Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » pescuit
Simturile pestilor

Simturile pestilor


Simturile pestilor

SIMTUL OLFACTIVO-GUSTATIV

In cazul pestilor gustul si mirosul sunt receptate ca senzatii comune.Rolul simtului "chimic" e hotarator in existenta si perpetuarea speciei, de aceea si lobii oflactivi reprezinta o parte importanta din creierul pestelui.De acea pestii sunt adevarate "biodetectoare"

reactionand cu rapiditate la concentratii de 1 g de pesticide la 100.000de metri cubi de apa. Inca din cele mai vechi timpuri, pescari au introdus in nade sub

stante cu gust sau miros placut, observand ca pestolr nu le este indiferent acest lucru. Un fenomen placut analizat de cercetatori este procesul de memorizare pe suport olfactiv bine pusa la punct in stadiile tinere, proces care ii face pe pesti sa recunoasca prada, hrana, posibilul dusman si drumul catre boiste sau locul reproducerii numai recunoscand mirosurile!

 VAZUL

Vazul pestilor nu este la fel de puternic ca cel al pasarilor sau mamiferelor vazul este mult mai putin dezvoltat si de mica importanta pentru pesti chiar si pentru speciile de apa limpede. In fluviile si lacurile de campie desi adancimea acestora nu depaseste cativa metri, turbiditatea este permanent ridicata, ca urmare vizibilitatea scade considerabil. Vederea este pentru pesti doar o anexa a celorlalte simturi.

PERCEPEREA VIBRATIILOR.

Pestii dispun de un adevarat sistem complex de percepere a vibratiilor, reprezentat de urechea interna si linia laterala, are rol in gasirea hraneisau in fuga de un posibil pericol. Urechea interna mult mai dezvoltata decat la oricare alta vertebrata. Ea are un rol determinat in stabilirea pozitiei exacte, in mentinerea echilibruluidar si in interceptarea vibratiilor de inalta frecventa. Linia laterala este ca un canal ce strabate partea laterala a pestilor de la opercul la coada cu legaturi in exterior in fiecare solz printr-o mica deschidere superficiala. Celulele nervoase ale acestui sistem reactioneaza mai ales la vibratiile de joasa frecventa. Datorita densitatii mai mari, apa transmite mult mai bine sunetele decat aerul. Linia laterala permite nu numai sesizarea schimbarilor de temperatura si presiune, dar si intercepteaza vibratiile oricarui corp aflat in miscare , furnizand date asupra directiei si vitezei de deplasare a a cestuia. In apa limpede fara curenti, un rapitor poate percepe vibratiile unei mici rotative de la mai bine de 10 metri. Linia laterala este considerata un adevarat radar pentru pesti, care ajuta la ocolirea obstacolelor in apa, la perceperea vitezei si la directia curentilor.



SENSIBILITATEA LA DURERE

Sensibilitatea la durere a pestilor este mult diminuata. Datorita numarului restrans de terminatii nervoase ce ajung in cavitatea bucala pestii pot sa isi regurgiteze stomacul pentru ca imediat ce se elibereaza (din carlig) ei sa apuce din nou prada. Cercetatorii spun ca pestii au simtul durerii de 200 de ori mai slab decat omul.

STRESUL

Prezenta omului pe malul apei, posibilul inamic de altfel, aduce schimbari in ecosistem.Cu alte cuvinte, faptul ca pestele este "stresat" de prezenta "inamicului", provoaca schimbari in ecosistem. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista anumiti factori care provoaca stresul pestilor. Unul din factori este utilizarea firelor lungi, de catre pescar, fire necesare aruncarii momelii la distanta, dar datorita lungimii lor, acestea prelungesc timpul de scoatere din apa a pestelui si prelungesc totodata lupta acestuia de a scapa din carlig. Un alt factor este folosirea momelilor artificiale cu multe carlige, care ranesc pestii si sunt greu de scos. In astfel de situatii scoaterea carligului ia mult timp iar pescarul trebuie sa fie atent sa nu raneasca pestele si mai rau decat a facut-o deja. Totodata aducatoare de stres este si lupta sau reactia pestilor atunci cand sunt adusi la mal sau in barca:ei continua sa se zbata!





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.