Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
APARATE ELECTRODINAMICE

APARATE ELECTRODINAMICE


APARATE ELECTRODINAMICE

Principiul de functionare

Functionarea aparatelor electromagnetice se bazeaza pe actiunea fortelor electromagnetice ce se exercita intre bobine fixe si mobile parcurse de curenti . Din aceasta interactiune ia nastere cuplul activ care tinde sa roteasca bobina mobila .

Descrierea aparatului



Aparatul electrodinamic este reprezentat in figura 3.3. Dispozitivul pentru producerea cuplului activ este realizat in doua bobine fixe 1 , legate in serie sau in paralel , printre care trece axul 3 al echipajului mobil pe care este fixata bobina mobila 2 . Cuplul rezistent este creat de doua arcuri spirale 8 , care servesc si la aducerea curentului la bobina mobila . Unul dintre arcuri este un capat fixat la corectorul de zero 5 . Pe ax este montat si acul indicator 4 , care impreuna cu scara gradata formeaza dispozitivul de citire . Amortizorul este pneumatic , cu paleta sau cu piston (6 , 7).

Functionarea

Cuplul activ. Aparatele electromagnetice avand doua circuite (bobinele fixe si bobina mobila )pot fi parcurse de doi curenti I prin bobinele fixe si I prin bobina mobila . D in interactiunea campurilor create de cei doi curenti , apar fortele electrodinamice care actioneaza asupra bobinei mobile . Cuplul activ depinde de produsul celor doi curenti .

In curentul continuu , cuplul activ va fi :

Ma=kI I (3.3)

In curentul alternativ , cuplul activ depinde de produsul valorilor instantanee ale intensitatilor celor doi curenti :

M =ki i (3.4)

In cazul curentilor sinusoidali :

I =I / 2 sinωt ;

i =I sin(ωt+j

unde j este defazajul dintre cei doi curenti . In acest caz , cuplul activ va fi :

m= kI / 2 sin wt . I / 2 sin(wt+j

=kI I [cosj+cos(2wt+j

=kI I cosj+kI I cos(2wt+j (3.5)

Dupa cum reiese di relatia(3.5) , cuplul activ are doua componente . Cea de-a doua , variind cosinusoidal in timp , are valuarea medie zero . Rezulta ca valuarea medie a cuplului activ este :

Ma med kI I cosj (3.6)

Echipajul mobil nu va putea urmari vatiatiile cuplului activ , ci se va deplasa sub actiunea cuplului activ mediu , pana cand cuplul rezistent devine egal cu cuplul activ .

Din relatia de echilibru Ma=M , rezulta caracteristica statica de functionare a aparatelor electrodinamice .

In curent continuu .

a=KI I (3.7)

In curent alternativ .

a=KI I cosj (3.8)

UTILIZARI

Aparatele electrodinamice se pot folosi ca ampermetre , voltmetre sau wattmetre .

Ampermetrele electrodinamice. Pentru curenti mici, sub 0,5 A, bobinele fixe si bobina mobila se leaga in serie (fig.4.4 a) .

Relatia (3.9) indica o scara patratica pentru ampermetrele electrodinamice cand K este independent de a . In practica , prin solutii construnctive adecvate se obtine un factor K scazator cu a , astfel incat scara aparatului se uniformizeaza (cu exceptia primelor repere ) .

Pentru curenti mai mari se foloseste de obicei schema din figura 3.4 ,b , in care bobina mobila este legata in serie cu bobina fixa si este montata in paralel cu sirul r s . Astfel , prin bobina mobila trece numai o parte din curentul care strabate bobinele fixe . Rezistenta rB , in serie cu bobina mobila , are rolul de a evita erorile suplimentare date de variatia temperaturii sau de variatia frecventei .

Voltmetre electrodinamice . Voltmetrele electrodinamice se realizeaza dintr-un miliampermetru electrodinamic in serie cu o rezistenta aditionala (fig.3.5). Curentul I=I =I ce trece prin bobinele aparatului legate in serie va fi :

U

I= , (3.10)

ra+rad

unde :

U este tensiunea de masurat ;

ra -rezistenta bobinelor aparatului legate in serie ;

rad -rezistenta aditionala.

Tinand seama de relatia (4.10), relatiile (4.7)si (4.8) devin :

U ²

a = K =k U². (3.11)

ra+rad

Relatia (4.11) indica o scara patratica cand K este independent de a . Si in acest caz , ca si la ampermetrele , prin solutii construnctive convenabile se poate obtine un factor K scazator cu a , astfel incat scara aparatului sa se uniformizeze .

Wattmetre electrodinamice . Cel mai frecvent , aparatele electrodinamice sunt utilizate ca wattmetre . In acest caz , bobina mobila si bobinele fixe nu se leaga intre ele , ci formeaza circuite independente (fig. 3.6) . Bobinele fixe , numite bobine de curent , se leaga in serie in circuit , prin ele trecand acelasi curent ca si prin sarcina (I = I ) .Bobina mobila , numita bobina de tensiune , se leaga impreuna cu o rezistenta aditionala in paralel pe circuit astfel incat curentul ce o parcurge este

I U , unde r este rezistenta bobinei mobile.In acest caz ,relatia(4.7)

r+ rrd

devine:

U

a=KI = K IU = K P  (3.12)

r+rad

iar relatia(3.8) devine :

U

a=KI cosj = K IU cosj = K P (3.13)

r+rad

In cazul wattmetrelor se poate realiza o scara uniforma , obtinand prin constructie un factor K independent de a

De obicei , in schemele electrice wattmetrele se figureaza printr-un cerc intersectat de o linie orizontala , care reprezinta bobinele fixe , si o linie verticala care reprezinta bobina mobila (ca in fig. 3.6 , b)

. PROPRIETATI

Aparatele electromagnetice , cand sunt folosite ca wattmetre , au scara uniforma . Ca ampermetre si voltmetre au scara neuniforma , dar prin solutii construnctive convenabile se poate realiza o uniformizare a scarii gradate .

Sensibilitatea aparatelor electrodinamice este buna , putandu-se masura intensitati ale curentului incepand cu ordinul miliamperilor .

Precizia este foarte buna , ele fiind cele mai precise aparate de curent altenativ (incepand cu clasa 0,1) . Din acest motiv sunt folosite ca ampermetre si voltmetre etalon si de laborator pentru c.a.

Consumul propriu de putere este foarte mare (2-10W) .

Aparatele electrodinamice functioneaza atat in curent continuu , cat si in curent alternativ , curentul isi schimba sensul in ambele bobine simultan , astfel incat cuplul activ are mereu acelasi sens .

Indicatiile sunt influentate de frecventa curentului , ceea ce face ca aceste aparate sa fie utilizate doar pana la circa 1500 Hz .

Aparatele electrodinamice sunt puternic influentate de campurile magnetice exterioare , deoarece campul lor propriu , incalzindu-se prin are , este slab . Din acest motiv aparatele se ecraneaza sau se construiesc astatice .

Deoarece curentul este adus la bobina mobila prin arcurile spirale , aparatele electrodinamice sunt sensibile la suprasarcini .

Datorita constructiei complicate , au cost ridicat .

6.PREVEDEREA DEFECTIUNILOR SI REMEDIERI

Aparatele electrodinamice sunt sensibile le supratensiuni . De aceea este necesar sa se aleaga cu atentie aparatele si domeniile lorde functionare , corespunzator tensiunilor si intensitatilor curentilor care intervin in timpul curentilor masurarilor .

La montarea unui wattmetru in circuit , bobina de curent trebuie montata in serie , iar bobina de tensiune - in paralel .

Se reaminteste ca in cazul in care apar defectiuni la aparatele de masurat , se recomanda repararea acestora in laboratoarele specializate , si ca in urma reparatiilor trebuie supuse verificarilor metodologice .





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.