Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Compresoare rotative

Compresoare rotative


Compresoare rotative

Compresoare rotative cu lamele

Acestea sunt compresoare cu pistoane rotative monoaxiale, sub forma unor lamele.

Comprimarea aerului se realizeaza tot prin variatia fortata a volumului care formeaza spatiul de lucru, insa datorita unor pistoane unor pistoane cu miscare rotativa. Constructiv, un astfel de compresor rotativ cu lamele (fig. 3.20.), este compus dintr-un stator 1, in care se invarte un rotor 2, montat excentric fata de stator, cu o excentricitate e. In rotor sunt practicate canalele 3, unde sunt montate lamelele elastice 4.



Principiul de functionare al compresorului cu lamele este urmatorul: datorita actionari rotorului, in sensul aratat, forta centrifuga

Fig. 3.20. Sectiune printr-un compresor de aer rotativ cu lamele si diagrama ciclului de functionare

- stator ; 2 - rotor ; 3 - canale ; 4 - lamele elastice ; 5-racod de aspiratie ; 6 - racord de refulare ; 7 - axa de rotatie a statorului ; 8 - axa de rotatie a rotorului ; e - excentricitate ; a, b - aspiratie ; b, c - compresia ; c, d - refularea ;

d, a - destinderea aerului ramas in spatiul dintre rotor si stator.

determina lamelele sa iasa din canalele 3, urmarind profilul statorului. In partea de sus, unde spatiul este mai mare, are loc o depresiune si aerul va fi aspirat prin

racordul 5, iar in partea dreapta a compresorului se realizeaza comprimarea si refularea aerului prin racordul 6. Acest tip de compresor are intotdeauna acelasi grad de compresie datorita constructiei sale.

Compresoare cu lobi.

Acestea sunt compresoare de aer cu pistoane

Fig. 3.21 Sectiunea printr-un compresor cu lobi

- carcasa ; 2 - rotoare profilate (lobi) ; 3 - axele de actionare ale lobilor ; 4 - cantitatea de aer supusa comprimarii ; 5, 6, 7, 8 - capetele rotoarelor inferior si superior ; 9, 10, 11, 12 - muchiile carcasei ; 13 - racord de aspiratie ; 14 - racord de refulare ; 15 - suport compresor ; Pa - presiunea de aspiratie ; Pr - presiunea de

refulare (de pompare).

rotative biaxiale denumite si compresoare cu pinioane sau compresoare Root. Acest tip de compresoare (fig. 3.21.) sunt compuse dintr-o carcasa 1, in care se gasesc doua rotoare profilate 2, sub forma unor lobi. Rotoarele sunt actionate sincron de o pereche de roti dintate prin intermediul axelor 3.

La acest tip de compresoare nu se realizeaza de fapt o comprimare a aerului, neexistand spatiu de compresie, ci doar o impingere a aerului dintr-o parte in alta.

Cand unul din rotoare efectueaza umplerea cu aer atmosferic, celalalt realizeaza pomparea la presiunea finala.

Rotoarele se invart in carcasa, in sensuri diferite, fara sa se atinga si fara a mai fi nevoie de ungere.


Fig. 3.22. Sectiune printr-un compresor elicoidal (cu surub)

a - fenomen de aspiratie ; b - de compresie ; c - sectiune prin compresor

Compresoare cu surub (cu pistoane axiale).

Ca si cele cu lobi, aceste compresoare au tot doua pistoane rotative biaxiale. Ele mai sunt intalnite si cu denumirea de compresoare cu pistoane axiale.

Aceste compresoare (fig. 3,22.) sunt compuse dintr-o carcasa 1, si doua rotoare, sub Aforma unor suruburi care sunt invartite in sensuri contrare de doua roti dintate de angrenare prin intermediul axelor 2. Rotoarele nu se ating intre ele, un rotor 3 are profilul convex si un numar de patru roti, celalalt rotor 4 are profilul concav si un numar de sase dinti, in acest fel si turatiile rotoarelor difera.

Aerul patrunde prin compresor prin racordul 5, in spatiul de lucru 6, format din cavitatea dintelui rotorului 4, peretele carcasei 1, si proeminenta dintelui rotorului 3.

Prin rotire, aerul este impins in directie axiala, producandu-se comprimarea, pana la capatul rotoarelor si apoi evacuat prin racordul 7. Un astfel de compresor nu are nevoie de ungere, in aer injectandu-se ulei.

MASURI DE TEHNICA A SECURITATII MUNCII SPECIFICE

Pentru a prevenii producerea unor accidente la bordul navei, la instalatia de aer comprimat trebuie respectate anumite norme:

- pornirea compresoarelor se face fara sarcina;

- compresoarele nu vor functiona fara supape de siguranta si aparate de masurat si control;

- racitoarele de aer vor avea posibilitatea de a evacua condensul;

- cantitatea de ulei de ungere la cilindrii va fi reglata corespunzator, in scopul evitarii depunerilor si prevenirii exploziilor.

NORME R.N.R. PRIVIND INSTALATIILE DE AER COMPRIMAT

Utilitatea instalatiei de aer comprimat ca si scopul cel are la bordul navei impun respectarea unor norme care trebuiesc respectate:

- cantitatea de aer din buteliile motorului principal trebuie sa asigure cel putin 12 lansari, inainte-inapoi, pentru un motor reversibil;

- pentru motoarele auxiliare o butelie de aer trebuie sa asigure cel putin 6 lansari;

- o nava cu zona nelimitata de navigatie trebuie sa aiba cel putin doua compresoare.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.