Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Transmisibilitatea

Transmisibilitatea


TRANSMISIBILITATEA

S-au realizat inregistrari simultane ale semnalelor de vibratii pe directia verticala (acceleratii si viteze de vibratie) in doua puncte de masurare, pe aceeasi verticala: unul situat pe stalpul T6, la nivelul 93 m (vezi fig. 1, punctul A, directia Oz), pentru care amplitudinile vibratiilor din spectru s-au notat A1, iar cel de al doilea pe planseul de la nivelul 117 (punctul X, fig. 2), pentru care amplitudinile corespunzatoare s-au notat A2. Prelucrarea datelor pentru obtinerea transmisibilitatii s-au facut pentru semnalele de viteze.

In fig. 3 este dat lantul de masurare pentru realizarea inregistrarilor prezentate mai inainte.




Fig. 3

Lantul de masura pentru inregistrarea semnalelor: A - acelerometre B&K 4370; V - vibrometru B&K 2511; N - amplificator-conditioner semnal Nexus 2692; PA - placa achizitii National Instruments DAQ CARD - AI - 16E - 4; NB - Note Book Hp nx 9010.

S-a realizat transmisibilitatea in doua variante:

- sub forma raportului amplitudinilor din spectrul A(f), pentru fI[0, 100 Hz) (tabelul 1):

unde 1 marcheaza nivelul 93 m, iar 2 - nivelul 117 m;

- sub forma atenuarii At al nivelului vibratiilor (tabelul 2):

Aceste tabele s-au realizat pe baza valorilor citite pe diagramele de transmisibilitate realizate cu un program original si care sunt inserate in pag. (11 14). Diagramele de transmisibilitate s-au realizat in intervalul de interes al vibratiilor in constructii, respectiv (1 100) Hz, avand gradatia abscisei la 1 Hz. Pentru o rezolutie corespunzatoare a valorilor s-a sectionat diagrama in intervale de 10 Hz.

De subliniat ca in tabelul 1 valorile sunt adimensionale, iar in tabelul 2 valorile sunt exprimate in deciBeli (dB). Pentru valorile exprimate in dB subliniem urmatoarele:

- 6 dB corespund unei atenuari care reduce semnalul la jumatate din valoarea initiala; - 10 dB corespund unei atenuari care reduce semnalul la 1/3 din valoarea initiala ;

- 12 dB corespund unei atenuari care reduce semnalul la 1/4 din valoarea initiala.

Tabelul 1

Hz

Tabelul 2

Hz

Din examinarea celor doua tabele rezulta ca pe traseul de propagare a vibratiilor, de la placa suport a grupului turbogenerator pana la fundatia de la nivelul 93 m, are loc o atenuare considerabila a vibratiilor pe toata gama de frecvente de excitatie, chiar daca pe trei frecvente rezulta de fapt o amplificare a nivelului vibratiilor. Pentru o clarificare a acestui aspect, se vor analiza in amanunt aceste aspecte.

Din examinarea spectrogramei de viteze inregistrata in aceeasi zi in punctul de masurare A, directia Oz, viteze (pag.3), se poate observa ca amplitudinea A1 este foarte redusa in zona (70 - 90) Hz, situandu-se sub 0,22 mm/s. Este evident un mic varf in zona 75 Hz, urmat de varfuri inferioare in zona urmatoare, pana la aprox. 80 Hz. In ziua respectiva nu s-au inregistrat semnale de vibratii pentru a fi masurate separat la nivelul 117 m, dar, datorita stationaritatii vibratiilor, s-a facut comparatia cu spectrogramele corespunzatoare ale masuratorilor din 5 mai a.c. (pag.32) si 5 noiembrie a.c. (pag.19), din care rezulta ca in intervalul considerat amplitudinile vitezelor vibratiilor pe placa suport a grupului turbogenerator sunt situate sub nivelul de 0,02 mm/s, ceea ce inseamna valori neglijabile si inferioare celor de la nivelul 93 m. Este posibil ca vibratiile de nivel superior de la cota 93 sa provina din surse situate la acest nivel.

Referitor la vibratiile cu amplitudine de valoare superioara, acestea se produc in zona de rezonanta a planseului (0,75 Hz) si a armonicelor de ordinele 2,3,4 etc si in zona frecventei de excitatie (25 Hz).

Pentru primul grup de frecvente amortizarile au valori mici: pentru frecventele de 2,3,4 Hz amortizarea se situeaza la valorile 1,5; 1; 1,5 dB, ceea ce denota o mai slaba atenuare a stalpului la aceste frecvente.

In ceea ce priveste frecventa de excitatie de 25 Hz, proiectantul a evitat transmiterea acesteia spre fundatie, amortizarea stalpului fiind in aceasta zona de 8,7 dB, atingand in zonele imediat invecianate amortizari mult superioare.

In concluzie se apreciaza ca stalpii de sustinere a placii pe care este montat grupul turbogenerator asigura o atenuare corespunzatoare la transmiterea vibratiilor spre fundatia de la nivelul 93 m.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.