INTRODUCERE
1.Obiectul cursului
Cursul are ca obiect cunoasterea metodicii de predare a disciplinelor de specialitate de profil electric si electronic.
Metodica este o parte a didacticii generale care are in vedere cunoasterea metodelor si formelor de predare adoptate la specificul fiecarei forme de invatamant.
Didactica este o disciplina pedagogica avand drept scop invatamantul scolar ca forma principala de instructiune si educatie. Ea studiaza teoria generala a invatamantului si instructiunii, a diferitelor obiecte de invatamant, principiile, metodele si formele de organizare a procesului de invatamant.
Pedagogia este stiinta si arta educatiei.
Educatia este o activitate sociala care are ca obiectiv integrarea in societate a tinerilor, astfel incat prin activitatea lor viitoare, sa asigure satisfacerea cerintelor de viata sociala si personale. Prin educatie, tinerii dobandesc un sistem de cunostinte si de deprinderi in baza carora ei devin apti sa efectueze o activitate profesionala utila societatii si sa-si satisfaca trebuintele materiale si spirituale proprii. Cu cat cultura generala si profesionala a tinerilor este mai cuprinzatoare si cu cat capcitatea lor de adaptare la modificarile vietii sociale este mai mare, cu atat sansele lor de a se realiza pe plan profesional si personal sunt mai mari.
2. Educatia - obiectiv social prioritar
Educatia a devenit un factor activ fundamental in dezoltarea societatii. Ea declanseaza energia umana care, prin atributul ei - forta de creatie, are un impact direct asupra calitatii vietii sociale si a productivitatii muncii in toate sectoarele de activitate.
Dezvoltarea rapida a stiintei si tehnologiei, necesitatea aprofundarii cunoasterii macro si micro cosmosului, cresterea complexitatii structurii sistemelor tehnice, dificultatile legate de rezolvarea problemelor globale ale omenirii au determinat cresterea rolului educatiei in societate. Eficienta educatiei este dovedita cu prisosinta, de rezultatele obtinute de japonezi, in economie si in viata sociala. Dupa al doilea razboi mondial, in Japonia, demoralizarea era mai grava decat saracia. In aceasta situate, s-a dus o disputa apriga dar discreta, privind calea de urmat, intre economisti, moralisti si pedagogi. S-au propus mai multe solutii, dar strategia care a triumfat poate fi exprimata lapidar astfel:'omul descurajat este o povara; prin educatie sa-i redam increderea in trecutul tarii si in viitorul ei, formandu-l in spiritul muncii, al inventivitatii si al patriotismului . Educatia a devenit in Japonia o activitate prioritara si este sprijinita moral si material de intreaga societate. Considerata 'sistem nervos al natiunii', 'subsistem fundamental pentru viitorul tarii', 'cea mai importanta si mai rentabila investitie , educatia a fost organizata in legatura directa cu traditiile tarii, cu aspiratiile tineretului si adultilor, cu mutatiile si necesitatile societatii. Invatamantul a devenit in Japonia, un subsistem activ, influent si productiv care asigura tinerilor nu numai o calificare profesionala inalta ci si o cultura generala superioara. Japonia dispune in prezent, nu numai de o forta de munca mai bine calificata decat in celelalte state dezvoltate, ci si de o strategie mai buna privind reciclarea personalului si redispunerea lui, functie de exigentele impuse de progresul economiei.
Semnificativ pentru importanta educatiei in dezvoltarea stiintei si tehnicii si implicit a societatii este mesajul 'Atentie la educatie trimis Casei Albe de catre specialistii NASA, in anul 1957, cu ocazia lansarii de catre Uniunea Sovietica a primului satelit artificial al Terei. Prin acest mesaj lapidar, specialistii NASA avertizau factorii de decizie ca dezvoltarea societatii nu poate avea loc decat prin educatie, prin produsele ei oameni cu o solida cultura generala si profesionala, cu o mare capacitate de creatie. In 1973, un nou apel este lansat in SUA privind necesitatea sporirii calitatii si eficentiei educatiei, apel datorat miracoluluui japonez. Japonia, prin performantele si dinamismul ei, asalta si cucerea piete care prin traditie erau rezervate SUA si Europei occidentale. Cu mai putin de jumatate din populatia SUA, Japonia forma mai multi specialisti cu studii superioare decat in SUA si cu o pregatire profesionala mai buna. Apelul a determinat Camera Reprezentantilor sa voteze un credit de un miliard de dolari pentru cresterea nivelului de educatie. Programul federal actual al SUA are in vedere: insusirea temeinica de catre tineri a limbii engleze; stapinirea matematicii si a folosirii acesteia pentru rezolvarea problemelor practice; dobandirea cunostintelor de baza ale stiintelor fundamentale; promovarea unei mai mare flexibilitati in pregatirea profesionala; formarea mai rapida a tinerilor la nivelul exigentelor cerute de diversificarea aplicatiilor informaticii.
In tara noastra, educatia a fost considerata, cu putine exceptii, o activitate sociala prioritara. Poporul nostru a dovedit respect pentru carte, semnificativ pentru intelepciunea sa fiind proverbul: 'Cine are carte, are parte'. Dupa Unirea Principatelor (24 ian. 1859), s-au pus bazele invatamantului modern prin Legea instructiunii publice din 1864. Aceasta lege n-a fost un simplu act juridic. Ea a fost rezultatul unei analize minutioase a evolutiei scolii romanesti in cele doua Principate, pana la unirea lor, precum si a sistemelor de invatamant din unele tari europene avansate. Invatamantul era considerat ca una din 'cele mai importante chestiuni de stat'. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza referindu-se la educatie a spus:'In educatia poporului, bine condusa, se afla cele mai bune garantii de ordine, de progres si de patriotism luminat'
A devenit clar faptul ca educatia are un rol esential in dezvoltarea societatii. Progresul natiunilor, mari sau mici, se bazeaza tot mai mult pe modelarea fiintei umane potrivit cerintelor evolutiei viitoare a omenirii. Educatia face posibila dezvoltarea societatii, cu conditia sa asigure, atat buna pregatire profesionala a tinerilor, cat si pregatirea lor pentru viata sociala si familiala. Ea trebuie sa aiba in vedere pregatirea tinerilor pentru invatarea continua; simpla asimilare si aplicare a cuceririlor stiintei si tehnologiei nu este suficenta.
Tinerii trebuie sa fie pregatiti pentru evaluarea schimbarilor care au loc in stiinta, tehologie si in societate, si prin cunoasterea acestor schimbari sa-si aduca contributia la rezolvarea problemelor cu care se confrunta pe plan profesional si in viata personala. Un loc important in educatie, il va detine in viitor invatarea inovatoare bazata pe anticipare si inovare, singura in masura sa dezvolte capacitatea de creatie a tinerilor.
Educatia tinerilor se realizeaza, in cea mai mare masura, in familie si scoala. In paralel cu familia si scoala, educatia tinerilor are loc si in cadrul asociatiilor de tineri si prin intermediul mass mediei (ansamblul mijloacelor de informare a maselor: radioul, televeziunea, cinematograful, imprimante de mare tiraj, s.a.). Dupa terminarea scolii, procesul de educatie continua in colectivul de munca, in asociatii de masa si prin mass media.
Un loc important in formarea tinerilor il ocupa autoeducatia. Aparuta spontan prin imitatie si din dorinta de-a cunoaste, caracteristica proprie fiintei umane, autoeducatia devine ulterior un proces constient, iar dupa terminarea scolii programul propriu de complectare a sistemului de cunostinte si deprinderi, constituie factorul esential al perfectionarii omului.
3.Evolutia electrotehnicii in Romania (pana in 1944)
Evolutia electrotehnicii in
1.Telecomunicatii.
Telegraful. Este cea
mai veche aplicatie a electricitatii in
In anul 1894, s-a instalat primul cablu telegrafic subacvatic din tara noastra, in albia Dunarii, intre Braila si Macin, pentru a asigura comunicatiile cu santierele pentru podurile de la Fetesti si Cernavoda.
In anul 1905 se instaleaza, la
In septembrie 1914, cu aparatura de laborator, instlata in turnul Tepes, din actualul Parc al Libertatii din Bucuresti, se realizeaza prima legatura radiotelegrafica intre Romania si strainatate.
In anul 1915, Nicolae Vasilescu Karpen (1870 -
1964) instaleaza primul post de radiotelegrafie cu o putere de 150 kW, cu care
a intrat in legatura cu statiile similare din Europa (
Telefonul. In anul 1884 are loc la Bucuresti prima
convorbire telefonica, iar in anul 1889 se instaleaza prima
centrala telefonica cu numai 5 numere, in scopul asigurarii
legaturii intre Parlament si principalele ministere. In 1890 se trece
la instalarea de telefoane la particulari, numarul de telefoane
particulare, in anul 1893, fiind de
circa 300. Primele comunicari telefonice interurbane s-au facut pe
traseele Bucuresti - Sinaia si Bucuresti -
In anul 1899, statul roman
cumpara de la Expozitia internationala de la
In 1905, fizicianul si inginerul roman Augustin Maior (1882 -1964) demonstreaza, primul, posibilitatea transmisiei simultane pe acelasi circuit a mai multor convorbiri telefonice, cu ajutorul curentilor alternativi de inalta frecventa. El a aratat "ca fiecare curent poate fi purtatorul unei convorbiri separate, datorita fenomenului de rezonanta electrica". Prin ingeniosul dispozitiv prezentat in ETZ in 1907, A. Maior este considerat initiatorul telefoniei multiple.
In 1906, se instaleaza la
Bucuresti, cu prilejul Expozitiei jubiliare, prima centrala
telefonica automata (cu 20 de numere), din
Dupa primul razboi mondial,
s-au instalat centrale automate cu 500 numere in
In 1927, la Bucuresti, se instaleaza o centrala telefonica automata cu 3000 de numere.
Pana in anul 1944, reteaua telefonica s-a extins putin: 3 abonati/1000 locuitori si 0,5 convorbiri telefonice pe locuitor.
Radioul. In introducerea radiofoniei s-au intampinat insemnate greutati, din cauza nivelului tehnico-economic scazut al tarii noastre.
In anul 1924, se realizeaza primele emisiuni experimentale de radiofonie, la Institutul electrotehnic al Universitatii din Bucuresti sub conducerea profesorului Dragomir Hurmuzescu.
In 1925 a luat fiinta Asociatia "Prietenii radiofoniei", sub conducerea prof. D. Hurmuzescu si apar revistele Radio - Roman si Radiofonia.
In anul 1928, se infiinteaza "Societatea de difuziune radiotelefonica din Romania" tot sub conducereea lui D. Hurmuzescu. Sub egida acestei societati incepe constructia statiei Baneasa. Statia de radio Baneasa este terminata in 1929 (primele experiente) si intra in functiune in iulie 1930. Postul de radio Baneasa (Bucuresti) este primul post de emisie romanesc(12 kW nemodulati;18 kW modulati).
In anul 1929 s-au efectuat emisii pe unde scurte cu ajutorul unui post al Asociatiei "Prietenii radiofoniei" si a unui post de putere mai mare pus in functiune la Scoala politehnica din Bucuresti, de catre profesorul Tudor Tanasescu.
In anul 1935, se instaleaza, la Bod, postul de radio pe unde lungi, cu o putere de 150 kW.
2.Iluminatul electric. In anul 1882 o firma anglo-austriaca a organizat la Bucuresti o expozitie de iluminat cu lampi electrice cu incandescenta fabricate de Edison. Cu acest prilej, s-au instalat primele generatoare electrice de tip Brush care alimentau, printr-o linie aeriana, Palatul de la Cotroceni, Teatrul National (numai pentru spectacolele de gala) si, din anul 1883, Cismigiul. "Fabrica de curenti" se afla pe locul unde se afla astazi Biblioteca centrala universitara. In acelasi an, s-au aprins lampile si la Directia cailor ferate.
La 1 nov. 1884,
In anul 1885 se permanetizeaza iluminatul electric la Teatrul National Bucuresti. La castelul Peles - Sinaia s-au introdus lampi cu arc electric, tip Jablocikov.
In 1912-1913 s-au introdus, pentru ilumintul strazilor,lampi cu fir de Wo si gaz neutru (P =500 W).
3. Tractiunea electrica. Prima linie de tramvai (cu
8 vagoane motor si 8 remorci) a fost data in exploatare in
Bucuresti, in decembrie 1894, la un interval destul de scurt, dupa
introducerea tramvaiului in tari industrializate. Din cauza
puternicii impotriviri a cercurilor interesate in exploatarea tramvaielor cu
cai (introduse in 1871) si a tramcarelor, nu s-au mai construit linii de
tramvaie electrice , in Bucuresti, pana in anul 1912. S-au mai
construit linii de tramvaie electrice la
Electrificarea cailor ferate a cunoscut un inceput, prin electrificarea liniilor secundare Arad -Ghioroc - Pancota si Ghioroc - Radna, construite inca inainte de al doilea razboi mondial.
4. Electroenergetica. Dezvoltarea electroenergeticii, in perioada de inceput, a fost stimulata de introducerea si extinderea iluminatului electric. Dupa cum s-a prezentat mai sus, prima "uzina electrica" a fost construita la Bucuresti, in anul 1882, pentru alimentarea iluminatului electric.
In anul 1884, a intrat in functiune, la Timisoara, o centrala (4 grupuri a 30 kW) pentru alimentarea instalatiei de iluminat electric. Pana la sfarsitul sec. XIX-lea, s-au mai construit centrale la Caransebes (1887 - c.a. monofazat), Galati (1892), Craiova si Sibiu (1896).
In 1904, existau in tara 53 uzine mici care totalizau o putere instalata de numai 2031 kW in c.c.
Odata cu aparitia tramvaiului electric in orasele mari si a primelor actiuni (inca inainte de 1900) cu caracter local de electrificare, productia de energie electrica a cunoscut un nou impuls.
In anul 1893, la Sibiu, a fost organizata o expozitie care demonstra posibilitatiile utilizarii electricitatii pentru actionari mecanice, iluminat, incalzit. Cu aceasta ocazie, s-a acordat o concesiune ing. german Oscar von Miller care, pana in anul 1897, a construit o centrala hidroelectrica pe Valea Sadului si linii de transport pe o distanta de 18 Km. Astfel, a devenit posibila alimentatrea a 7500 lampi cu incndescenta, a 160 lampi cu arc electric, a 60 aparate de incalzit si a 32 electromotoare. Tot in 1887, s-a introdus experimental, cu succes partial, actionarea electrica a instalatiilor de foraj si extractii in exploatarile petroliere din Valea Prahovei, energia electrica pentru aceste actionari fiind furnizata de o hidrocentrala de circa 220 kW, instalata la Campina.
In 1910 - 1912, la Bucuresti, a fost construita uzina Grozavesti, cu o putere instalata de 2200 kW (c.a. trifazat). Adaptarea curentului alternativ trifazat, intr-o perioada cand sistemul trifazat era inca in discutie,a fost o realizare remarcabila datorata ing. I. Stefanescu-Radu si Dimitrie Leonida.
In anul 1924, s-a votat "legea energiei" care prevedea concesiunea de catre stat a dreptului de exploatare a resurselor energetice ale tarii. In realitate, aceasta lege nu s-a aplicat. Tot in 1924, intra in functiune uzina hidroelectrica de la Dobresti (16000 kW).
Legea energiei din 1930 a deschis drum liber capitalului strain. Firmele straine au acaparat trei concesiuni regionale si trebuiau sa instaleze, incepand din 1931, 600 MW. Pana in anul 1944, au instalat doar 6 MW.
La 1 iulie 1960, apele Bistritiei au fost oprite de primul baraj din tara, un baraj de greutate, care a creat cel mai mare lac artificial din Romania si a constituit scoala hidroenergeticii romanesti. La baza realizarii acestei hidrocentrale a stat studiul efectuat de profesorul Dimitrie Leonida, studiu efectuat la nivelul anilor '30, pentru electrificarea caii ferate. Sef de proiect al barajului de la Bicaz a fost prof.dr.ing. Alexandru Diacon, cel mai tanar sef de proiect din Romania (25 ani). Au lucrat si specialisti rusi si cehi. Lucrarile la baraj au inceput in toamna anului 1949, primul director a fost ing. Amedeo Georgescu, un mare inginer constructor. Ulterior a fost judecat si dat afara, deoarece a facut imprudenta sa spuna ca e imposibila terminarea barajului pana in 1956, primul termen de dare in functiune. Era periculos sa contrajici conducerea de partid si de stat. Un alt constructor de seama a fost Rusmanica, care a fost adus de la Canalul Marea Negra-Dunare si numit director tehnic, dupa ce a lucrat la Canal un an si jumatate, din 1947, unde efectua o condamanre de 25 ani. Alti constructori remarcabili ai acestui baraj: Dumitru Mosoara, ing. Gh. Opris, s.a.
Perspective. Potrivit strategiei Ministerului Economiei si Comertului, precum si a Foii de Parcurs negociate de Romania, pana in anul 2015 vor fi puse in functiune capacitati noi de productie cu o putere de 7313 MW.
Pana in anul 2005 se are in vedere punerea in functiune a urmatoarelor capacitati:
129 MW - hidro, din care 30 MW reabilitate;
555 MW, prin reabilitarea unor capacitati termo.
Pentru perioada 2006 - 2010, sunt prevazute punerea in functiune:
200 MW - hidro;
3505 MW - termo (capacitati noi - 1445 MW; reabilitate - 2060 MW);
700 MW - nucleare (Grupul 2, la Centrala atomoelectrica de la Cernavoda).
Pentru perioada 2011 - 2015 se prevede:
200 MW - hidro;
710 MW - termo (capacitati noi - 510 MW; reabilitate - 210 MW);
707 MW - nucleare (Grupul 3, la Centrala atomoelectrica de la Cernavoda).
La stabilirea grupurilor termoenergetice ce vor fi reabilitate se va avea in vedere ca investitiile sa fie mai mici de 50% decat costurile de realizare a unor capacitati noi.
Evolutia invatamantului electrotehnic in Romania
1855 Se inregistreaza infiintarea unei Scoli Tehnice de telegrafie.
Iasi
A luat fiinta Scoala de Electricitate Industriala, in cadrul Facultatii de Stiinte din Iasi, la initiativa prof. Dragomir Hurmuzescu.
A luat fiinta Facultatea de Inginerie Electrica.
Facultatea de Inginerie Electrica devine Facultatea de Electromecanica, in
cadrul Institutului Politehnic "Gh. Asachi", cu doua sectii: Inginerie electrica si
Inginerie mecanica.
Se infiinteaza specilizarea Electromecanica.
S-a infiintat specailizarea Centrale electrice.
Specializarea Electromecanica se transforma in Inginerie electrica.
Bucuresti
1913 Infiintarea Scolii de electriceni, in cadrul Universitatii din Bucuresti.
1920 Prof. Nicolae Vasilescu-Karpen a elaborat proiectul de lege pentru transformarea
Scoalei Nationale de Poduri si Sosele in Scoala Politehnica din Bucuresti'.
1921 Regele Ferdinand a promulgat decretul lege de infiintare a Scolii Politehnice din
Bucuresti, cu patru sectii, intre care si cea de Electromecanica. Pe langa aceasta
sectie a functionat si sectia de Telegrafie si Telefonie.
1938 Prin legea din 1938, Scoala Politehnica se transforma in "Politehnica Carol II" din
Bucuresti. Transformarea "Scolilor politehnice" in "Politehnice" a avut ca urmare
incadrarea acestora in regimul general al invatamantului superior alaturi de
universitati, academii comerciale si alte scoli superioare, renuntandu-se astfel la
conducerea si administrarea "Scolilor politehnice" dupa legii proprii. Prin aceeasi
lege avut loc contopirea Institutele universitare de Electrotehnica si Chimie
Indusriala de la Universitatea din Bucuresti cu sectiile de Electromecanica si de
Chimie Industriala ale Politehnicii. De asemenea, in lege a fost prevazuta
transformarea anului preparator in anul I si durata totala a studiilor de 5 ani.
Facultatea de Electromecanica a functionat, la inceput cu urmatoarele grupe:
Mecanica, Aviatie ,Armament,TehnicaNavala ,Electrotehnica, Electrocomunicatii.
Cel de-al doilea razboi mondial a perturbat desfasurarea normala a procesului de
invatamant, dar nu a fast intrerupt. La sfarsitul razboiului Politehnica din
Bucuresti, functiona cu sapte facultati: Constructii, Electromecanica, Mine si
Metalurgie, Silvicultura, Chimie Industrials, Agronomie, Arhitectura.
1948 Reforma invatamantului - Legea 3 august 1948 a transformat Politehnica din
Bucuresti in 'Institutul Politehnic din Bucuresti' avand patru facultati: Chimie
Industriala, Electrotehnica, Mecanica, Textile. Facultatea de Electrotehnica,
devine o facultate de sine statatoare cu trei sectii: Masini si Aparate electrice,
Productia si Distributia Energiei Electrice, Electronica si Telecomunicatii.
1951 Energetica se rupe de Faculatatea de Electrotehnica si devine Facultate de
Energetica cu trei: Termoenergetica, Hidroenergetica si Electroenergetica, iar
Facultatea de Electrotehnica continua sa functioneze cu doua specailizari: Masini
si Aparate electrice, Electronica.
1953 Electronica se separa de Facultatea de Electrotehnica si devine facultate
independenta
1957 Facultatile de Electrotehnica si Energetica fuzioneaza intr-o singura facultate cu denumirea de Facultatea de Electrotehnica si Energetica. Dupa trei ani se separa, se unesc din nou in 1986. O noua separare are loc in 1990.
1965 (28 iunie) S-a deschis santierul pentru construirea celui mai mare edificiu de invatamant superior din tara, constructie finalizata in 1971
1977 Facultatea de Electrotehnica la 1090 de studenti, cu specializarea Electrotehnica la cursurile de ingineri de 5 ani si
specializarea Masini si Aparate electrice la cursurile de zi de 3 ani si serale de 4 ani de subingineri.
1981 Facultatea de Electrotehnica are 1185 de studenti.
1995 Facultatea de Electrotehnica are peste 1200 de studenti, cu specializarile: Constructii electrotehnice, Electrotehnica generala, Actionari electrice, Metrologie, Inginerie matematica.
1920 Infiintarea Departamentului
de Inginereie Electromecanica in cadrul Scolii Politehnice din
1933 Se creeaza doua facultati distincte: Electromecanica; Mine si Metalurgie.
1948 Facultatea de Electromecanica se divide in Facultatea de Electrotehnica si Facultatea de Mecanica.
1961 Se infiinteaza 'Centrul de calcul'
S-au infiintat sectiile de subingineri de la
Facultatea de Electrotehnica.
A luat fiinta sectia de Electronica Aplicata la
Facultatea de Electrotehnica.
1975 A luat fiinta Centrul de calcul
electronic al Institutului
S-a dat in functiune noul local al Facultatii de
Electrotehnica
Brasov
1962 Se infiinteaza Sectia de Electromecanica
la Facultatea de Mecanica a Institutului Politehnic Brasov, dat ffind
dezvoltarea industriei in orasul si judetul Brasov, in perioada anilor 60, si in special a industriei de autocamioane si tractoare, precum si a dezvoltarea
intreprinderii de echipament electric pentru autovehicule-Electroprecizia
Sacele a facut sa creasca necesarul de ingineri electromecanici. Contributia majora la realizarea
sectii revenindu-i eminetului inginer si pedagog Mircea Cristea.
Prin infiintarea Catedrei de Electrotehnica, a carui obiectiv principal a fost
formarea de ingineri electromecanici, a devenit posibila si perfectionarea
pregatirii in domeniul electric, electronic si automatizari a studentilor de la
sectiile cu profil neelectric din Institutul Politehnic Brasov, respectiv din
Universitatea din
1962 - 1989, Sectia de Electromeanica a functionat cu invatamant ingineri - zi (5 ani), cu invatamant ingineri-seral (6 ani) si cu subingineri ( 3 ani).
1990 S-a infiintat Facultatea de Electrotehnica cu trei sectii:
n Electrotehnica generala-ingineri, cursuri de zi (5 ani) si cursuri seral (6 ani);
n Electronica aplicata - ingineri, cursuri de zi (5 ani);
n Electromecanica - ingineri, cursuri de zi (5 ani);
iar din 1995 si cu sectia de:
n Automatizari si informatica industriala.
2003 S-a schimbat denumirea Facultatatii de Electrotehnica in Facultate de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor.
Personalitati ale invatamantului electrotehnic
Bucuresti
Atat in perioada dintre cele doua razboaie mondiale cat si dupa cel de al doilea razboi, Facultatea de Electromecanica, respectiv de Electrotehnica a beneficiat de un corp profesoral de elita, in cea mai mare parte fosti absolventi ai Scolii Nationale de Poduri si Sosele, care, cu toate vicisitudinile razboiului si apoi ale comunismului, au tinut sus faclia unei scoli ingineresti cu totul meritorii. Trebuie sa ne amintim astfel de: Nicolae Vasilescu-Karpen (1870 - 1964), primul rector al Scolii Politehnice, in conducerea careia a ramas timp de 20 de ani, eminent profesor si savant in domeniul fenomenelor electromagnetice, cu o teza de doctorat referitoare la campul magnetic al corpurilor incarcate cu sarcina electrica aflate in miscare si citata si astazi in bibliografiile complete privind teoria relativitatii; Constantin I. Budeanu (1886 - 1959), renumit profesor de Electricitate, care a elaborat teoria fenomenelor reactive si deformante in retele electrice, impunand-o pe plan international, reprezentant activ si deosebit de apreciat al tarii noastre in Comunitatea Electrotehnica Internationals (CEI), in care a condus Subcomitetul pentru fenomene reactive si deformante; Ion S. Gheorghiu (1885 - 1968), profesor de Masini electrice, autor al primului tratat de masini electrice in limbs romana, cel care a elaborat in 1914 - 1915 primul project de electrificare a caii ferate Ploiesti Brasov; Tudor Tanasescu (1901 - 1961), profesor de electronica, autor a numeroase lucrari in domeniul circuitelor si tuburilor electronice; Dionisie Ghermeni (1877 - 1948), profesor de hidraulica si electrotehnica, a condus numeroase lucrari de alimentare cu apa si de canalizare in diferite crase ale tarii, a adus contributii in teoria similitudinii si a campurilor magnetice invartitoare; Cezar Antoni Parteni (1900 - 1956), profesor de Masini electrice la Politehnicile din lasi si Bucuresti, fast rector al acesteia din urma, cu numeroase contributii la studiul masinilor electrice speciale; Alexandru Popescu (1900 - 1974), profesor de Electrotehnica si de Masuri electrice, cel care a proiectat si realizat laboratoarele de Masini electrice, de Masuri electrice, de Incercari industriale si de Inalta tensiune din localul din Polizu, cel care a inzestrat prin stradanii deosebite Facultatea de Electrotehnica, cu 0 biblioteca care actualmente face parte din patrimoniul national;; Constantin Dinculescu (1898 - 1983), profesor de Centrale si Retele electrice, initiatorul si proiectantul principal sub aspectul cerintelor de invatamant al noului local din Splaiul Independentei, fost decan al facultatii, unul din principalii autori ai electrificarii tarii dupa al doilea razboi mondial.
Iasi
Fiz. Dragomir Hurmuzescu (1865 - 1954). Unul dintre fondatorii scolii electrotehnice romanesti, promotor al introducerii radiofoniei in tara noastra, sub conducerea sa introducandu-se primele posturi de radiodifuziune. Membru fondator al asociatiei "Prietenii radiofoniei".
Timisoara
Plautius Andronescu (1893-1975)
Corneliu Miklosi (1887-1963)
Personalitati romanesti cu studii in domemiul fenomenelor electromagnetice recunoscute pe plan mondial
Nicolae Vasilescu-Karpen (1870-1964) Primul rector al Scolii Politehnice (a condus IPB timp de 20 ani), eminent profesor si savant in domeniul fenomenelor electromagnetice, cu o teza de doctorat referitoare la campul magnetic al corpurilor incarcate cu sarcina electrica aflate in miscare si citata si astazi in bibliografiile privind teoria relativitatii;
Constantin Budeanu (1886-1959) Renumit profesor de electricitate, care a elaborat teoria fenomenelor reactive si deformante in retelele electrice, impunand-o pe plan international, reprezentant activ si deosebit de apreciat al tarii noastre in Comisia Electrotehnica Internationala (CEI), in care a condus Subcomitetul pentru fenomene reactive si deformante;
Ion S. Gheorghiu (1885-1968) Profesor de Masini electrice, autor al primului Tratat de Masini Electrice in limba romana, cel care a elaborat in 1914-1915 primul proiect de electrificare a caii ferate Ploiesti-Brasov;
Alexandru Popescu -1974) Profesor de Electrotehnica si de Masurari electrice, cel care a proiectat si realizat laboratoarele de Masini electrice, de Masuri electrice, de Incercari Industriale si de Inalta Tensiune din localul Polizu si care a inzestrat prin stradanii deosebite Facultatea de Electrotehnica cu o bibliografie care actualmente face parte din patrimoniul national;
Remus Radulet (1904-1985) Profesor de teoria electromagnetismului, autorul axiomatizarii acestei stiinte, cu contributii remarcabile in teoria electrodinamicii relativiste si teoria marimilor fizice primitive, initiatorul imensei enciclopedii tehnice intitulate "Lexiconul tehnic roman", presedinte al Comisiei Electrotehnice Internationale (CEI), creatorul scolii romanesti de Bazele Electrotehnicii (profesorii Constantin Mocanu, Alexandru Timotin, Alfons Ifrim, Andrei Tugulea, Constantin Bala)
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |