TUBURI PROTECTOARE
Tuburile de protectie se utilizeaza pentru protejarea conductoarelor electrice din instalatii, contra deteriorarilor produse de lovituri, praf, umezeala sau vapori.
Tuburile se pot monta ingropate in zidarie, sub tencuiala, in plansee, sub rabit sau sub pardoseala, sau se monteaza aparent.
In functie de constructie sau de materialul din care sunt executate se intalnesc :
Ø tuburi izolante usor protejate simbol IP; tuburi de protectie simbol P ;
Ø tuburi izolante de protectie etanse simbol (IPE) PEL ;
Ø tuburi izolante si de protectie flexibile simbol IPF, IPFR, PFR ;
Ø tuburi izolante usor protejate, din PCV, inlocuitor de tip IP simbol PCV-IP ;
Ø tuburi PCV - rigid, inlocuitor de tub IPE simbol PCV (IPE) PEL ;
Ø tuburi de protectie etanse din teava de otel sudata sau trasa (tevi pentru instalatii) ;
Ø tuburi de beton pentru traversari si canalizari electrice subterane. Pentru a fi ferite de coroziune, tuburile de protectie se plumbuiesc sau se lacuieste. Ca sa nu se produca deteriorarea izolatiei conductoarelor la introducerea in tuburi, interiorul acestora trebuie sa fie neted si fara asperitati.
Tuburile izolante usor protejate IP (fig. sunt fabricate dintr-un tub de carton rezistent la umiditate, avand un invelis confectionat din banda de otel laminata la rece. Se pot monta atat aparent cat si ingropat.
Pentru a i se asigura rezistenta la umiditate, tubul de carton se impregneaza cu bitum industrial.
a) Accesorii pentru conductoare
Conductoarele izolate sau neizolate se monteaza aparent pe izolatoare din portelan de doua tipuri, R si RC (clopot).
Papucii de cablu sunt piese de legatura care se fixeaza la capul unui conductor prin strangere sau prin lipire pentru a putea executa legaturi la o borna, la un bolt sau la un surub de contact.
Papucii stantati pentru conductoare din cupru multifilar se executa din cupru, prin stantare si apoi se cositoresc. Pe ureche se graveaza doua numere, de exemplu 70/10, reprezentand: sectiunea conductorului (primul numar) si diametrul bornei sau boltului pe care se poate monta (al doilea numar). Fixarea conductorului in papuc se face prin cositorire.
Papucii pentru conductoare de aluminiu multifilar se executa din aluminiu si se utilizeaza pentru conductoare de aluminiu cu sectiuni de la 25 pana la 500 mm2. Pe urechea papucului se marcheaza sectiunea conductorului pentru care se poate folosi.
Fixarea conductorului se face cu ajutorul bridelor care se strang cu suruburi din otel zincat, prevazute cu rondele elastice din otel.
Papucii presati sau turnati pentru conductoare din cupru multifilar se utilizeaza atunci cand cablul este supus la solicitari mecanice mari. Ei se executa din bronz, prin presare la cald sau prin turnare, si se protejeaza prin cositorire. Fixarea conductorului se face prin cositorire.
Papucii sunt marcati pe ureche cu o cifra care arata sectiunea conductorului la care poate fi utilizat, iar pe cap cu doua cifre, care arata diametrul gaurii in care se introduce conductorul si diametrul gaurii pentru borna de legatura.
b) Accesorii pentru tuburile de protectie
Legaturile dintre tuburile de protectie se executa cu accesorii speciale cum sunt: scoabele de fixare, diblurile, dozele, mansoanele (mufele de legatura), coturile si curbele.
Ø Scoabele (fig. 6.4, a, b, c, d) sunt piese metalice, fabricate din banda de otel laminata la rece si sunt utilizate la fixarea tuburilor in cazul instalatiilor aparente. Pentru a fi protejate contra coroziunii, aceste scoabe sunt lacuite sau plumbuite.
Pentru fixarea mai multor tuburi sub tavan sau pe ziduri se folosesc console.
Ø Diblurile. Diblurile de otel au o gaura cu filet interior, in care se insurubeaza un surub de mm lungime, pentru fixarea scoabelor, sau de 25 mm.
Diblurile de lemn se
fabrica din lemn uscat de brad sau de tei. Diblul de lemn trebuie sa
aiba forma trapezoidala, pentru ca sa nu iasa din zid.
Dozele sunt cutii rotunde sau patrate, confectionate din tabla de otel plumbuita sau turnate, avand la periferie un numar variabil de gauri. Aceste gauri servesc pentru introducerea capetelor tuburilor care se imbina. Fiecare doza este prevazuta cu cate un capac de inchidere.
Dozele se utilizeaza la locurile de ramificatie a conductei sau ca locas pentru aparate de manevra (intreruptoare, comutatoare etc.) si de alimentare (prize).
Dozele pentru aparate AIP se fabrica intr-un singur tip si se intrebuinteaza in instalatiile ingropate, executate cu tuburi IP. Ele au o singura gaura prin care se introduce tubul.
Dozele de ramificatie difera dupa tipul tubului la care urmeaza sa fie folosite.
Dozele pentru tuburi de protectie sunt executate turnate sau din tabla de otel presata; ele sunt prevazute cu capace fixate cu suruburi. Dozele au gauri laterale sau in fund; gaurile sunt prelungite cu mansoane, in care se preseaza tuburile P sau sunt filetate pentru fixarea tuburilor PEL.
Ø Mansoanele de legatura leaga tuburile intre ele si sunt confectionate din acelasi material ca si tubul.
Ø Coturile servesc pentru montarea tuburilor la colturile camerelor, pentru coborarea tuburilor din instalatii spre aparate etc. Ele schimba directia tubului cu 90°.
Ø Tot pentru schimbarea directiei tubului de protectie cu 90° se utilizeaza si curbele.
Coturile si curbele se executa fie din teava trasa, fie din teava formata prin sudura pe generatoare. Protejarea contra coroziunii se face prin lacuire, atat la interior cat si la exterior. Pentru a se feri izolatia conductoarelor de marginea taioasa a mantalei de tabla, cand se efectueaza tragerea lor prin tub se utilizeaza inele (tile) de portelan si pipe de portelan.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |