Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
PERFORMANTELE RECEPTORULUI

PERFORMANTELE RECEPTORULUI


PERFORMANTELE RECEPTORULUI

Performantele receptorului sunt stabilite in functie de sensibilitatea de referinta a receptorului. In cazul GSM, aceasta reprezinta nivelul semnalului RF la intrarea receptorului, pentru un tip de canal radio dat, astfel incat probabilitatea de eroare de bit sa aiba o valoare impusa. Pentru receptoarele portabile, sensibilitatea de referinta este dBm iar pentru celelalte tipuri (mobile sau statii de baza) este de dBm.

In standardul GSM, diversele tipuri de canale radio sunt catalogate prin sintagma 'NNx', unde NN este numele unui model de propagare iar x viteza de deplasare a vehiculului in km/h. Astfel RAx corespunde canalului care apare in cazul propagarii in zona rurala, HTx pentru teren deluros iar TUx pentru zona urbana tipica. EQx nu are corespondent fizic, el reprezentand un profil de putere ipotetic, folosit pentru testarea egalizorului de canal. De asemenea, recomandarile GSM mai considera si cazul unui canal gaussian aditiv (AWGN). In functie de tipul de canal, de trafic sau de semnalizare, performantele sunt descrise prin probabilitatea de pierdere a cadrelor (FER Frame Error Rate), probabilitatea de eroare de bit (BER Bit Error Rate), sau probabilitatea de eroare de bit reziduala. Aceasta este probabilitatea de eronare a bitilor necodati (C2), produsi de codorul vocal, probabilitate masurata in cadrele in care existenta unui cod ciclic nu ar duce la pierderea informatiei.

Valoarea nominala pentru rata erorilor (NER Nominal Error Rate) se refera la o receptie fara interferenta, cand nivelul la intrarea receptorului este dBm. In aceste conditii, BER masurata pe canal, adica BER pentru bitii necodati (C2) dintr-un canal de trafic de viteza maxima (TCH/FS), este ≤ 10-4 pentru canalul AWGN, ≤ 4 x 10-3 pentru RA250, ≤ 4 x 10-4 pentru TU3 si ≤ 1% pentru secventa de testare a egalizorului.

Performantele pentru nivelul de sensibilitate de referinta, -102 dBm pentru terminalul portabil si dBm in celelalte cazuri, sunt date in tabelul

Performantele pentru nivelul de referinta al interferentei se refera la valoarea limita a ratei erorilor, cand peste semnalul util de RF, cu o putere de -85 dBm, se suprapune o interferenta, reprezentata de un semnal GSM, modulat cu o secventa aleatoare.

Tabelul Performante impuse pentru sensibilitatea de referinta, fara interferenta

Canal logic

Model de propagare

AWGN

TU50

RA250

HT100

SDCCH (FER)

RACH (FER)

SCH (FER)

TCH/F9,6;

H4,8 (BER)



TCH/F2,4

TCH/FS (FER)

C2 (RBER)

Raportul semnal-interferenta este ≤ 9 dB, iar raportul dintre semnal si puterea din canalul adiacent, la si kHz de purtatoare, este ≤ dB, respectiv dB. Acest tip de interferenta este definit la fel pentru toate tipurile de receptoare. Conditiile de propagare sunt de acelasi tip atat pentru semnalul dorit cat si pentru interferenta (profilul pentru puterea receptionata este acelasi). Daca se considera saltul de frecventa, atat semnalul cat si interferenta respecta aceeasi secventa de comutare si set de frecvente. In aceste conditii, rata erorilor pentru diferite tipuri de canale este data in tabelul

Tabelul 5. Performante impuse pentru nivelul de referinta al interferentei

Canal logic

Model de propagare

TU3(fara FH)

TU3(cu FH)

TU50

RA250

SDCCH (FER)

RACH (FER)

SCH (FER)

TCH/F9,6;

H4,8 (BER)

TCH/F2,4

TCH/FS (FER)

C2 (RBER)





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.