mai scumpa.
Castelele de apa se amplaseaza in centrul de greutate al consumului retelei, costul acesteia fiind mai mic, dar costul castelului este mai mare din cauza constructiei de sustinere.
Se poate adopta o solutie combinata, un rezervor din care apa este pompata intr-un castel de apa pentru a se reduce volumul acestuia.
3. Determinarea cotei inmagazinarii
Cota rezervorului se determina astfel incat reteaua de distributie sa asigure la consumatori presiunea la bransament (tabelul 1.)
Valoarea presiunii la bransament este valoarea presiunii apei in conducta de serviciu care asigura alimentarea cu apa in conditii normale la robinetele tuturor obiectelor sanitare instalate in locuinta.
Valoarea presiunii la bransament Hb masurata in metri coloana de apa peste cota terenului se obtine:
(2.)
in care:
Hc inaltimea deasupra trotuarului strazii a ultimului robinet ce trebuie alimentat; se poate considera ca inaltimea cladirii (un etaj se considera 3 m inaltime);
- presiunea de serviciu la robinet; se considera 2 m pentru orice robinet si 3 m pentru dus si robinetele care au baterie de amestec apa rece-calda; pentru hidrantii interiori Ps se calculeaza in functie de debitul si lungimea jetului si diametrul duzei;
hri pierderea de sarcina pe conducta de bransament si pe reteaua interioara de distributie; se considera (3χ5 m), iar pierderea de sarcina in apometru (1χ2 m).
In tabelul 1. sunt date valorile presiunii la bransament in functie de inaltimea cladirilor de locuit.
Tabelul 1.
Numarul de nivele |
>4 |
||||
Hc (m) | |||||
Hb=Pb/g (mH2O) |
4,5 m pentru fiecare nivel |
3.1. Determinarea cotei rezervorului
Prin cota rezervorului se intelege cota vazuta in interior a radierului constructiei de inmagazinare a apei.
Fig.2. Determinarea cotei rezervorului
pentru solutia rezervor-retea de distributie
Conform figurii 2., rezulta:
(3.)
in care:
CTx cota topografica la bransamentul consumatorului;
Hb presiunea necesara la bransament (mH2O);
hrR-x pierderea de sarcina pe circuitul rezervor punctul x luat in consideratie.
Pierderea de sarcina se poate aprecia ca:
()
in care:
i panta hidraulica apreciata ca fiind 0,003χ0,008 corespunzator vitezelor economice de curgere a apei prin conductele retelei de distributie;
LR-x suma lungimilor tronsoanelor strabatute de apa pe drumul cel mai scurt de la rezervor la punctul x.
Pentru aplicarea relatiei (3.) este necesar sa se faca aproximatii succesive intrucat nu se cunosc nici pozitia rezervorului, nici a punctului care conduce la stabilirea pozitiei acestuia si nici conductele prin care circula apa.
Schema de lucru este urmatoarea:
se alege pozitia rezervorului pe o cota dominanta;
se determina cota maxima a localitatii;
se determina presiunea la bransament;
se determina pierderile de sarcina de la rezervor la punctul de cota maxima a localitatii;
se determina cota rezervorului CR;
se alege din retea pozitia punctelor care ar putea duce la o cota mai inalta a rezervorului punctul cel mai departat si de cota cea mai inalta, punctul de cea mai mica cota si situat cel mai departe de rezervor, punctul unde sunt consumatorii care cer presiune mare la bransament;
pentru fiecare punct se calculeaza CR;
se alege valoarea CR cea mai mare si se compara cu CR;
se reia calculul modificand pozitia rezervorului functie de CR - CR si se reface calculul pana cand aceasta diferenta este mica (0,5χ1,0 m) si se fixeaza cota rezervorului.
3.2. Determinarea cotei castelului de apa
Daca in conditiile reliefului este necesar un castel de apa, calculele sunt similare cu cele de la rezervor. Acesta trebuie amplasat in centrul de greutate al retelei de distributie (figura 3.).
Fig.3. Determinarea cotei la castel
Cota minima a castelului de apa se determina cu relatia:
(5.)
in care:
CTx cota punctului luat in considerare;
Hb presiunea la bransament a consumatorilor;
hrCA-x pierderea de sarcina pe conducte de la castelul de apa la punctul x.
Schema de lucru este asemanatoare cele de la rezervor:
se alege pozitia castelului de apa;
se calculeaza presiunea la bransament;
se stabilesc punctele de cea mai inalta cota si cel mai departe, cea mai inalta cota, punctul de cea mai joasa cota si cel mai departe;
se stabilesc CCAmin pentru toate punctele si se considera valoarea maxima;
In cazul castelelor in care se inmagazineaza si rezerva intangibila de incendiu se determina cota rezervei de incendiu (figura )
(6.)
in care:
Nri cota rezervei de incendiu din castelul de apa;
Hb presiunea la bransament;
hrCA-x pierderea de sarcina pe conducte de la CA la x.
Fig. Cotele apei la castel
Intre cota maxima a apei in castel si Nri se inmagazineaza apa pentru consumul orar, iar intre Nri si cota minima a apei, rezerva intangibila de incendiu. Aceasta inseamna ca la stabilirea cotei, se stabileste de fapt cota rezervei de incendiu care trebuie sa ramana permanent inmagazinata.
Se pot considera:
se stabileste inaltimea constructiei de sustinere a castelului:
(7.)
se alege HCA ca multiplu de 2,5 sau 5,0 m intrucat constructia este modulata si se pot utiliza proiecte tip.
Determinarea volumului inmagazinarii
Volumul inmagazinarii se determina tinand seama de marimea celor trei volume componente si de tipul constructiei.
1. Volumul de compensare (Vco)
Rezerva de compensare orara se determina grafic sau analitic si reprezinta acel volum capabil sa stocheze apa in orele in care consumul este mic si sa o distribuie atunci cand consumul este mare (figura 5.)
Fig.5. Determinarea grafica a volumului de compensare orara
In acest grafic, in abscisa sunt trecute cele 24 ore ale zilei, iar in ordonata volumul alimentat si consumat in procente din debitul zilnic maxim.
Cea mai mare diferenta intre volumul de apa de alimentare si volumul de apa consumat in timpul unei zile rezulta:
(8.)
Se poate spune ca volumul de compensare orara rezulta:
(9.)
in care:
c coeficient care se determina in functie de numarul de locuitori (tabel 2.) conform STAS 4165-88.
Tabelul 2.
Ui (mii loc.) |
<5 | |||||
c (%) |
In cazul in care din date se dispune de variatia orara a consumului se poate determina printr-un calcul analitic sau grafic volumul de compensare orara.
Tabelul 3.
Variatia totala a consumului total in diverse tipuri de centre populate
Ora |
Numarul de locuitori din centrul populat |
||||
Pana la 10000 |
De la 10001 la 50000 |
De la 50001 la 100000 |
Peste 100000 |
In localitati de tip rural |
|
2. Volumul de avarie (Vav)
Volumul de avarie se determina conform prevederilor STAS 4165-88 in functie de lungimea conductei de aductiune, stabilitatea si accesibilitatea terenului de executie:
(10.)
in care:
Qmin. debitul minim (m3/h) necesar pentru functionarea sistemului de alimentare cu apa pe durata avariei; Se considera Qmin.=(0,6χ0,8)Qs zi max.
Tav durata maxima de remediere a unei avarii pe circuitul amonte de rezervor (tabel )
Tabelul
Durata maxima de remediere a unei avarii la aductiune
Tav (h) |
Daductiune (mm) |
<800 |
Ti durata de scoatere din functiune a statiei de pompare (timpul admis pentru intreruperea alimentarii cu energie electrica) tabelul 5.;
Q debitul care poate fi obtinut de la alte surse considerate ca functioneaza la capacitatea maxima.
Tabelul 5.
Durata de scoatere din functiune a statiei de pompare
Ui (locuitori) |
Ti (h) |
<10000 >100000 |
3. Rezerva intangibila de incendiu (Vinc)
Volumul necesar combaterii incendiilor se determina conform STAS 1343/1-1991 si STAS .. si este formata din rezerva efectiva pentru combaterea incendiilor si volumul de apa necesar consumatorilor obisnuiti pe perioada combaterii incendiului.
(11.)
in care:
- volumul de apa pentru consumatori pe durata combaterii incendiului utilizarea apei cu restrictii;
- rezerva efectiva pentru combaterea incendiilor.
Stabilirea capacitatii, formei si dimensiunilor rezervoarelor
La rezervoarele subterane capacitatea totala se calculeaza pentru toate cerintele:
(12)
din motive de uniformizare, STAS 4165-88 impune rotunjirea volumelor rezultate astfel: 25, 50, 75, 100, 150, 200, 300, 400, 500, 750, 1000, 1500, 2000, 5000, 7500, 10000 m3;
rezervoarele cu volumul sub 200 m3 se prevad cu o singura cuva, iar cele peste 200 m3 cu doua sau mai multe cuve egale, avand volumul rotunjit la una din valorile prezentate;
pentru centre populate volumul rezervorului rezulta conform prescriptiilor actuale egal cu jumatate din necesarul zilnic de apa.
Forma cuvei se adopta conform tabelului 6.
Tabelul 6.
Inaltimea apei, forma si materialul cuvei rezervorului
Material |
Inaltimea apei (m) |
Volum (m3) |
||
<2500 |
>3000 |
>20000 |
||
Beton armat |
Circulara |
Rectangulara |
Rectangulara |
|
Beton armat precomprimat |
Circulara |
In figurile 6., 7. si tabelul 7. sunt prezentate cateva dimensiuni pentru rezervoarele tip.
Fig.6. Schemele rezervoarelor din beton armat, dupa proiecte tip
Fig.7. Detalii de executie pentru un rezervor precomprimat
Se are in vedere faptul ca in rezervorul de apa potabila, in conformitate cu normele sanitare, apa nu poate sa ramana mai mult de 7 zile.
Tabelul 7.
Principalele dimensiuni si caracteristici ale rezervoarelor din beton armat, dupa proiecte tip
Capacitate (m3) |
Caracteristici constructive |
h (m) |
D (m) |
a (m) |
d1 (cm) |
d2 (cm) |
Indici tehnico economici la 1 m3 apa |
||||
Beton simplu (m3) |
Beton armat monolit (m3) |
Beton armat prefabricat (m3) |
Otel beton (daN) |
Lemn (m3) |
|||||||
Suprateran Perete: Beton armat monolit. Acoperis: grinzi, placi (prefabricate) | |||||||||||
Suprateran Perete: Beton armat monolit. Acoperis: grinzi, placi (prefabricate) | |||||||||||
Suprateran Perete: Beton armat monolit. Acoperis: grinzi, placi (prefabricate) |
| ||||||||||
Suprateran Perete: Panouri curbe prefabricate. Acoperis: grinzi, placi (prefabricate) | |||||||||||
Suprateran Perete: Panouri curbe prefabricate. Acoperis: grinzi, placi (prefabricate) | |||||||||||
Suprateran Perete: Panouri curbe prefabricate. Acoperis: grinzi, placi (prefabricate) | |||||||||||
Suprateran Perete: Elemente prefabricate curbe (precomprimate). Acoperis: elemente prefabricate | |||||||||||
Suprateran Perete: Elemente prefabricate curbe (precomprimate). Acoperis: elemente prefabricate | |||||||||||
Suprateran Perete: Elemente prefabricate curbe (precomprimate). Acoperis: elemente prefabricate | |||||||||||
Suprateran Perete: Elemente prefabricate curbe (precomprimate). Acoperis: elemente prefabricate |
5. Stabilirea capacitatii, formei si dimensiunilor castelului de apa
Pentru castelele de apa capacitatea cuvei se calculeaza numai pentru compensare orara si pentru cantitatile de apa strict necesare combaterii incendiilor.
(13.)
Rezerva de avarie se acumuleaza in rezervoare subterane separate din care se pompeaza apa in castel.
Castelele de apa se prevad cu o singura cuva al carui volum sa nu depaseasca 2000 m3 din motive de executie;
Castelele de apa se executa dupa proiecte tip au volume de 25χ1000 m3 si inaltime de 20χ30 m se executa in intregime din beton armat;
Intrucat constructia de sustinere este realizata cu ajutorul cofrajului glisant, ceasta trebuie calculata ca multiplu de 2,5 sau 5;
Timpul de stationare a apei in castelul de apa, admis de normele sanitare este de 48 ore.
Fig.8. Detalii de executie pentru un castel de apa
6. Instalatii hidraulice
6.1. Instalatii hidraulice la rezervoare
La fiecare cuva a rezervorului trebuie sa existe (figura 9.):
Conducta de alimentare cu diametrul egal cu cel al aductiunii prevazuta cu vana;
Conducta de preaplin cu diametrul egal cu al conductei de alimentare;
Conducta pentru preluarea curenta a apei care se dimensioneaza corespunzator Qo max si v = (0,8χ1,5) m/s. La aceasta conducta se leaga prin vana comandata de la distanta si sorbul pentru apa de incendiu. Sorbul de plecare curenta a apei este amplasat deasupra rezervei de incendiu, iar sorbul pentru apa de incendiu in basa rezervorului;
Conducta de golire definitiva cu D = (100χ300) mm astfel incat golirea definitiva sa se faca in (6χ8) ore;
Conducta de legatura cu apa intre alimentare si consumul apei;
Armaturi si aparatura pentru masura si control debit si nivel.
6.2. Instalatii hidraulice la castele de apa
In figura 8. este prezentat un exemplu de instalatie hidraulica intr-un castel de apa. Pentru a nu exista riscul stagnarii apei in partea inferioara a cuvei sorbul este amplasat in aceasta zona, dar la cota rezervei de incendiu. Conducta de preluare a apei este prevazuta cu un orificiu de dezamorsare de (1χ2)˝, conducta functionand ca un sifon pentru a putea pastra in cuva rezerva de incendiu.
Fig.9. Instalatia hidraulica la un rezervor de apa de mici dimensiuni (sub 1000 m3)
a vedere in plan; b sectiune verticala.
Aplicatia 1.
Sa se determine cota si volumul inmagazinarii pentru o localitate cu:
Ui = 10000 locuitori stiind ca:
QI c = 4720 m3/zi, QII c = 306 m3/h;
Regimul de constructii este P+2 nivele;
Rezerva intangibila de incendiu Vri = 868 m3;
Cota cea mai inalta din localitate 180 mdM;
Cota cea mai joasa din localitate 169 mdM;
Volumul consumat de consumatori pe durata incendiului Qcons = 760 m3;
Plan de situatie (figura 10.).
A. Calculul cotei rezervorului
Varianta I: Rezervor de inmagazinare pe o cota dominanta a localitatii
Cota rezervor rezulta:
,
in care:
CPA cota punctului considerat;
Hc inaltimea maxima a cladirilor;
hri pierderi de sarcina interioare;
- presiunea de serviciu;
hrR-P pierderi de sarcina de la rezervor la punctul P.
a. Se considera punctul cel mai indepartat de amplasamentul rezervorului:
Hc = 3 Χ 3 =9 m
hri = 4 m
= 3 m
hrR-P = i LR-A = 3070 Χ 0,006 = 18,4 m, unde: i = 0,003χ0,008 si L = 3070 m.
Pentru punctul de cota 173 mdM rezulta cota rezervorului:
CR = 173 + 9 + 4 + 3 + 18,4 = 207,4 mdM
Se considera: CR = 208 mdM.
b. Se verifica cota cea mai inalta a localitatii 180 mdM:
CPB = 180 mdM
CR = 208 mdM
In acest caz cota rezervorului va fi:
,
unde: LR-B = 920 m
CRB 202 mdM < CRA = 208 mdM
Ramane cota rezervor: 208 mdM
c. Se verifica cota cea mai joasa a localitatii: 169 mdM
CR Cc = 208 169 = 39 m < 60 m, presiune admisibila in retea.
Fig.10. Plan de situatie
Varianta a II-a: Rezervor si castel de apa amplasate in interiorul localitatii.
1. Rezervor: CT = 180 mdM
Cradier rezervor = 178 mdM
2. Castel de apa: se calculeaza cota castelului:
in care:
CP cota punctului considerat;
Hc inaltimea maxima a cladirilor;
hri pierderi de sarcina in interiorul cladirilor;
- presiunea de serviciu;
hrCA-P pierderi de sarcina de la castelul de apa la punctul considerat.
a. Se considera punctul cel mai indepartat si de cota cea mai mare:
CPA = 173 mdM
LCA-A = 2150 m
hrCA-A = 0,006 Χ 2150 = 12,40 m
CCA = 173 + 9 + 4 + 3 + 12,90 = 201,90 mdM
Se considera: CCA = 202 mdM.
b. Se considera punctul cel mai inalt din reteaua de distributie:
CPB = 180 mdM
LCA-B = 100 m
i = 0,006
CCAB = 180 + 9 + 4 + 3 + 0,6 = 196,60 mdM
CCAB = 197 mdM
Intre cele doua cote se alege cota cea mai mare:
CCA = 202 mdM
c. Se verifica cota cea mai joasa din retea:
CPC = 169 mdM
CPC Cc = 202 169 = 33 m < 60 m, presiune admisibila in retea.
d. Determinarea inaltimii castelului:
HCA = CCA - CT = 202 180 = 22 m,
cu: CCA = 202 mdM
CT = 180 mdM
Se alege HCA = 22,5 m (ca multiplu de 2,5 m)
Rezulta: CCA = 202,5 mdM
B. Calculul volumului de inmagazinare
1. Calculul de redimensionare al inmagazinarii
Volumul de inmagazinare
in care:
Vcomp.o = volum de compensare orara
Vav = volum de avarie
Vinc = volum de combatere a incendiilor
Vcomp.o = 0,22·Qs zi max = 0,22·4720 = 1040 m3
Vav = 0,20·Qs zi max = 0,20·4720 = 944 m3
V = 1040 + 944 + 868 = 2842 m3
V = 3000 m3
2. Verificarea timpului de primenire a apei
se respecta conditia de primenire
3. Calculul exact al volumului rezervorului de apa varianta I
a).
Vav = 0,20·Qs zi max = 944 m3
Vinc = 868 m3
Se calculeaza volumul de compensare orara cunoscand pentru Ui = 10000 locuitori consumul orar de apa din literatura de specialitate (tabelul 8.)
Tabelul 8.
Ora |
Alimen-tare (%) |
Consum (%) |
Valori cumulate |
Diferenta (%) |
Obs. |
||
Alim. |
Consum | ||||||
Val. max. poz. Val. max. neg. |
Volumul de compensare orara:
Volumul rezervorului:
VR = 1060 + 944 + 868 = 2862 m3
Rezulta: VR = 3000 m3
Se vor considera doua cuve cu Vcuva = 1500 m3.
b). Determinarea dimensiunilor rezervorului
Se considera inaltimea apei in cuva Ha = 4 m.
Volumul unei cuve:
cu DR diametrul interior al cuvei:
c). Calculul inaltimii corespunzatoare volumului de incendiu
Calculul exact al volumului rezervorului si castelului de apa varianta a II-a.
Cota teren rezervor: CTR = 180 mdM
Cota radier rezervor: CRR = 178 mdM
Inaltimea apei in rezervor: Ha = 4,00 m
Cota apa rezervor: Ca = 182 mdM
Cota castel de apa: CCAmin = 202,50 mdM
Cota apa castel: CCAmax = 206,00 mdM
Inaltime castel: 22,50 m
Inaltime maxima castel: 22,50 + 3,50 = 26 m
Inaltime apa in castel: 3,50 m
Rezulta inaltimea geodezica:
Hg = CCAmax CRR = 206,00 178,00 = 28,00 m
a). Inaltimea de pompare pentru statia de pompare dintre rezervor si castelul de apa
Hp = Hg + hra + hrr = 28,00 + 1,00 + 0,50 = 29,50 m
Debitul pompei se alege astfel incat Qo max sa fie acoperit de un numar cat mai mare de pompe.
Qo min = 1,5·Qs zi max = 0,015·4720 = 71 m3/h
Din catalogul de pompe pentru Hp = 29,50 m si Qp min = 71 m3/h rezulta pompe Cerna 100 b, n = 3000 rot/min, cu:
Qp = 75 m3/h
Hp = 30 m
P = 13 kW
Numarul de pompe va fi:
Se aleg 4 pompe in functiune si 2 pompe de rezerva.
Se calculeaza cat reprezinta debitul unei pompe din Qs zi max:
b). Se calculeaza volumul de compensare orara pentru rezervor sui castelul de apa pentru aceeasi alimentare si consum tinand seama de pomparea dintre acestea:
Tabelul 9.
Ora |
Alimentare rezervor |
Alim. castel consum rez. |
Consum din castel (STAS 1343) |
Valori cumulate |
Diferente |
Nr. de pompe in functiune |
|||||
Rezervor A-P |
Castel P-C |
||||||||||
A |
P |
C | |||||||||
Calculul volumului de compensare
a). Pentru rezervor
b). Pentru castelul de apa
Volumul rezervorului:
,
in care: Vcons = volumul consumatorilor pe timp de incendiu (consum cu restrictii)
VR = 1030 + 760 + 944 = 2734 m3
Se considera VR = 3000 m3 pot fi utilizate doua cuve circulare cu V = 1500 m3, Ha = 4 m si DR = 22 m.
Volumul castelului de apa:
Se considera conform STAS VCA = 300 m3
c). Determinarea dimensiunilor castelului de apa
Fig.11. Schita pentru dimensionarea castelului
Aleg b = 2,5 m, deci
deci a = 38°40 si tga
Insa volumul castelului este:
Tabelul 9.
c (m) |
h=b+c (m) |
c2 (m2) |
c3 (m3) |
1,79·c3 (m3) |
28,5·c2 (m2) |
143,83·c (m) |
VCA (m3) |
Fig.12. Variatia volumului de apa din castel functie de inaltime
Fig.13. Plan de situatie al ansamblului rezervor SP castel de apa
Aplicatia 2.
Sa se determine cota si volumul inmagazinarii pentru o alimentare cu apa pentru care se cunosc:
numarul de locuitori Ui = 11500
Qs zi max = 3481 m3/zi
Qs o max = 220 m3/h
Vi = 682 m3
QII c = 238 m3/h;
Regimul de constructii este P+3 nivele;
Plan de situatie
Se adopta solutia rezervor si castel de apa cu statie de pompare care pompeaza apa din rezervor in castel.
a). Determinarea cotei la castelul de apa:
Cota rezervei de incendiu:
in care:
Nri cota rezervei de incendiu;
Hc inaltimea maxima a cladirilor;
hr int pierderi de sarcina in interiorul cladirilor;
- presiunea de serviciu;
Plan de situatie
hr CA-x pierderi de sarcina de la castelul de apa la punctul x;
CTx cota teren a punctului luat in considerare din care se scad 1,5 m, adancimea de ingropare a conductelor.
hr CA-x = j·LCA-x; j = 5χ8
Se considera trei puncte pe planul de situatie:
1. punctul A cel mai inalt
CPA = 145 mdM
LCA-A = 185 m
2. punctul B cel mai departat
CPB = 130 mdM
LCA-B = 1000 m
3. punctul C mediu
CPC = 135 mdM
LCA-B = 800 m
Considerand cladirea cea mai inalta in cele trei puncte rezulta cota rezervei de incendiu in castelul de apa.
Nri(A) = 145 1,5 + 12 + 4 + 3 + 0,006·185 = 163,6 mdM
Nri(B) = 130 1,5 + 12 + 4 + 3 + 0,006·1000 = 153,5 mdM
Nri(C) = 135 1,5 + 12 + 4 + 3 + 0,006·800 = 157,3 mdM
Se alege cota maxima: Nri = 163,6 mdM
Cota cuvei castelului:
CCAmin = Nri 4 m = 163,6 4 = 159,6 mdM
Inaltimea castelului:
HT = CCAmin CTCA = 159,6 145,0 = 14,6 m
Se alege HT = 15 m ca multiplu de 2,5.
CCAmin = CTCA + 15 = 145 + 15 = 160 mdM
Nri = CCAmin + 4 = 160 + 4 = 164 mdM
CCAmax = Nri + 4 = 164 + 4 = 168 mdM
b. Determinarea volumului de inmagazinare:
1. Alegerea pompelor din statia de pompare
Se considera cota rezervei de incendiu in rezervor de 145 m.
hr loc = 1 m
hr lin = 0,8 m
Rezulta:
Hp = 23,0 + 1,0 + 0,8 = 24,8 m
Din graficul orar de consum se observa ca valoarea maxima este 1,5%·Qs zi max. Rezulta:
Din catalogul de pompe rezulta pompa AN 180-125-315, cu:
Hp = 25 m
Qp = 180 m3/h = 50,17 l/s
n = 1450 rot/min
Se utilizeaza patru pompe in functiune si doua de rezerva.
2. Calculul volumului de compensare orara
Se calculeaza:
In tabelul 10. se observa ca se obtin:
a1 max = 13,16 b1 max = -8,70
a2 max = 1,40 b2 max = -1,12
Tabelul 10.
Ore |
Alimentare |
Pompare |
Consum |
Valori cumulate |
Diferente (%) |
Nr. pompe in functiune |
|||||
A |
P |
C |
A - P |
P - C |
|||||||
+a1 |
-b1 |
+a2 |
-b2 |
||||||||
Volumul de compensare orara a rezervorului:
in care:
Vi = volumul pentru combaterea incendiilor (rezerva de incendiu);
Qii = 5 l/s Tii = 10 min
Qie =20 l/s Tie = 3 h
VR = 1500 m3
Volumul de compensare orara al castelului de apa:
VCA = 500 m3.
Aplicatia 3.
Sa se determine complexului de inmagazinare si cotele acestuia stiind ca:
Ui = 11175
Qs zi max = 5625 m3/zi
Qs o max = 325 m3/h
Vi = 900 m3
Qii = 5 l/s; Qie = 2Χ20 l/s, n = 1 incendiu
Regimul de constructii este P+3 nivele;
Plan de situatie scara 1:5000
A. Stabilirea cotei cuvei castelului
Se stabileste pozitia complexului de inmagazinare in punctul de cota teren CTCA = 134 mdM.
Fig. 1 Plan de situatie
Se considera trei puncte pe planul de situatie (fig.1):
1. punctul de cota maxima din localitate cu:
CTP1 = 145,00 mdM
LCA-P1 = 960 m
2. punctul cel mai indepartat de punctul de injectie cu:
CTP2 = 139,00 mdM
LCA-P2 = 1260 m
3. punctul de cota inalta si indepartat de punctul de injectie:
CTP3 = 141,00 mdM
LCA-P3 = 1160 m
Presiunea la bransamentul consumatorului (fig.15.) va fi:
Hc = 4 Χ 3 m = 12 m
hr vana + apometru = (1,0χ1,5) m
hri = (2,0χ3,0) m
Ps/g = 2,0 m
Rezulta: Pb/g = 1,5 + 1,0 + 12,0 + 1,5 + 2,0 + 2,0 = 20,0 m
Cota rezervei de incendiu in castelul de apa:
in care:
Nri cota rezervei de incendiu;
hr CA-x pierderi de sarcina de la castelul de apa la punctul x;
CTx cota teren a punctului luat in considerare din care se scad 1,5 m, adancimea de ingropare a conductelor.
hr CA-x = j·LCA-x; j = 3χ6
Punctul 1:
Nri = 145,0 1,5 + 20 + 0,006·960 = 169,26 mdM
Punctul 2:
Nri = 139,0 1,5 + 20 + 0,006·1260 = 164,82 mdM
Punctul 3:
Nri = 141,0 1,5 + 20 + 0,006·1600 = 166,46 mdM
Se alege cota maxima: Nri = 169,26 mdM
Cota cuvei castelului
Cota minima a cuvei:
CCAmin = Nri 4,0 m = 169,26 4,0 = 165,26 mdM
Inaltimea constructiei de sustinere castelului:
HT = CCAmin CTCA = 165,26 134,0 = 31,26 m
Se alege HT = 32,5 m ca multiplu de 2,5.
Rezulta cele doua cote recalculate:
CCAmin = CTCA + 32,5 = 1340,0 + 32,5 = 166,5 mdM
Nri = CCAmin + 4,0 = 166,5 + 4,0 = 170,5 mdM
CCAmax = Nri + 4,0 = 166,5 + 10,0 = 176,5 mdM
Fig.15. Determinarea presiunii la bransamentul
consumatorilor
si cotelor la castelul de apa
B. Stabilirea capacitatii complexului de inmagazinare a apei:
Fig.16.
Schita pentru determinarea capacitatii
complexului de inmagazinare a apei
Pentru Ui = 11175 locuitori din literatura de specialitate se adopta un grafic de consum orar al apei. Consumul orar minim este de 1,5%·Qs zi max si acest consum trebuie asigurat prin functionarea unei singure pompe.
Debitul pompei alese trebuie sa fie:
Qp = 84,38 m3/h
Sarcina de pompare va fi:
Se considera cota rezervei de incendiu in rezervor de 134,0 m.
hra = (0,5χ1,0) m; se adopta hra = 1,0 m
hrr = j·Lechiv
se adopta: Lechiv = 100 m
Pentru Q = 97,65 l/s si v = 1,0 m/s,
rezulta: D = 350 mm si j = 0,0038.
Hp = 42,50 + 1,0 + 0,0038·100 = 43,88 m
Hp = 43,88 m
Din catalogul de pompe rezulta pompa AN 80-65-200, cu:
Hp = 44 m
Qp = 83,81 m3/h
Pp = 25 kW
n = 2900 rot/min
Se calculeaza:
Se completeaza tabelul 11.:
Tabelul 11.
Ore |
Alimentare |
Pompare |
Consum |
Valori cumulate |
Diferente |
Nr. pompe in functiune |
|||||
A |
P |
C |
A - P |
P - C |
|||||||
a1 = 13,08 b1 = -6,37
a2 = 0,68 b2 = -0,52
A - valori cumulate privind alimentarea cu apa a rezervorului;
C - valori cumulate privind consumul de apa;
P - valori cumulate privind consumul de apa din rezervor, respectiv valori cumulate privind alimentarea cu apa a costului.
Volumul rezervorului:
,
in care:
Vi = volumul pentru combaterea incendiilor (rezerva de incendiu);
Vi = 900 m3
Se adopta 2 rezervoare circulare cu V = 1000 m3
VR = 2Χ1000 m3
Volumul castelului de apa:
Se alege un castel cu:
VCA = 500 m3.
Timpul de stationare a apei in rezervor:
Timpul de stationare a apei in castel:
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |