Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
RECEPTIA

RECEPTIA


RECEPTIA

Standardul GSM stabileste caracteristicile emitatorului dar nu si pe cele ale receptorului. GMSK, ca de altfel orice semnal din clasa 12PM3, se poate demodula coerent sau necoerent. Receptorul necoerent utilizeaza un discriminator de frecventa. In schema de principiu din figura acesta este precedat de un filtru trece banda (FTB) care determina selectivitatea receptorului, si este urmat de un filtru trece jos (FTJ), care modeleaza intreg lantul de prelucrare liniara pana la circuitul de decizie. Ambele filtre sunt de tip Butterworth, cu faza liniara; FTB are poli si o banda la dB egala cu frecventa de bit fb, iar FTJ este de ordinul cu banda de 0,38fb.

In cazul deciziei 'bit cu bit' (hardware), semnalul este comparat cu doua valori de prag, comparatia facandu-se la un moment de timp, din cadrul duratei unui bit, in care diagrama ochi prezinta trei niveluri. Acest moment este extras din semnal de circuitul notat 'Refacere sincro'.

Tehnica de estimare cu maximum de probabilitate a secventei este indicata pentru receptia semnalelor GMSK datorita memoriei introduse in semnalul transmis odata cu folosirea filtrarii gaussiene. In cele ce urmeaza, se considera ca estimarea secventei se realizeaza pe un interval de 16 biti.



In cazul receptorului coerent (Figura dupa conversia la frecventa intermediara, se foloseste un FTB de tip Butterworth si faza liniara, cu poli si o banda de 1,56fb. Cele doua filtre trece jos, care extrag componentele in faza si quadratura ale anvelopei complexe, sunt tot de tip Butterworth cu faza liniara, avand poli si banda egala cu fb.

Receptorul coerent cunoaste cu aproximatie intervalul de timp in care urmeaza sa soseasca impulsul de RF, corespunzator unui canal temporal. In acest interval, cele doua componente ale anvelopei complexe sunt esantionate si memorate, operatia de demodulare avand loc ulterior pe baza valorilor memorate. Prima operatie care are loc este sincronizarea. Aceasta se realizeaza coreland secventa receptionata cu o replica a secventei de invatare (din centrul canalului temporal), produsa de receptor. Centrul impulsului RF, corespunzator unui canal temporal, coincide cu momentul in care corelatia atinge valoarea maxima.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.