APARATE ELECTRODINAMICE
Principiul de functionare
Functionarea aparatelor electromagnetice se bazeaza pe actiunea fortelor electromagnetice ce se exercita intre bobine fixe si mobile parcurse de curenti . Din aceasta interactiune ia nastere cuplul activ care tinde sa roteasca bobina mobila .
Descrierea aparatului
Aparatul electrodinamic este reprezentat in figura 3.3. Dispozitivul pentru producerea cuplului activ este realizat in doua bobine fixe 1 , legate in serie sau in paralel , printre care trece axul 3 al echipajului mobil pe care este fixata bobina mobila 2 . Cuplul rezistent este creat de doua arcuri spirale 8 , care servesc si la aducerea curentului la bobina mobila . Unul dintre arcuri este un capat fixat la corectorul de zero 5 . Pe ax este montat si acul indicator 4 , care impreuna cu scara gradata formeaza dispozitivul de citire . Amortizorul este pneumatic , cu paleta sau cu piston (6 , 7).
Functionarea
Cuplul activ. Aparatele electromagnetice avand doua circuite (bobinele fixe si bobina mobila )pot fi parcurse de doi curenti I prin bobinele fixe si I prin bobina mobila . D in interactiunea campurilor create de cei doi curenti , apar fortele electrodinamice care actioneaza asupra bobinei mobile . Cuplul activ depinde de produsul celor doi curenti .
In curentul continuu , cuplul activ va fi :
Ma=kI I (3.3)
In curentul alternativ , cuplul activ depinde de produsul valorilor instantanee ale intensitatilor celor doi curenti :
M =ki i (3.4)
In cazul curentilor sinusoidali :
I =I / 2 sinωt ;
i =I sin(ωt+j
unde j este defazajul dintre cei doi curenti . In acest caz , cuplul activ va fi :
m= kI / 2 sin wt . I / 2 sin(wt+j
=kI I [cosj+cos(2wt+j
=kI I cosj+kI I cos(2wt+j (3.5)
Dupa cum reiese di relatia(3.5) , cuplul activ are doua componente . Cea de-a doua , variind cosinusoidal in timp , are valuarea medie zero . Rezulta ca valuarea medie a cuplului activ este :
Ma med kI I cosj (3.6)
Echipajul mobil nu va putea urmari vatiatiile cuplului activ , ci se va deplasa sub actiunea cuplului activ mediu , pana cand cuplul rezistent devine egal cu cuplul activ .
Din relatia de echilibru Ma=M , rezulta caracteristica statica de functionare a aparatelor electrodinamice .
In curent continuu .
a=KI I (3.7)
In curent alternativ .
a=KI I cosj (3.8)
UTILIZARI
Aparatele electrodinamice se pot folosi ca ampermetre , voltmetre sau wattmetre .
Ampermetrele electrodinamice. Pentru curenti mici, sub 0,5 A, bobinele fixe si bobina mobila se leaga in serie (fig.4.4 a) .
Relatia (3.9) indica o scara patratica pentru ampermetrele electrodinamice cand K este independent de a . In practica , prin solutii construnctive adecvate se obtine un factor K scazator cu a , astfel incat scara aparatului se uniformizeaza (cu exceptia primelor repere ) .
Pentru curenti mai mari se foloseste de obicei schema din figura 3.4 ,b , in care bobina mobila este legata in serie cu bobina fixa si este montata in paralel cu sirul r s . Astfel , prin bobina mobila trece numai o parte din curentul care strabate bobinele fixe . Rezistenta rB , in serie cu bobina mobila , are rolul de a evita erorile suplimentare date de variatia temperaturii sau de variatia frecventei .
Voltmetre electrodinamice . Voltmetrele electrodinamice se realizeaza dintr-un miliampermetru electrodinamic in serie cu o rezistenta aditionala (fig.3.5). Curentul I=I =I ce trece prin bobinele aparatului legate in serie va fi :
U
I= , (3.10)
ra+rad
unde :
U este tensiunea de masurat ;
ra -rezistenta bobinelor aparatului legate in serie ;
Tinand seama de relatia (4.10), relatiile (4.7)si (4.8) devin :
U ²
a = K =k U². (3.11)
Relatia (4.11) indica o scara patratica cand K este independent de a . Si in acest caz , ca si la ampermetrele , prin solutii construnctive convenabile se poate obtine un factor K scazator cu a , astfel incat scara aparatului sa se uniformizeze .
Wattmetre electrodinamice . Cel mai frecvent , aparatele electrodinamice sunt utilizate ca wattmetre . In acest caz , bobina mobila si bobinele fixe nu se leaga intre ele , ci formeaza circuite independente (fig. 3.6) . Bobinele fixe , numite bobine de curent , se leaga in serie in circuit , prin ele trecand acelasi curent ca si prin sarcina (I = I ) .Bobina mobila , numita bobina de tensiune , se leaga impreuna cu o rezistenta aditionala in paralel pe circuit astfel incat curentul ce o parcurge este
I U , unde r este rezistenta bobinei mobile.In acest caz ,relatia(4.7)
r+ rrd
devine:
U
a=KI = K IU = K P (3.12)
r+rad
iar relatia(3.8) devine :
U
a=KI cosj = K IU cosj = K P (3.13)
r+rad
In cazul wattmetrelor se poate realiza o scara uniforma , obtinand prin constructie un factor K independent de a
De obicei , in schemele electrice wattmetrele se figureaza printr-un cerc intersectat de o linie orizontala , care reprezinta bobinele fixe , si o linie verticala care reprezinta bobina mobila (ca in fig. 3.6 , b)
. PROPRIETATI
Aparatele electromagnetice , cand sunt folosite ca wattmetre , au scara uniforma . Ca ampermetre si voltmetre au scara neuniforma , dar prin solutii construnctive convenabile se poate realiza o uniformizare a scarii gradate .
Sensibilitatea aparatelor electrodinamice este buna , putandu-se masura intensitati ale curentului incepand cu ordinul miliamperilor .
Precizia este foarte buna , ele fiind cele mai precise aparate de curent altenativ (incepand cu clasa 0,1) . Din acest motiv sunt folosite ca ampermetre si voltmetre etalon si de laborator pentru c.a.
Consumul propriu de putere este foarte mare (2-10W) .
Aparatele electrodinamice functioneaza atat in curent continuu , cat si in curent alternativ , curentul isi schimba sensul in ambele bobine simultan , astfel incat cuplul activ are mereu acelasi sens .
Indicatiile sunt influentate de frecventa curentului , ceea ce face ca aceste aparate sa fie utilizate doar pana la circa 1500 Hz .
Aparatele electrodinamice sunt puternic influentate de campurile magnetice exterioare , deoarece campul lor propriu , incalzindu-se prin are , este slab . Din acest motiv aparatele se ecraneaza sau se construiesc astatice .
Deoarece curentul este adus la bobina mobila prin arcurile spirale , aparatele electrodinamice sunt sensibile la suprasarcini .
Datorita constructiei complicate , au cost ridicat .
6.PREVEDEREA DEFECTIUNILOR SI REMEDIERI
Aparatele electrodinamice sunt sensibile le supratensiuni . De aceea este necesar sa se aleaga cu atentie aparatele si domeniile lorde functionare , corespunzator tensiunilor si intensitatilor curentilor care intervin in timpul curentilor masurarilor .
La montarea unui wattmetru in circuit , bobina de curent trebuie montata in serie , iar bobina de tensiune - in paralel .
Se reaminteste ca in cazul in care apar defectiuni la aparatele de masurat , se recomanda repararea acestora in laboratoarele specializate , si ca in urma reparatiilor trebuie supuse verificarilor metodologice .
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |