Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
PULMONII

PULMONII


Pulmonii

Sunt organe esentiale ale aparatului respirator. Sunt in numar de doi (stang si drept) asezati in cavitatea toracica, pe care o ocupa aproape in intregime, fiind separati intre ei prin spatiul mediastinal si legati prin ligamentul pulmonar si radacina pulmonului si inveliti de pleura. Au forma de semicon, prezentand o fata costala, una mediastinala, trei margini (dorsala, ventrala si caudala), o baza si un varf. Fata costala, este convexa in ambele sensuri, cea mediastinala plana, prezentand, la nivelul inimii, apertura cardiaca, dorsal de care se afla hilul pulmonar. Marginea dorsala este groasa si rotunjita, cea caudala, circumscrie baza pulmonului, iar cea ventrala prezinta incizuri ce-l impart in lobi (incizurile interlobare). Baza organului, se muleaza pe diafragm, iar varful ajunge la intrarea in cavitatea toracica. Incizurile interlobare, impart pulmonii: in lob apical (varful), lob cardiac (la nivelul cordului) si diafragmatic (baza). La pulmonul drept, mai exista un lob accesoriu (azygos).

Structural, pulmonul este format din parenchim ce cuprinde arborele bronhic, vasele si nervii si invelitoarea pleurala viscerala. Ea inveleste pulmonul, mulandu-se pe toate accidentele de suprafata, la nivelul mediastinului cardiac, se continua cu pleura mediastinala (ligamentul pulmonar) care se continua cu pleura parietala. Intre pleura viscerala si cea parietala se delimiteaza cavitatea (spatiul) pleural (virtual) ce contine putin lichid.

Arborele bronhic

Rezulta din ramificarea bronhiei principale ce intra in pulmon prin hil (radacina) si care se divide in bronhii lobare segmentare, subsegmentare si bronhiole (supralobare, intralobare, terminale si respiratorii). Bronhiolele respiratorii, se continua cu canalele alveolare, ce se continua cu sacii alveolari, ai caror pereti sunt formati din alveole pulmonare care sunt unitatile morfo-functionale ale pulmonilor (la nivelul lor se face schimbul de gaze respiratorii). Bronhiile, sunt conducte cilindrice ce se ramifica si isi reduc calibrul pe masura apropierii de sacii alveolari. Au un schelet format din inele cartilaginoase inguste cu extremitatile unite printr-un start de tesut conjunctiv. Inelele, isi reduc dimensiunea si se indeparteaza intre ele pe masura ce bronhia isi reduce calibrul, iar in bronhiole dispar. Pe fata interna, ele sunt invelite de tesut muscular neted, care este acoperit de o mucoasa fina, subtire, de tip respirator, in bronhii si prismatic simplu in bronhiole.



Parenchimul pulmonar

Intra in alcatuirea lobulilor pulmonari, formatiuni piramidale cu baza orientata spre suprafata pulmonului, avand un diametru de 1 - 1,5 cm si o latime de 1,5 - 2 cm. Acestia sunt separati intre ei prin tesut conjunctiv, in care se afla bronhiolele extralobulare, vasele sanguine si nervii. Prin varful fiecarui lobul, patrunde o bronhiola intralobulara (derivata din cea supralobulara), care se divide pana la nivelul alveolei. Alveolele, sunt captusite cu un epiteliu format din mai multe feluri de celule, fiind dispuse pe o stroma formata din fibre reticulare, elastice, colagene si celule conjunctive ce formeaza - in totalitate - suportul capilarelor sanguine, la nivelul carora se face schimbul de gaze respiratorii.

Pulmonul, are o circulatie sanguina functionala data de artera si venele pulmonare si una trofica, realizata de artera bronhica. Arterele, patrund in pulmon prin hil, impreuna cu bronhia principala si se ramifica pana la nivelul alveolelor, unde formeaza o bogata retea capilara, din care se va forma sistemul venos pulmonar ce transporta sangele oxigenat la inima.

Lobii pulmonari

Macroscopic, pulmonii prezinta diferente legate de desenul lobular, subpleural, diviziunea lobara, conformatia lobilor si prezenta bronhiei traheale. Desenul subpleural, este foarte evident la bovine si suine, pe toti lobii, iar la caprine, numai pe lobii apicali si cardiaci. La restul speciilor, nu se vede. Pulmonul stang, la toate speciile, prezinta lobii: apical, cardiac si diafragmatic. La cabaline, lobul cardiac este inclus in cel diafragmatic, iar la iepure apicalul este foarte redus. Pulmonul drept, la toate speciile, cu exceptia rumegatoarelor, mai prezinta un lob azygos. La rumegatoare sunt cinci lobi: apical, cardiac cranial, cardiac caudal, diafragmatic si azygos, iar lobii apical si cardiac cranial, sunt deserviti de bronhia traheala. La suine, aceasta bronhie deserveste lobii apical si cardiac drept. La toate mamiferele, plamanul drept este mai voluminos si prezinta mai multi lobi. La carnivore si iepure, fisurile interlobare ajung pana la hilul pulmonar. La rumegatoare, lobul apical drept este foarte dezvoltat si se curbeaza spre stanga, pe sub trahee, la nivelul mediastinului precardiatic.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.