Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Redresoare monofazate

Redresoare monofazate


Redresoare monofazate


Redresorul este un circuit capabil sa converteasca semnale periodice (tensiuni, curenti) cu valoare medie nula, in semnale periodice cu valoare medie nenula. In general, semnalele aplicate la intrarea circuitului redresor sunt semnale sinusoidale. Circuitele redresoare sunt convertoare c.a.-c.c. Redresoarele monofazate convertesc tensiunea unei singure faze a retelei de c.a. intr-o tensiune continua.

Fig. 1. a. Schema bloc a unei surse de alimentare cu tensiune continua; b. Simbolurile grafice utilizate pentru reprezentarea unui circuit redresor

Functia de redresare a unei tensiuni alternative este realizata in aproape toate sursele de alimentare cu tensiune continua. In fig. 1, sunt date structura generala cu blocuri componente a unei surse de alimentare cu tensiune continua si simbolurile grafice utilizate pentru reprezentarea unui circuit redresor. Ca blocuri componente ale unei surse de alimentare cu tensiune continua, sunt mentionate: transformatorul de retea (TR), redresorul (R), filtrul de netezire a ondulatiilor (F), stabilizatorul de tensiune continua (ST) si sarcina, reprezentata prin rezistenta de sarcina (

Marimea de intrare a sursei de alimentare este tensiunea alternativa monofazata, iar marimea de iesire este tensiunea continua de la bornele sarcinii (). Sursa de alimentare poate sa contina toate blocurile enumerate sau numai unele dintre acestea. Cerintele in ceea ce priveste calitatea tensiunii continue depind, in mod esential, de tipul de utilizator. Astfel, in cazul alimentarii motoarelor de c.c., tensiunea de iesire poate contine si o componenta ondulatorie importanta, in timp ce pentru amplificatoare de inalta fidelitate, se doreste obtinerea unei tensiuni de iesire cu componenta ondulatorie neglijabila. Prin urmare, un circuit redresor poate fi folosit fie direct, fie urmat de un filtru simplu sau de un filtru performant si de un stabilizator de tensiune continua, blocuri ce permit reducerea componentei ondulatorii intr-o masura foarte mare.

In functie de structura, circuitele redresoare cu diode pot converti o singura alternanta a tensiunii alternative sau ambele alternante. Din acest punct de vedere, rezulta o clasificare a redresoarelor monofazate, in: redresoare monoalternanta si redresoare bialternanta.



Pentru alegerea unor diode redresoare care sa corespunda aplicatiei si pentru aprecierea calitatii procesului de conversie, se calculeaza urmatoarele marimi si indicatori de performanta:

valoarea medie a tensiunii redresate (),

valoarea medie a curentului redresat (),

valoarea de varf a curentului prin fiecare dioda in conductie (),

valoarea efectiva a curentului redresat ( sau ),

valoarea de varf a tensiunii inverse la bornele fiecarei diode blocate (

rezistenta de iesire a redresorului

factorul de ondulatie

randamentul circuitului

Intr-un circuit redresor, diodele trec periodic din starea de conductie in starea de blocare si invers, sub actiunea tensiunii alternative de frecventa joasa (), aplicata la intrare. Regimul de functionare care se stabileste pentru diodele redresoare din circuit este un regim variabil de semnal mare si de joasa frecventa. Aceasta precizare permite inlocuirea diodelor cu modelele cu circuit echivalent, obtinute prin liniarizarea caracteristicii statice.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.