INECUL
1. Notiuni generale
Inecul este un accident extrem de grav provocat de inundarea cailor aeriene cu apa. Asfixia (stopul respirator) este urmata de stopul cardiac.
Accidentele de inec pot surveni prin:
imersie
submersie
hidrocutie
loviri sub apa de corpuri tari (stanci, obiecte metalice, etc.)
Imersia reprezinta scufundarea completa a corpului in apa.
Submersia este acoperirea completa a unui corp cu apa.
Ca si efect, atat imersia cat si submersia sunt urmate de inec.
Hidrocutia este un accident datorat contactului brusc cu apa rece, urmat de stop cardiac (oprirea inimii). In aceasta eventualitate, mai rara, in plamanii si stomacul inecatului nu exista apa sau exista foarte putina.
In mod obisnuit inecatul moare prin lipsa de oxigen si aspirarea aerului in plamani. Exista diferente semnificative intre inecul cu apa dulce fata de inecul in apa sarata, de care trebuie obligatoriu tinut cont atat cu ocazia primelor masuri de ajutor la locul accidentului, cat si ulterior in spital.
Apa dulce trece usor si repede din aleveole in marea circulatie producand: hipervolemie, hipotonicitate, cu hemodilutia electrolitilor precum si hemoliza intravasculara. In cateva minute volumul masei circulante poate creste cu pana la 40 - 50%. Hemodilutia scade osmolaritatea sanguina, care determina alterarea membranei aleveolo-capilare si reinundarea aleveolara, cu aparitia edemului pulmonar acut.
Apa sarata produce efecte inverse: apa din circulatie este absorbita la nivelul aleveolelor pulmonare, instalandu-se o hemoconcentratie, cu hipovolemie si hipertonicitate sanguina. Edemul pulmonar acut apare inca de la inceput.
2. Manifestari clinice
2.1. Manifestarile clinice in inecul propriu-zis sunt: apnee reflexa initiala, cu spasm glotic, urmata de dispnee, stare de agitatie, inundarea plamanului cu apa, tahicardie, hipertensiune arteriala si, in cele din urma, pierderea cunostintei.
Stopul respirator se instaleaza primul, cu realaxare musculara, inima continuand sa bata. Dupa 5 - 15 minute de la ultima respiratie se instaleaza stopul cardiac. Este inecul cu aspiratie de lichid, in care se intalneste inecatul albastru.
2.2. Manifestari clinice in inecul secundar. Inecul fara aspiratie de lichid apare in hidrocutie si da aspectul de inecat alb. Hidrocutia, accident supraacut care survine la contactul cu apa rece, apare datorita unei hipersensibilitati la aceasta sau datorita unor stari patologice: infarct miocardic, accident vascular cerebral, criza epileptica, etc., situatie in care este vorba de inecul secundar.
2.3. Manifestari clinice in inecul prin traumatisme. Cu ocazia unei sarituri obisnuite sau de la inaltimi mai mari se pot produce accidente diverse, cum ar fi: traumatisme cranio-cerebrale, vertebro-medulare, abdominale (cu explozii de viscere cavitare sau rupturi viscerale) care duc la lipotimii si inec secundar.
3. Masuri de prim ajutor in caz de inec la fata locului presupun:
1. Scoaterea rapida a victimei din apa.
2. Examinarea rapida cu aprecierea prezentei sau nu a respiratiei spontane, precum si a pulsului la artera carotida.
3. Respiratie artificiala "gura la gura", iar in caz de trismus "gura la nas", conform tehnicilor cunoscute.
4. Daca se observa ca prima insuflatie nu este urmata de expansiune toracica se trece la eliberarea cailor respiratorii superioare de mal, nisip, plante.
5. Aspiratia bronsica sau gastrica se va face daca exista aparatura adecvata la indemana.
6. Se pozitioneaza victima in decubit lateral sau ventral, cu capul si trunchiul ceva mai jos. Copiii pot fi tinuti cu capul in jos, de glezne, pentru cateva secunde. Adultilor li se poate aplica o lovitura intre omoplati pentru a usura eveacuarea secretiilor.
7. Daca avem la indemana o pipa faringiana (Guedel) o vom folosi, efectuand respiratia artificala pe ea.
ATENTIE !! Toate aceste manevre nu trebuie sa dureze mai mult de cateva secunde.
8. Se incepe apoi respiratia artificiala "gura la gura" si masajul cardiac, la nevoie.
ATENTIE !! Insuflatia aerului la un inecat se face mai greu decat la un plaman normal.
9. Se asigura de urgenta transportul victimei cu o ambulanta adecvat echipata spre o unitate spitaliceasca. In caz de necesitate se efectueaza cat mai urgent cu putinta intubatia oro-traheala, aspiratia pe sonda de intubatie, se monteaza o sonda de aspiratie nazo-gastrica pe care se va aspira apoi continutul gastric.
10. Masurile terapeutice ulterioare vizeaza tratamentul edemului pulmonar acut, tulburarilor hidroelectrolitice si acido-bazice, tratamentul leziunilor in cazul inecatilor prin traumatisme sau accidente.
Bibliografie:
1. Mihailescu M.: Chirurgie. Ed. Medicala Bucuresti, 1991.
2. Titirca L.: Urgentele medico-chirurgicale. Ed. Medicala, Bucuresti, 1989.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |