SISTEMUL MUSCULAR
Miologia ramura anatomiei care se ocupa cu studiul muschilor.
Din punct de vedere histologic si functional, exista trei categorii de muschi:
Forma muschiului
Vascularizatia si inervatia muschilor
Muschiul, avand un metabolism crescut, are o vascularizatie bogata. Arterele patrund in muschi dand nastere la o bogata retea vasculara din care se formeaza reteaua capilara arteriolara. Aceasta se anastomozeaza cu cea venoasa din care se formeaza venulele si venele. Debitul sanguin in muschi este proportional cu intensitatea activitatii muschiulare.
Inervatia muschiului realizata prin intermediul sistemului nervos este raspunzatoare de tonusul, contractia si sensibilitatea muschiului.
Muschii capului
Dupa actiunea pe care o indeplinesc, sunt grupati in muschi ai mimicii (pielosi) si muschi care actioneaza asupra articulatiei temporo-mandibulare.
Muschii mimicii (pielosi) au capatul de insertie la nivelul pielii. Prin contractia lor, exprima diferite sentimente (ras, bucurie, tristete, suparare, furie etc.). Muschii mimicii sunt grupati in jurul orificiilor bucal, nazal, orbital si auditiv, avand rol dilatator sau constrictor al acestor orificii.
Muschii care actioneaza asupra articulatiei temporomandibulare
Muschii gatului
Gatul contine: oase, muschi, viscere, vase de sange si nervi. La nivelul regiunii anterioare a gatului, se intalnesc: osul hioid, muschii regiunii anterioare cervicale si viscere:
Muschii cefei - extensori si rotatori ai capului
Muschii regiunii anterioare:
Muschii spatelui si cefei
Muschii spatelui si cefii mentin statiunea bipeda a corpului, mentin echilibrul corpului atat in pozitie statica cat si dinamica si intervin in mobilitatea trunchiului.
Muschii toracelui
Muschi care actioneaza asupra oaselor centurii scapulare si a articulatiei scapulo-humerala: muschiul pectoral mare, pectoral mic si dintat anterior.
Muschi respiratori
Muschii abdomenului
Muschii abdomenului sunt formati dintr-o parte musculara si una aponevrotica, care asigura protectia si sustinerea organelor abdominale. Aponevrozele muschilor abdominali se intretaie pe linia mediana formand un rafeu fibros care se intinde de la apendicele xifoid la simfiza pubiana, rafeu numit linia alba.
Muschii abdominali participa la:
Muschii abdomenului sunt dispusi la nivelul:
In regiunea anterioara si inferioara a abdomenului se afla canalul inghinal. Acesta este strabatut de funiculul spermatic la barbat sau de ligamentul rotund al uterului la femeie. Canalul inghinal prezinta 4 pereti si 2 orificii (unul profund si altul superficial).
Muschii membrului superior
Muschii centurii scapulare
Muschii articulatiei scapulo-humerale: abductori, adductori, flexori, extensori, rotatori mediali si rotatori laterali ai bratului. Principalul muschi al umarului este muschiul deltoid.
Muschii bratului sunt reprezentati, in principal, de muschiul biceps brahial si muschiul triceps brahial.
Muschii articulatiei cotului: flexori si extensori ai antebratului pe brat.
Muschii antebratului sunt muschi flexori si extensori ai degetelor, pronatori si supinatori.
Muschii articulatiei radioulnare - sunt implicati in miscari de pronatie si supinatie.
Muschii articulatiei mainii: flexori, extensori, abductori si adductori ai mainii.
Muschii degetelor: flexori, extensori, abductori si adductori ai degetelor. Se grupeaza in muschi lungi (vin din regiunea antebratului si contribuie la miscarile din articulatia mainii) si muschi scurti (muschi proprii ai mainii).
Aponevroza palmara. Este o lama triunghiulara, cu baza distal si varful proximal, situata in regiunea palmara mijlocie, imediat sub piele. Este formata din fibre longitudinale ale tendonului muschiului palmar lung, care se desfac in evantai.
Tecile sinoviale ale tedoanelor flexorilor. Tendoanele muschilor flexori ai degetelor sunt cuprinse in teci fibroase captusite de o membrana sinoviala, care le favorizeaza alunecarea. Tecile digitale invelesc tendoanele la nivelul degetelor. Acestea prezinta importanta practica pentru ca, de-a lungul lor, se pot propaga infectii ale mainii.
Muschii membrului inferior
Muschii articulatiei coxofemurale: flexori, extensori ai coapsei pe bazin, abductori, adductori, rotatori mediali si laterali ai coapsei. Au originea pe oasele bazinului sau coloana vertebrala si insertia pe femur sau oasele gambei. In jurul articulatiei coxo-femurale, se gasesc muschii fesieri.
Muschii coapsei sunt reprezentati, pe fata anterioara, in plan superficial, de muschiul croitor si de muschiul cvadriceps femural, iar in plan profund, de muschii adductori. Pe fata posterioara a coapsei se afla muschiul biceps femural. Muschiul cvadriceps femural este cel mai puternic muschi al corpului si apartine muschilor extensori ai gambei. Are 4 capete de origine, care se reunesc si se termina printr-un tendon puternic, care inglobeaza rotula si se continua cu ligamentul rotulian pana la tuberozitatea tibiei. Are rol atat in mentinerea corpului in pozitie statica, cat si in mers.
Muschii articulatiei genunchiului: flexori, extensori, rotatori mediali si laterali ai gambei. Au originea pe femur sau oasele centurii pelviene si insertia pe oasele gambei.
Muschii gambei sunt: extensori ai degetelor, pronatori ai piciorului, extensori ai piciorului, flexori ai degetelor si supinatori ai piciorului.
Muschii articulatiei talo-crurala: flexori (sunt situati pe fata anterioara a gambei si apropie piciorul de fata anterioara a gambei), abductori si pronatori, adductori si supinatori ai piciorului.
Muschii degetelor: extensori, flexori, abductori si adductori ai degetelor.
Membrele inferioare la om s-au adaptat mentinerii echilibrului corpului si a locomotiei bipede. In pozitia verticala obisnuita, greutatea corpului se transmite articulatiilor coxofemurale, de aici trece anterior de genunchi, pana la articulatia talo-crurala, apoi prin cele 3 puncte de sprijin ale piciorului (unul posterior - tuberozitatea calcaneului si doua anterior - medial capatul metatarsului I si lateral capatul metatarsului V), greutatea corpului se transmite solului. In pozitia verticala obisnuita, la nivelul articulatiei coxofemurale sunt contractati atat flexorii, cat si extensorii.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |