Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Notatia metrica

Notatia metrica


Notatia metrica

Scop si prezentare

Sistemul metric, pe langa faptul ca reprezinta o colectie de unitati de masura pentru diferite marimi fizice, este structurat in jurul conceptului de notatie metrica. Diferenta fata de notatia stiintifica o reprezinta faptul ca puterile lui zece sunt reprezentate cu ajutorul prefixelor alfabetice.

In imaginea alaturata sunt prezentate cateva dintre cele mai uzuale prefixe alaturi de reprezentarea lor sub forma puterilor lui zece. Pentru o descriere completa a tuturor prefixelor metrice utilizate, vedeti intrarea de pe Wikipedia, aici.

Urmarind aceasta scala, putem vedea ca, de exemplu, 2,5 G (giga) inseamna de fapt 2,5 x 109, sau 2,5 miliarde. De asemenea, 3,21 pA (picoamperi) inseamna 3,21 x 10-12 Amperi.

Deoarece majoritatea prefixelor in sistemul metric se refera la puteri ale lui 10 ce sunt multiplii de 3, notatia metrica difera de notatia stiintifica prin faptul ca cifrele semnificative se pot regasi oriunde in intervalul 1 - 1000, in functie de prefixul ales. De exemplu, pentru o greutate de 0,000267 grame, cele doua notatii arata astfel:

Conversia prefixelor metrice

Pentru a exprima o cantitate printr-un prefix metric diferit fata de cel initial, trebuie doar sa mutam virgula decimala spre stanga sau spre dreapta, in functie de caz.



De exemplu, sa exprimam 0,000023 A (amperi) in mA (microamperi). Putem observa ca 0,000023 A nu utilizeaza niciun prefix metric, ci reprezinta doar unitatea de masura "pura". Din graficul de mai sus, vedem ca micro (µ) reprezinta 10-6, prin urmare, trebuie sa deplasam virgula decimala cu 6 pozitii spre drepta, iar rezultatul arata astfel:

Un alt exemplu: dorim sa exprimam 304.212 V (volti) in kV (kilovolti). Din nou, putem observa ca acest numar nu are momentan niciun prefix. Astfel, daca dorim sa trecem de la 100 (vezi graficul de mai sus) la 103 (kilo) in stanga, trebuie sa mutam virgula decimala cu 3 pozitii spre stanga:

Sa presupunem acum ca dorim sa transformam 50,3 MΩ (megaohmi) in mΩ (miliohmi). 50,3 MΩ inseamna 50,3 x 106 Ω. Uitandu-ne pe graficul de mai sus, observam ca de la Mega la mili exista o diferenta de 9 puteri ale lui zece (de la 106 la 10-3, de la stanga la dreapta), prin urmare, trebuie sa deplasam virgula decimala cu 9 pozitii spre drepta:





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.