Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Tranzistorul - introducere

Tranzistorul - introducere


Tranzistorul - introducere

Structura si definitie

Un tranzistor bipolar cu jonctiune (BJT) este alcatuit din trei straturi de materiale semiconductoare, fie de tipul PNP, fie de tipul NPN . Fiecare strat are un nume specific si un contact pentru conexiunea in circuit.

Diferenta dintre tranzistorul PNP si NPN

Diferenta functionala dintre tranzistorul PNP si NPN, este modul de polarizare corecta a jonctiunii. Indiferent de starea in care se afla, directiile curentilor si polaritatile tensiunii sunt exact invers la cele doua tipuri de tranzistoare.

Utilizarea tranzistorilor

Tranzistorii sunt regulatori de curent controlati in curent. Cu alte cuvinte, tranzistorii limiteaza valoarea curentului prin ei cu ajutorul unui curent de control mai mic. Curentul principal, cel controlat, pleaca dinspre emitor spre colector (tipul NPN), iar curentul mai mic, de control, pleaca dinspre emitor spre baza (tipul NPN). Pentru tranzistorul de tip PNP, directia curentilor este exact inversa. Atentie, folosim sensul real de deplasare al electronilor, prin urmare, sagetile indicate pe simbolurile elementelor semiconductoare vor indicat tot timpul impotriva directiei de deplasare al electronilor.



Observatii

Denumirea tranzistoarelor bipolare vine de la faptul ca deplasarea electronilor prin ele are loc prin doua tipuri de material semiconductor: P si N. Cu alte cuvinte, exista doua tipuri de purtatori de sarcina, electroni si goluri.

Dupa cum se poate observa, curentul de control si curentul controlat se insumeaza tot timpul pe emitor, iar deplasarea electronilor are loc tot timpul impotriva directiei sagetii. Aceasta este prima si cea mai importanta regula a tranzistoarelor: toti curentii trebuie sa mearga in directiile corecte pentru ca dispozitivul sa functioneze ca si regulator de curent. De obicei, curentul de control este denumit curent de baza, iar curentul controlat este denumit curent de colector, deoarece sunt singurii curentii ce trec pe la aceste terminale. Curentul pe emitor este suma curentilor de baza si colector, in conformitatea cu legea lui Kirchhoff pentru curent.

Atunci cand nu exista niciun curent prin baza, tranzistorul se comporta precum un intrerupator deschis, iar trecerea curentului prin colector nu este posibila. Un curent de baza porneste tranzistorul, acesta comportandu-se precum un intrerupator inchis si permitand trecerea unui curent proportional prin colector. Curentul de colector este limitat de curentul bazei, indiferent de valoarea caderii de tensiune pe colector.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.