Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
POTENTIALUL ELECTRIC

POTENTIALUL ELECTRIC


Potentialul electric

In campul electric generat de un corp punctiform fix, incarcat cu sarcina Q, se plaseaza un corp de proba incarcat cu sarcina q. Energia potentiala a sistemului este data de relatia:

Lucrul mecanic efectuat de camp asupra corpului de proba, daca acesta s-ar deplasa din acest punct pana la infinit (starea de referinta), este:

Energia potentiala poate fi interpretata ca o consecinta a interactiunii dintre corpul de proba si campul electric generat de Q in locul in care se afla q. Pentru a descrie campul electric in fiecare punct al spatiului, se defineste marimea fizica scalara numita potentialul campului electric:

Potentialul electric intr-un punct al unui camp electric este numeric egal cu lucrul mecanic efectuat de forta electrica la deplasarea unui corp cu sarcina de 1 C, din punctul respectiv pana in punctul de referinta.

Simbol: V

U.m.: (Volt)

Daca corpul de proba se deplaseaza intre punctele aflate la distantele r1, respectiv r2 de Q, lucrul mecanic efectuat asupra sa se scrie sub forma:

Tensiunea electrica

Tensiunea electrica reprezinta diferenta de potential dintre doua puncte ale unui camp electric.

Simbol: U

U.m.:(Volt)

Lucrul mecanic efectuat asupra corpului de proba se mai poate scrie sub forma:



Voltul (V):

1 V este tensiunea electrica dintre doua puncte ale unui camp electric intre care fortele electrice efectueaza un lucru mecanic de 1 J, la deplasarea unui corp punctiform incarcat cu sarcina de 1 C.

Observatie 1: Deoarece la deplasarea unui corp de proba dintr-un punct oarecare pana in punctul de referinta avem:

Observatie 2: In cazul campului electric generat de sarcina punctiforma Q, potentialul electric la o distanta r de Q are expresia:

Pentru un camp uniform:

Intensitatea campului electric este numeric egala cu variatia potentialului masurata pe directia liniilor de camp, pe o distanta de 1 m.

Observatie 3:

Datorita caracterului aditiv al energiei, intr-un punct oarecare al unui camp electric rezultat prin suprapunerea campurilor generate de mai multe corpuri punctiforme incarcate electric, potentialul este egal cu suma algebrica a potentialelor campurilor generate independent de fiecare corp incarcat:





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.