Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Reparatie motocicleta

Reparatie motocicleta


Reparatie motocicleta

Trebuie sa duci motocicleta la service sau sa o repari singur?

Faci economii daca iti dai jos singur rotile.

Reparatia problemelor de frana potential primejdioase.



Inlocuirea lantului si pinioanelor.

In acest capitol, iti voi spune despre proceduri de reparatii mult mai amanuntit decat am facut-o in Capitolul 16. Iti voi spune cum se fac cele mai des intalnite reparatii, cum ar fi schimbarea anvelopelor, inlocuirea placutelor de frana, aerisirea conductelor de frana si schimbarea lantului si pinioanelor. Pe majoritatea motocicletelor, procedurile urmaresc in

general ceace prezentam aici. Vor fi mici diferente, de aceea ai nevoie de un manual de reparatie. Pentru interventii mai specifice, va trebui sa te bazezi numai pe manualul de reparatie.

Daca poti realiza lucrarile necesare motocicletei tale, vei atinge noi niveluri de libertate si autonomie. Si vei economisi o gramada de bani. Dar acest lucru va cere mult timp si efort din partea ta. Va trebui sa investesti in sculele potrivite. Vei avea nevoie de rabdare.

O duci la service sau o repari singur?

Ar trebui sa duci motocicleta sa se ocupe altcineva de ea, sau sa faci singur treaba?

Mult din aceasta decizie depinde de gasirea unui atelier de incredere. (Cum spuneam in Capitolul 7, ar fi trebuit sa faci aceasta cercetare inainte de a cumpara motocicleta.) Un atelier bun, de incredere, va avea mecanici instruiti si uneltele potrivite fiecarei situatii. Dar un atelier prost, iti va strica motocicleta mai rau decat ai fi putut-o strica chiar tu - si apoi sa te taxeze cu o multime de bani pentru asta.

Motociclistica

Retine ca suspendarea adecvata a motocicletei este si mai importanta pentru realizarea reparatiilor prezentate in acest capitol decat era pentru operatiile de intretinere din Capitolul 16.

Daca inveti sa faci lucrarile singur, niciodata nu vei fi la mila vreunui atelier pentru programarea reparatiei motocicletei. Si vei capata deprinderi ce se pot dovedi pretioase in situatii de urgenta. Dar va trebui de asemenea sa cumperi echipament costisitor.

Sunt avantaje la ambele metode de reparatie. In final, tu vei fi singura persoana care poate decide ce este mai bine pentru tine.

Unde cauciucul intalneste drumul: anvelopele

Anvelopele sunt printre elementele pe care trebuie sa le verifici la fiecare tura. Uita-te la ele in fiecare dimineata, cauta crapaturi, taieturi, umflare neregulata si obiecte ca pietre sau cuie prinse in profil. Verifica uzura - o anvelopa care arata bine intr-o dimineata, poate fi notabil mai uzata in urmatoarea, in special daca ai mers tare sau temperatura ridicata (anvelopele se uzeaza mai rapid cand asfaltul este incins).

Anvelopele uzate submineaza manevrabilitatea motocicletei, in special pe ploaie si sunt mai predispuse defectiunilor catastrofice decat cele noi. Anvelopele tale ar trebui sa aiba indicatori de uzura ce apar odata cu imbatranirea lor, dar performantele si siguranta acestora se vor deteriora mult inainte de aparitia indicatorilor de uzura.

Ia oboceiul de a verifica presiunea aerului in anvelope inainte de fiecare tura. O pierdere brusca de presiune implica o problema serioasa. Fluctuatii minore de presiune sunt normale si se datoreaza diferentelor de temperatura. Daca ai presiunea putin mai scazuta, umfla-le la presiunea prescrisa in manual. Daca este mult mai scazuta, verifica profilul pentru un cui ascuns sau alt obiect ce a penetrat anvelopa.

Daca anvelopa este gaurita, reparatia este posibila. Poti petici o camera sau pune un dop unei anvelope tubeless, dar nu recomand nici una din metode, cu exceptia unei reparatii provizorii pentru a ajunge la o vulcanizare. Consecintele unei explozii sunt prea mari. Inlocuirea unei camere sau a unei anvelope este mult mai ieftina decat suferirea luni intregi la terapie recuperatorie.

Scoaterea rotii din spate

Daca trebuie sa schimbi o anvelopa, ar fi bine sa lasi un atelier specializat care are echipament potrivit sa faca treaba. Acel echipament este prea specializat si prea scump pentru majoritatea mecanicilor amatori, pentru a fi cumparat si detinut in atelierul propriu, iar consecintele montarii incorecte a unei anvelope sunt prea mari. Dar cand trebuie sa schimbi o anvelopa, poti economisi multi bani prin scoaterea de unul singur a rotii si aducerea ei la un atelier.

Metoda scoaterii rotilor de motocicleta difera de la un model la altul, functie de metoda asigurarii axei, de sistemul de transmisie si de sistemul de fanare. Unele motociclete cer demontarea componentelor de suspensie sau a carenajului. Metoda descrisa aici este pentru o motocicleta cu lant si frana pe disc. Consulta manualul tau pentru informatii specifice.

  1. Intai, scoate axa rotii. Pentru asta, scoate splintul care asigura piulita axei si desurubeaza piulita. Unele axe au suruburi de siguranta care nu sunt evidente la prima inspectie a ansamblului. Fii sigur ca ai desfacut sau scos toate suruburile si piulitele care tin axa, apoi cu blandete bate cu un ciocan de cauciuc capatul filetat al acesteia pentru a o scoate din bascula.

Motociclistica

Cand scoti axa, asigura-te ca o scoti prin bascula in directia corecta. Multe axe au o parte mare la unul din capete si o piulita la celalalt. Daca axa se opreste brusc sau nu se misca in directia in care bati, verifica daca nu incerci sa o scoti in directia gresita.

Imagine p235** Fii bland cand bati axa pentru a o scoate. Daca trebuie mai mult decat o bataie usoara, sunt sanse ca ceva sa nu fi fost slabit cum trebuie.

  1. Odata ce ai scos axa dintr-un brat al basculei, ar trebui sa mearga usor prin roata. Doua lucruri pot stanjeni procesul. Daca lantul este prea intins, poate trage roata spre fata, blocand axa. Daca asta e cauza, slabeste piulitele de reglaj ale axei, fiind atent sa le desfaci pe ambele la fel de mult. Daca roata cade usor dupa ce axa iese printr-un brat al basculei, de asemenea axa se va bloca. Va trebui sa sprijini roata cu genunchiul pentru a preveni asta.

Unele motociclete vor necesita desfacerea amortizoarelor din spate de bascula pentru a permite coborarea acesteia suficient de mult pentru ca axa sa poata trece de tobele de esapament. In cazuri extreme, trebuie sa desfaci complet tobele.

Condu bine

Niciodata nu merge tare dupa montarea anvelopelor noi. Ele sunt alunecoase pentru primele cateva zeci de kilometri, asa ca piloteaza cu atentie sporita pana le rodezi. Initial ele vor avea aderenta mai mica decat cele pe care tocmai le-ai schimbat.

  1. Apoi, scoate roata. Indeparteaza distantierele dintre roata si bascula, notand pozitia lor. Pentru a nu uita cum sunt asezate, le pun pe o carpa, impreuna cu axa, in ordinea exacta in care stau pe motocicleta. Impinge roata spre fata si scoate lantul cand e destul de slabit. Indeparteaza lantul de roata. E posibil sa fii nevoit sa desfaci aparatoarea lantului pentru a-l putea scoate in afara basculei.

Imagine p236** Poti fi nevoit sa scoti unele piese pentru a putea scoate roata.


La motocicletele cu cardan, scoaterea rotii se face de obicei mai usor decat la cele cu lant. Principala diferenta este ca tragi roata din grupul conic pentru a o scoate din sistemul de transmisie in loc sa o impingi inainte si sa scoti lantul.

Poti fi obligat sa desfaci etrierul de fana pentru a face loc rotii sa iasa. Daca trebuie sa faci asta, tine etrierul pana scoti roata si apoi asigura-te ca e bine pus pana la remontare. Nu lasa etrierul sa atarne de furtun.

  1. Cand ai anvelopa schimbata si roata echilibrata, remonteaza prin inversarea procesului. Nu uita sa montezi un nou splint la piulita axei. Asigura-te ca totul e bine fixat inainte de a pleca si opreste-te sa verifici strangerile la primele drumuri.

Scoaterea rotii din fata

Scoaterea rotii din fata este similara cu a celei din spate, doar ca este putin mai simpla deoarece nu ai un sistem de transmisie cu care sa te descurci sau o bascula care sa te incurce. Va trebui totusi sa desfaci un cablu de vitezometru.

Imagine p237** Deoarece nu va trebui sa ai de-aface cu un sistem de transmisie si cu o bascula, roata din fata se scoate mai usor ca cea din spate pe majoritatea motocicletelor.

Pentru a scoate roata, desfa intai cablul de vitezometru, daca e necesar. Apoi scoate axa. La multe motociclete, cel mai usor mod de a face asta este sa desfaci capetele furcii, permitand intregului ansamblu al rotii sa cada. Daca merge asa, impingi roata in fata, scoti suruburile axei si scoti axa afara. Alte motociclete necesita scoaterea axei rotii, asemanator cu ce am discutat la roata din spate. In ambele variante, noteaza pozitia oricarui distantier dintre roata si furca.

Este posibil sa fii nevoit sa scoti etrierele de frana pentru a scoate roata. Daca e asa, nu le lasa atarnate de furtune.

Pentru remontare, doar inverseaza procedura.

Anvelopele se pot dovedi consumatoare majore de fonduri. Anvelopele de motocicleta costa mai mult decat omoloagele lor auto, mergand pana la 300 USD pentru una sport premium. Si nu vor dura nici pe departe cat cele auto. Cineva care face multi kilometri se poate astepta la cel putin un set pe an.

O oprire brusca: franele

in toti anii mei de pilotaj, am vazut doar doi oameni morti in accident moto, ambii pe pista. Unul a murit cand i s-a rupt maneta de frana. Asta ilustreaza cat de importante sunt franele. Daca si cea mai simpla parte a sistemului cedeaza, te poate costa viata.

Sunt doua tipuri de frane: cu disc si cu tambur. Majoritatea motocicletelor moderne utilizeaza discul pentru fata. Multe folosesc de asemenea discuri si in spate, dar unele au tamburi. Franele cu discuri incetinesc motocicleta cu ajutorul unor pistoane dintr-un etrier, care e atasat cadrului si nu se roteste, care strang un disc atasat rotii, incetinind astfel discul si roata de care e atasat. Franele cu tambur functioneaza prin expandarea unor saboti de frana - stationari, piese in forma de potcoava din interiorul butucului rotii - pe suprafata interioara a butucului, ce este o parte a rotii.

Balbe moto

Multe motociclete utilizeaza o combinatie de frana cu disc pe fata si frana cu tambur pe spate. Vei intalni aceasta combinatie mai des in special pe cruisere. Discurile de fana folosesc etriere stationare ce strang placute pe un disc ce se roteste cu roata, iar franele cu tamburi folosesc saboti in forma de potcoava ce se expandeaza in interiorul butucului rotii.

La franele cu disc va trebui sa schimbi periodic placutele de frana - placute din fibre cu suport metalic asezate intre pistoanele etrierelor si discuri. Aceste placute reprezinta suprafetele in contact cu discurile si se uzeaza cu timpul.

La franele cu tamburi, va trebui sa inlocuiesti sabotii cand se uzeaza.

Verificarea placutelor de frana

Procedura pentru verificarea uzurii placutelor variaza functie de modelul etrierului. Unele te lasa sa privesti printre etrier si disc, dar multe au un capac la partea superioara a etrierului care poate fi ridicat cu o surubelnita. Asta iti ofera o imagine clara a placutelor. Unele variante cer demontarea totala a etrierului pentru inspectarea placutelor.

Daca materialul de frictiune al placutelor este subtire de la uzura, e timpul inlocuirii lor. Uneori materialul isi schimba textura in timp, in special daca placutele au fost supuse la temperaturi extreme sau impuritati. Daca observi o scadere in performantele franelor, ar trebui sa schimbi placutele, indiferent daca ele par suficient de groase.

Imagine p239** La multe etriere, poti inspecta vizual placutele prin ridicarea cu o surubelnita a unui capac de pe partea lor superioara.

Inlocuirea placutelor de frana

Din nou, procedura de inlocuire a placutelor difera de la etrier la etrier, asa ca instructiunile prezentate aici sunt doar un ghid general.

La unele modele, procedura corecta nu necesita demontarea etrierului. Altele necesita asta. Lucrarea se realizeaza in general prin desfacerea celor doua suruburi care tin etrierul pe suportul sau ori pe o jamba a furcii. Oricum o faci, fii sigur ca tii componentele cu grija, perfect curate, inclusiv placutele si garniturile. Majoritatea producatorilor vand propriile sprayuri de curatare si ungere, inclusiv ceva pentru curatarea ruptoarelor sau componentelor de frana. Foloseste-le la fel de liber cum ai folosi apa.

Condu bine

Cand etrierul este scos de pe disc, sau cand scoti placutele din etrier, nu actiona comenzile de frana. De asemenea, fii atent sa nu contaminezi placutele sau discul cu lichid de frana, ulei sau murdarie deoarece asta va cauza proasta functionare a franelor.

Placutele sunt mentinute pe pozitie de stifturi care trec prin corpul etrierului. Stifturile sunt asigurate cu un fel de clema sau splint. Intai scoate clema ori splintul, fiind atent sa nu pierzi vreuna din piese; ele nu vin cu noile placute. Cand esti nefamiliar cu procedura, ajuta notarea ordinii de demontare.

Scoate placutele cu un cleste si introdu-le pe cele noi. Deoarece acestea vor fi mai groase ca cele vechi, uzate, va trebui sa introduci pistonul inapoi in etrier. Asta necesita putina forta. Daca ai nevoie de ceva pentru a impinge pistonul inauntru, utilizeaza ceva moale, cum ar fi un bat de lemn, in locul unui obiect de metal, ca surubelnita, deoarece poti deteriora garniturile si suprafata pistonului.

In vreme ce ai placutele afara, inspecteaza garniturile de protectie ale pistonului pentru ciupituri.

Imagine p240** Deoarece piesele vechi sunt uzate, trebuie sa misti pistoanele inapoi in etrierele lor cand inlocuiesti placutele de frana.

Dupa ce ai introdus placutele, pur si simplu inverseaza procedura, revazand notitele pentru ordinea corecta de asamblare. Daca sunt folosite cleme pentru asigurarea stifturilor, le poti refolosi. Splinturile se inlocuiesc, nu se reutilizeaza cele vechi.

Motociclistica

O oarecare formare de santuri pe suprafata discurilor este normala, dar daca devin prea adanci, santurile determina scaderea capacitatii de franare si uzura prematura a placutelor. Singura reparatie posibila este inlocuirea, o operatie costisitoare.

Cand verifici placutele de frana, trebuie sa verifici si discurile (rotoarele de metal pe care preseaza etrierele placutele de frana). Daca inlocuiesti placutele inainte de a fi prea uzate, discurile vor tine mai mult. Dar daca placutele se tocesc prea mult, pot deteriora discurile. Poti verifica discurile vizual si prin pipairea suprafetei pentru neregularitati.

Verificarea sabotilor

Singura cale de a verifica sabotii este de a scoate roata, lucru explicat mai inainte in acest capitol. Dupa scoaterea rotii, trage capacul de pe tambur. Acesta va fi asa de liber, incat va caeda daca intorci roata invers - dar nu face asta caci caderea poate strica frana.

Condu bine

Arcurile ce tin sabotii pe pozitie sunt puternice, asa ca fii atent sa nu-ti prinzi degetele cand scoti si remontezi sabotii.

E dificil sa apreciezi vizual uzura sabotilor pentru ca nu stii cum ar trebui sa arate. Bazeaza-te doar pe manual pentru aceste informatii.

Inlocuirea sabotilor

Sabotii de frana sunt fixati pe pozitie de arcuri puternice ca si de cleme la unele modele. Scoate clema si strange sabotii pentru a detensiona arcurile. Scoate arcurile si ridica sabotii. Instaleaza noii saboti inversand procedura. La fel ca la schimbarea placutelor de frana, tine totul extrem de curat.

Imagine p241** Doua arcuri puternice tin sabotii pe pozitie.

Reglarea manetei de frana

Multe motociclete vin cu manete de frana si de ambreiaj reglabile, dispozitive care sporesc atat confortul cat si siguranta deoarece permit o reactie mai rapida la o urgenta. Majoritatea manetelor se regleaza rotind un disc numerotat aflat pe axul manetei.

Imagine p242** Reglarea manetei de frana poate scadea timpul de reactie in caz de urgenta, salvandu-ti viata.

Unghiul pedalei de frana este de asemenea reglabil, iar setarea unghiului corect poate face o mare diferenta in timpul de reactie si confortul pilotajului. La franele cu tambur, unghiul se regleaza uzual cu un stop mobil, un surub montat langa spatele pedalei. Acesta are uzual o contrapiulita similara celei de la reglajul axei spate. La franele de spate cu disc, surubul de reglare este parte a levierului ce conecteaza pedala cu pompa de frana si lucreaza foarte asemanator cu cel de la tambur.

Motociclistica

Distanta dintre roata din spate si motor variaza usor dupa cum motocicleta se misca in sus si in jos pe suspensie. Ansamblul rotii spate este suspendat - adica se misca odata cu suspensia. De aceea trebuie sa lasi putin joc la componentele conectate intre cadru si roata din spate, sau dintre motor si roata, cum ar fi tija de comanda a franei spate cu tambur si lantul.

La franele cu tambur, vei avea o reglare a jocului pe tija ce conecteaza pedala cu levierul de pe tambur. Va trebui sa strangi piulita de reglaj de pe tija odata cu uzura sabotilor. Fii atent sa nu micsorezi prea mult acest joc, sau miscarea suspensiei va actiona frana accidental. Trebuie sa lasi suficient joc pentru ca miscarea suspensiei sa nu actioneze frana.

O bataie de cap: aerisirea franelor

Franele cu disc functioneaza prin miscarea unui lichid hidraulic de la pompa - rezervorul la care se conecteaza maneta de frana - la etriere. Lichidul, ce vine in cateva tipuri ce nu se pot amesteca intre ele (tipul folosit la motocicleta ta este imprimat pe capacul rezervorului), este una din cele mai neplacute substante pe care le vei intalni vreodata. Topeste plastic, dezintegreaza vopsea, si face chestii daunatoare corpului omenesc.

De asemenea absoarbe apa, insemnand ca daca ai vreo pierdere in sistem, trebuie sa o repari rapid deoarece apa slabeste lichidul si scade capacitatea de franare. Chiar daca nu ai vreo pierdere, umezeala atmosferica va condensa in sistemul de franare in timp, asa ca trebuie oricum sa inlocuiesti lichidul la fiecare doi ani.

Dupa ce ai inlocuit lichidul, trebuie sa scoti aerul din sistemul de franare. (Uneori va trebui sa faci asta chiar daca nu schimbi lichidul, ci doar pentru a scoate aerul din sistem.) Este o treaba murdara ce poate face rau si tie si motocicletei, asa ca nu te grabi cand faci asta. Pentru a aerisi franele, urmeaza acesti pasi:

  1. Scoate capacul rezervorului de la capatul pompei prin desfacerea suruburilor care il tin. Acest capac are o diafragma de cauciuc sub el. Scoate-o pentru a avea acces la lichid. Infasoara o carpa in jurul pompei pentru a capta pierderile ce pot ajunge pe componentele vopsite ori din plastic. Tine capacul si diafragma perfect curate.

Condu bine

Niciodata sa nu utilizezi lichid de frana dintr-un recipient care a fost deschis inainte - poate contine lichid absorbit din atmosfera. Totdeauna utilizeaza un recipient nou. Si fii sigur ca pui tipul corect pentru motocicleta ta. Capacul de la rezervorul de lichid este marcat DOT 3, DOT 4, DOT 5, sau DOT 5.1, referitor la tipul de lichid necesar. Utilizeaza numai acel tip.

Imagine p243** Fiecare motocicleta foloseste o procedura usor diferita pentru scoaterea si reinstalarea placutelor de frana. Este o idee buna sa ai un manual de reparatii pentru motocicleta ta inainte de a porni la schimbarea placutelor de frana. Si este o idee proasta sa scormonesti prin etrier cu o scula metalica precum surubelnita din imagine. Foloseste o bucata de lemn pentru a desface cele doua placute dupa instalare, pentru a evita distrugerea materialului de frictiune.

  1. Umple rezervorul cu lichid. Foloseste numai lichid dintr-un recipient sigilat (cele vechi absorb apa din atmosfera) si foloseste numai lichidul destinat sistemului tau de franare. Fii atent sa nu versi pe de laturi deoarece lichidul de frana va face prapad pe finisajele motocicletei. Apoi pune la loc diafragma.
  2. Aeriseste franele. Exista un ventil ciudat pe etrier. Baga un capat al unui tub de plastic transparent pe ventil si pune celalalt capat intr-un borcan ce contine putin lichid de frana. Desfa ventilul circa o rotatie si strange frana usor, determinand lichidul sa curga pe tub. Strange ventilul si elibereaza maneta. Daca vezi bule in tub, repeta procedura pana dispar. Reumple rezervorul si pune la loc diafragma inainte de a strange maneta. Repeta procedura pentru fiecare etrier.

Imagine p244** Va trebui sa ai o bucata de tub de plastic transparent1 la indemana pentru a aerisi franele fara a face un dezastru.

Inlocuirea lantului si pinioanelor

Precum am mentionat in Capitolul 16, lanturile moderne cu oringuri dureaza mult mai mult ca cele conventionale folosite in trecut, dar si costa mult mai mult. Intretinerea corecta - mentinerea curata a lantului, ungerea si reglarea corespunzatoare - pot creste semnificativ viata lantului, dar mai devreme sau mai tarziu va trebui sa-l inlocuiesti. Iar cand vei face asta, va trebui sa schimbi si pinioanele cu care acesta se angreneaza.

Lanturile au o za de legatura2 - o za care se poate desface pentru reparatia lantului - sau sunt de tipul bucla continua. Schimbarea unui lant tip bucla continua necesita scule speciale si este bine sa fie lasata pe seama unui specialist. Procedura ce urmeaza se refera la lanturile cu za de legatura:

  1. Curata lantul si zona pinioanelor. Asta este cea mai murdara si unsuroasa zona de pe motocicleta. Curatarea ei va face treaba mult mai usoara.
  2. Scoate tot ce impiedica accesul la pinioane. Va trebui sa scoti roata din spate si capacul ce protejeaza pinionul de la motor. Va trebui probabil sa scoti aparatoarea de lant si alte elemente.
  3. Demonteaza zaua de legatura. Cu patentul, scoate siguranta elastica de pe axele zalei. Apoi poti scoate placa laterala si poti impinge zaua afara in partea opusa. Poti acum scoate lantul.
  4. Scoate pinioanele. Suruburile care asigura pinioanele sunt stranse bine si pot fi greu de desfacut. Poate fi mai usor sa slabesti suruburile de pe pinionul rotii inainte de a demonta lantul. Pentru asta pune pe cineva sa apese frana spate si sa tina motocicleta si tu slabeste suruburile inainte de a scoate roata. Dupa scoaterea suruburilor de la pinioane poti scoate si pinioanele.

Imagine p245** Instructiunile pentru asamblarea zalei de legatura sunt oferite odata cu lantul.

Imagine p246** Pot fi mai usor de slabit suruburile de la pinionul din spate inainte de scoaterea rotii.

  1. Inlocuieste pinioanele si unge suruburile cu pasta pentru blocarea filetului, cum este Loctite albastru. Apoi strange suruburile cu momentul specificat in manual. La final reinstaleaza ansamblul rotii spate.
  2. Pune noul lant. Acesta va fi putin mai scurt ca cel vechi, asa ca va trebui sa reglezi axa spate corespunzator, reamintindu-ti sa rotesti suruburile de pe fiecare parte a basculei la fel pentru a pastra aliniamentul rotii. Pune un ziar sub lant pentru a nu face murdar daca il vei scapa si apoi intinde-l peste pinionul din spate, apoi peste bascula si apoi peste pinionul de la motor. Asta iti va oferi posibilitatea sa conectezi lantul sub bascula, unde ai mai mult loc de lucru.

Imagine p246** Va trebui sa slabesti reglajele lantului deoarece cel nou este mai scurt. Fii sigur ca rotesti ambele piulite cu acelasi numar de ture pentru a mentine aliniamentul rotii.

  1. Asambleaza zaua de legatura cu oringurile de cauciuc. (Producatorul lantului va atasa instructiunile necesare pentru asta la cutia lantului.) Apoi introdu zaua in cele doua capete ale lantului, conectandu-l. Pune cate un oring pe fiecare ax liber, pune placa laterala si impinge siguranta elastica pe axe, asigurandu-te ca are capatul inchis spre directia de mers a lantului. Asta insemnand ca va avea capatul inchis spre pinionul rotii din spate daca lucrezi la partea lantului de sub bascula.
  2. Regleaza lantul la intinderea optima, cum am descris in Capitolul 16, apoi asigura-te ca toate suruburile sunt stranse. Lantul poate avea nevoie de reglaje mai des cand este nou, asa ca verifica intinderea mai des ca de obicei.

Condu bine

Fii sigur ca pui siguranta elastica a zalei de legatura cu partea rotunda / inchisa spre directia de mers a lantului. In aceasta pozitie, siguranta are deschiderea in partea opusa directiei de mers a lantului. Daca ar fi invers, resturile de pe drum ar putea intra si desface siguranta, care s-ar pierde si ar conduce la pierderea lantului.

Realizand aceste proceduri, vei capata o idee mai buna despre abilitatile tale mecanice. Poti afla ca ai indemanare la aceste reparatii. Daca da, continua cu grija, realizand mai multe reparatii.

Chiar daca iti poti permite sa pui pe altcineva sa faca aceste treburi, daca vei invata sa-ti faci singur intretinerea si reparatiile, vei obtine mai multa satisfactie din experienta posesiei uni motociclete.

Minimum de retinut

Verifica presiunea anvelopelor inaintea fiecarei ture.

Anvelopele noi sunt alunecoase si au nevoie de o perioada de rodaj inainte de a oferi toata aderenta.

Totdeauna foloseste lichid de frana numai de tipul specificat de producator si numai din recipient sigilat.

La schimbarea zalei de legatura de la lant, fii sigur ca partea rotunda / inchisa a sigurantei este indreptata spre directia de miscare a lantului.



Este foarte bun tubul de grosime medie de la trusele de perfuzie.

In engleza "master link".





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.