Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Metatarsus varus

Metatarsus varus


Metatarsus varus

Este deviatia cea mai frecventa la sugari. Ea corespunde asocierii a doua deviatii: adductia si supinatia antepiciorului in raport cu piciorul posterior.

Dezaxarea se afla la nivelul interliniei tarso-metatarsiene. Cu cat incarcarea piciorului este mai precoce, cu atat mai repede piciorul va deveni normal. Bilantul initial este foarte important: acesta va permite cat mai rapid diferentierea unei hiperactivitati musculare de o retractie, si de punerea in evidenta a gradului de supinatie a ante-piciorului in raport cu adductia sa.

Palparea permite regasirea, in functie de caz, a diferitelor deficite care pot sa se asocieze intre ele: echinismul primului metatarsian; stiloida celui de-al cincilea metatarsian, mai mult sau mai putin resimtita;proeminenta cuboidului;accentuarea boltei plantare provocata de adductia si supinatia piciorului;un picior posterior normal fara nici o deviere a calcaneului; aprecierea tonicitatii musculare in ansamblu.

La copiii hipotonici, prezenta unui gambier anterior retractat si a unui triceps hipotonic, va duce la o flexie plantara activa deficitara, si deci la un picior dificil de echilibrat. De asemenea un triceps si un gambier posterior hipotonici pot avea un efect nociv asupra piciorului posterior daca mobilizarile sau contentiile noastre nu sunt precise.

Tratamentul este favorizat de pozitiile de dormit ale copilului. El trebuie culcat pe spate sau pe o parte, pozitia culcat ventral prelungita fiind contraindicata (se spune ca un copil care nu doarme culcat ventral, participa la 50% din tratament).Mobilizarile au ca obiectiv asuplizarea boltei plantare si a articulatiilor cuprinse de aceasta deviatie.



Doua tipuri de mobilizari pasive se succed in tratamentul acestei malpozitii:

  1. prima mobilizare consta in mici intinderi in ax, in sensul flexiei plantare a intregului bloc calcaneo-pedios in scopul intinderii usoare a gambierului anterior si a decoaptarii articulatiilor.
  2. a doua mobilizare are ca obiectiv corectia celor doua deviatii ale ante-piciorului, adductia si supinatia. Mobilizarile se efectueaza totdeauna cu articulatia tibio-tarsiana in pozitie neutra. Trebuie:- asuplizate articulatiile metatarso-falangiene, mai ales prima;- asuplizata bolta plantara;- mobilizat pasiv intreg piciorul.

Din momentul in care ante-piciorul va fi suficient reaxat, un lucru activ al extensorului comun si peronierilor trebuie inceput si continuat pana la obtinerea unui echilibru muscular satisfacator.

Intre sedinte piciorul va fi mentinut de un apareiaj a carui rol va fi de mentinere a corectiei obtinute prin kinetoterapie. Este partea din tratament cel mai dificil de realizat.

Pe tot parcursul tratamentului se va urmari rectitudinea bordului intern.

Piciorul va fi mentinut pe o placheta; banda ante-piciorului plecand din interior sau din afara in functie de dominanta adductiei sau supinatiei. Contentia va antrena piciorul in abductie si pronatie, fara sa se depaseasca pozitia anatomica





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.