Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Controlere

Controlere


CONTROLERE

Controlerul este un comutator cu actiune multipla, destinat sa realizeze o suc­ce­siune de modificari a conexiunilor unor circuite de pornire sau reglaj.

Controlerul se utilizeaza ca aparat de manevra manuala a motoarelor elec­tri­ce, in calitate de demaror stea - triunghi, inversor de sens, etc.

Este larg utilizat in tractiunea electrica urbana si feroviara, unde prin in­ter­­me­diul lui se realizeaza pornirea, modificarea vitezei, franarea si mersul inapoi al vehicolului, precum si la actionarea masinilor de ridicat din intre­prin­deri.

Constructiv, controlerele se pot realiza de tip tambur (toba) sau cu came.

Figura 1.8. Controler de tip tambur.

In figura 1.8. este prezentat un controler de tip tambur compus dintr-o se­rie de segmenti circulari metalici 3, din alama sau cupru, montati pe sectoarele circu­lare 2, sau pe un cilindru, care se poate roti in jurul axei 1 prin actionarea rotii de manevra 6. Acesti segmenti pot veni in atingere cu un numar de contacte de tip de­get 4, 8, fixate pe axul 5. Prin rotirea manetei se realizeaza succesiv le­ga­turi elec­trice intre contactele fixe 8 si segmentii 3, presiunea de contact fiind asigurata de resoartele 7. Segmentii metalici 3 sunt conectati electric conform unei scheme de actionare. Un mecanism cu cama fixat pe axul 1 asigura oprirea sacadata si sigura pe diferitele pozitii.



Controlerele cu cama au o cama profilata ce poate comanda inchiderea sau deschiderea concomitenta a mai multor contacte, conform unei scheme. Controlerul cu came este format din contacte separate, care sunt comandate de discuri cu came, asezate pe un ax comun. La roti­rea acestuia, o cama actioneaza rola parghiei port contact, comutand cir­cuitul.

Evident, cama 3 are un astfel de profil, incat pentru o pozitie determinata un numar de contacte sunt deschise si altele inchise, asigurand realizarea diferitelor scheme necesare in procesul de pornire si modificare a turatiei masinilor electrice.

Schita unui element de contact al unui controler de cu came este repre­zen­ta­ta in figura 1.9

Figura 1.9. Controler cu came

1-disc cu came, 2-ax comun, 3-cama, 4-rola, 5-parghie, 6-ax, 7-piesa mobila de contact, 8, 9-resoarte, 10-piesa fixa de contact.

Din punctul de vedere al modului cum actioneaza asupra circuitului co­man­­dat controlerele sunt cu actionare directa sau indirecta. Controlerele cu co­manda indirecta sunt de obicei cu came de gabarit redus, deoarece actioneaza numai in cir­cuitele de comanda ale unor contactoare. De aceea si numarul de co­nectari pe ora la aceste controlere poate ajunge la 1200, fata de 40÷120 conectari pe ora reali­zabile la controlerele cu comanda directa.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.