Relee temporizate
Unele relee sunt prevazute cu un fel de "amortizor". Acest mecanism, atasat araturii releului previne deplasarea imediata si completa a armaturii atunci cand bobina este energizata sau de-energizata. Datorita acestui lucru, releul are proprietatea unei actionari temporizate (intarziate in timp). Astfel de relee temporizate pot fi construite pentru temporizarea deplasarii armaturii in momentul energizarii bobinei, in momentul de-energizarii bobinei, sau pentru ambele situatii.
Releele temporizate au ca si specificatie nu doar pozitia normal-inchisa sau normal-deschisa a contactelor, ci si modul in care actioneaza temporizarea (la inchiderea sau la deschiderea contactelor). Mai jos este o descriere a celor patru tipuri de relee temporizate.
Acest tip de contact este normal-deschis atunci cand bobina nu este energizata. Contactul se inchide doar dupa aplicarea unui curent electric prin bobina releului, si doar dupa o anumita perioada de timp de la aplicarea acestuia. Cu alte cuvinte, directia deplasarii contactului este identica cu cea a unui contact normal-deschis, dar exista o intarziere (temporizare) la inchiderea contactului. Datorita faptului ca temporizarea are loc in directia energizarii bobinei, acest tip de contact mai poarta numele de contact normal-deschis cu actionare intarziata.
Releul din figura alaturata este un releu temporizat la inchidere, normal-deschis. Acesta se inchide dupa cinci secunde de la energizarea bobinei. Deschiderea se realizeaza imediat dupa de-energizarea bobinei.
Alaturat este o diagrama de timp ce prezinta modul de functionare a contactelor acestui tip de releu temporizat.
Asemenea releului precedent, si acest dispozitiv este normal-deschis atunci cand bobina este de-energizata. La aplicarea unui curent pe bobina, contactele releului se inchid. Fata de cazul precedent insa, temporizarea (intarzierea) are loc dupa de-energizarea bobinei si nu dupa energizarea ei. Datorita faptului ca temporizarea are loc dupa de-energizarea bobinei, acest tip de contact mai poarta numele de contact normal-deschis cu intarziere la revenire.
Releul temporizat la deschidere, normal-deschis, din figura alaturata se inchide imediat dupa energizarea bobinei. Deschiderea contactelor are loc insa la cinci secunde dupa de-energizarea bobinei.
Diagrama de timp in acest caz, este cea din figura alaturata.
Acest tip de contact este normal inchis atunci cand bobina nu este energizata. Contactul se deschide la aplicarea unui curent prin bobina, dar doar dupa o anumita perioada de timp. Cu alte cuvinte, directia de deplasare a contactului este identica cu a unui contact normal-inchis, doar ca exista o temporizare in directia deschiderii acestuia. Datorita faptului ca temporizarea are loc in directia energizarii bobinei, acest contact mai poarta numele de contact normal-inchis cu actionare intarziata.
Asemenea releului temporizat la deschidere normal-inchis, acest tip de contact este normal-inchis atunci cand bobina nu este energizata. Deschiderea se realizeaza prin aplicarea unui curent prin bobina releului. Totusi, la de-energizarea bobinei, contactele se inchid cu o anumita intarziere de timp. Acest tip de contact mai poarta numele de contact normal-inchis cu intarziere la revenire.
Releele temporizate mecanice, mai vechi, utilizau amortizoare mecanice sau dispozitive cu pistoane/cilindrii umplute cu fluid pentru intarzierea deplasarii armaturilor. Modelele mai noi utilizeaza circuite electronice cu retele rezistor-condensator pentru generarea intarzierii. Energizarea (instantanee) a releului electromecanic se realizeaza cu ajutorul semnalului de iesire al circuitului electronic. Aceste relee electronice sunt mai adaptabile decat variantele mecanice, si mult mai durabile. Multe modele sunt capabile de efectuarea unor operatii de temporizare avansate:
Releu temporizat normal-deschis cu o singura inchidere. Aceste relee se inchid o singura data, un anumit interval de timp si apoi se re-deschid, la o tranzitie a intrarii de la starea de-energizata la starea energizata.
Releu temporizat normal-deschis cu deschideri/inchideri repetate. Acest releu se inchide si se deschide pentru un anumit interval de timp atata timp cat bobina este energizata.
Releu temporizat de supraveghere. Acest releu isi schimba starea in cazul in care semnalul de intrare nu variaza continuu de la starea energizata la starea de-energizata.
Aceasta ultima metoda de temporizare este utila pentru monitorizarea sistemelor bazate pe calculatoare. Daca se foloseste un calculator pentru controlul unui proces critic, este recomandata de obicei instalarea unui sistem automat de alarmare in cazul in care calculatorul se blocheaza din diferite motive. O metoda relativ simpla de instalare a unui astfel de sistem consta in energizarea si de-energizarea unei bobine prin intermediul unui semnal trimis de calculator. Daca sistemul se blocheaza, semnalul de intrare pe releu nu se va mai modifica (se va bloca la ultima stare). La putin timp dupa aceasta, contactul releului se va inchide semnalizand o problema.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |