Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
CLASIFICAREA POLIMERILOR

CLASIFICAREA POLIMERILOR


CLASIFICAREA POLIMERILOR

Polimerii se clasifica dupa mai multe criterii, astfel:

   1) Din punct de vedere a compozitiei polimerului se cunosc:

  -  homopolimeri  (alcatuiti  din aceleasi tipuri de unitati structurale).

     Ex: polioximetilena, cauciucul natural, polietilena, polistirenul, etc.

  - copolimeri (alcatuiti din diferiti monomeri)

    Ex. proteinele, acizii nucleici, cauciucul butadien-stirenic, etc.

Compusii macromoleculari obtinuti prin procesul de polimerizare mixta a doi sau mai multi monomeri diferiti (copolimerizare) se numesc copolimeri. In general, copolimerii prezinta proprietati noi, cu totul diferite de cele ale fiecarui homopolimer de origine si chiar de cele ale amestecului acestora.



Copolimerizarea reprezinta una dintre metodele cu potentialul cel mai ridicat de realizare a unor sisteme polimere cu insusiri prestabilite si in acelasi timp, ea extinde domeniul de utilizare a unor monomeri care, in alte conditii, ar avea o valoare limitata. Astfel, in acest din urma caz, pot fi mentionati anhidrida maleica si stilbenul care, in mod obisnuit aproape ca nu dau polimeri, pe cand prin copolimerizare, formeaza produsi cu structura si proprietati interesante din punct de vedere aplicativ.

   2) Din punct de vedere al aranjsamentului atomilor  sau  grupelor de atomi in compusii macromoleculari acestia se clasifica in:

polimeri liniari sau filiformi sub forma de lant macromolecular lung, care a crescut pe osingura directie (de ex. celuloza)

 - polimeri ramificati, cazul in care lanturile macromoleculare au crescut pe doua directii cum ar fi ramurile unei crengi (ex.  amilopectina)

polimeri tridimensionali ce contin macromolecule care au crescut pe toate cele 3 directii spatialesi formeazao reteaspatiala. (ex. cauciucul vulcanizat).

Reteaua sptiala a poloniumului[Ag(pyz)3](SbF6)

   3) dupa provenienta lor se clasifica in:

 - polimeri naturali (cauciucul natural, celuloza, amidonul, substantele proteice, acizii nucleici, etc. Acesti polimeri au fost sintetizati de catre organisme vii, plante, animale, etc. iar omul le utilizeaza fara a schimba compozitia lor chimica;

  - polimeri artificiali (cum ar fi cauciucul, nitroceluloza, triacetilceluloza).

        Acesti polimeri reprezinta polimeri naturali modificati, adica scheletul polimerului ramine neschimbat, la care s-au aditionat anumiti radicali, sau grupe functionale. De exemplu, nitroceluloza reprezinta produsul de aditie a grupelor funtionale nitro (NO2) la catena celulozei prin legaturi eterice;

polimeri sintetici, care au fost obtinuti pe cale sintetica din   monomeri prin reactii de polimerizare sau policondensare. Din categoria plomerilor sintetici fac parte si materialele plastice. Polimerii sintetici sunt polietilena, polistirenul, cauciucul butadienic, etc.

    De exemplu, Reactia de polimerizare-policondensare, in cazul polifenolformaldehidei decurge in felul urmator:

    Dupa acest mecanism are loc formarea unor catene lungi. La incalzire catenele de polifenolformaldehida se condenseaza prin grupele hidroxil, formand polimeri tridimensionali cu proprietati termoreactive.

4) Dupa modul de utilizare polimerii se clasifica in:

      - elastomeri (cauciucul natural, cauciucul sintetic);

      - mase plastice (polietilena, polistirenul);

      - fibre (capron, bumbac, lina, poliester, etc.);

      - rasini (fenolformaldehida, cleiurile cintetice, etc.).

    5) Dupa comportarea fata de temperatura polimerii se clasifica in:

      - polimeri termoplastici;

      - polimeri termoreactivi.

      Polimerii termoplastici la incalzire se topesc.  Pentru polimeri este       caracteristic un domeniu de temperatura de topire si nu o valoare anumita cum se obisnueste pentru substantele cristaline cu mase moleculare mici. Proprietatea de topire o au polimerii cu catene liniare si partial cei cu catena ramificata.

      Polimerii termoreactivi nu se topesc. La temperaturi ridicate ei se descompun. Acesti polimeri, de regula au o structura tridimensionala       si real toata bucata de polimer reprezinta o molecula unica. Ca exemplu de polimer termoreactiv poate servi cauciucul vulcanizat. Grupa -S-S- a cusut moleculele de poliizopren intre ele transformind-o intr-o molecula unica; rasina fenolformaldehida dupa incalzire.

      Din aceasta rasina sunt confectionate dulii pentru becurile





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.