Testarea manevrelor
Prevederi de siguranta
Cuplajul trebuie sa fie blocat pe exterior.
Ne asiguram ca uleiul utilizat este compatibil pentru cutia de viteze principala si secundara.
Manevra trebuie sa se poate utiliza in caz de urgenta cand ajustam debitul minima la servo valvula.
Daca nu se observa nici o schimbare la pompa de combustibil sub presiune dupa ce ajustam valvula de servoasistare pentru debit minim cu trei porniri, atunci acesta trebuie inlocuit.
Verificarea ajustarii corecte la debit minim la servo valvula
Se ajusteaza calibru jojei de nivel pentru pompa de combustibil ce ridica presiunea la punctul de priza in conducta de distributie a combustibilului de la robinetul de siguranta la supra presiune, la valvula de preaplin.
Se porneste turbina cu gaze de transfer al regimului de mars la turatie de mers in gol.
Cand turatia de mers in gol s-a stabilit, se pune in miscare reductorul de viteza prin activarea comutatorului 4 (localizat in PSC). Pompa de distributie de combustibil ar trebui sa cada la 23,5 bar (RM1A)/ 29.6 bar (RM1C).
Daca pompa de combustibil sub presiune continua sa cada mai jos de valorile din paragraful c., se opreste comutatorul 4 si se verifica cresterea presiunii de combustibil la turatia de mers in gol.
Daca presiunea nu reuseste sa se ridice la punctul de mers in gol, manevram turbina cu gaze de transfer al regimului de mars manual.
Marim setarile valvulei de servoasistare pentru debit minim prin adjustarea surubului cu trei rotiri in directia acelor de ceasornic (marind presiunea arcului).
Se reporneste comutatorul 4 si se urmareste pompa de combustibil sub presiune.
Daca pompa de combustibil sub presiune cade dar se stabilizeaza in jurul setarilor cerute ca in paragraful c., se regleaza arcul valvulei de servoasistare pentru debit minim pana cand cerintele pompei de combustibil sub presiune sunt atinse. Se verifica aceste setari prin regimul comutatorului 4 de cateva ori.
Incercarea depasirii vitezei nominale a manevrei ansamblului functional
Se executa proba functionala a cursei de urgenta printr-un val alimentator in corcondanta cu mentinerea regim si pastrarea operatiei.
Se asigura ca ambreiajul motorului este blocat.
Se inlatura toate sigurantele de surplus de combustibil de la panoul de control local.
Se deschide capacul panoului de control local si se schimba elementul de proba "C" de la terminalul T5 si T6 la T3 si T4 ca in Fig. 3.
Se fixeaza sigurantele F1, F2, F5 si F6 la panoul de control local si se verifica ca luminile cursei de distanta. Se lasa usa panoului de control local deschisa.
Se inlatura comutatorul capacului manevrei ansamblului de proba.
Se actioneaza comutatorul canalului de proba la manevra ansamblului pentru "canalul A".Se observa ca lampile 85 (rosu) si 86 (chihlimbar) lumineaza in panoul de control local. Se readuce comutatorul la pozitia oprit a ventilului de centru pentru anulare a erorilor.
Se actioneaza DD si comutatorul de resetare 2 la manevra ansamblului "JOS", apoi se actioneaza manevra modulului "RESET" si se verifica daca Manevra lampii de actionare a releului se stinge.
Se repeta pasul g. si h. pentru canalul de proba comutand "canalul B".
Se inlatura sigurantele F1, F2, F5 si F6 de la LCP.
Se inlocuieste conexiunea "C" la terminalele T5 si T6 si se inlocuiesc toate sigurantele in panoul de control local.
Se analizeaza si se face un rezultat al supravegherii de responsabilul manevrarii.
Cu motorul in controlul local, se porneste si se ruleaza la viteza de mers in gol.
Se actioneaza DD si se comuta comutatorul de reset in pozitia "inainte" si se asigura este blocat in pozitie. Aceasta va reduce nivelul manevrei de preset in ambele canale asa ca manevra se va gasi la aproximativ 80% din viteza normala.
Se mareste usor viteza turbinei cu gaz si se noteaza ca se va gasi pe fiecare manevra. Se verifica rezultatele cu Tabelul 1.
Dupa ce manevra s-a oprit , se actioneaza SW2 spre exterior si in jos la pozitia de resetare apoi se readuce la pozitia s-a inchis la centru.
Se inlocuiesc capacele ansamlului comutatorului.
Se inapoiaza aparatura pentru o stare in concordanta cu cea specifica pentru mare.
NOTA: Intr-un panou de control local mai vechi, se schimba conexiunea de proba "C" de la terminalele 7 si 8 la conexiunea "C" a comutatorului de proba 8 si 9 de la T5 si T6 la T5 si T4 oricare ar fi aplicabil.
Viteza de cuplare (RPM) |
80 ± 2% Depresurizare (RPM) |
LP 15,000 ± 70 |
± 300 |
PT 14,120 ± 70 |
± 300 |
Tabelul 1
Schimbatoare partiale de viteza - din punct de vedere functional in operatii de proba
De la tabloul de control local, se porneste turbina cu gaz si se manevreaza la viteza de mers in gol.
Se accelereaza usor motorul pana la regim de fortaj al turbinei RPM, se supravegheaza cu grija indicatorul supapei de suprapresiune si puterea turbinei RPM.
NOTA: Deoarece peste 8% din propulsor, si conditiile fara sarcina, puterea turbinei se va ridica la aproximativ 13,900 RPM (RM1A) sau 15,000 RPM (RM1C).
Depasirea partiala a vitezei ar trebui sa functioneze la 105% din regimul de fortaj al turbinei RPM si este indicata de o autoechilibrare rigida a turbinei de forta RPM.
Depasirea partiala a vitezei ar trebui sa functioneze la 13,550 - 13,750 din turbina de forta RPM la o accelerare (RM1A) sau 14,670 - 14,870 din turbina de forta RPM la o accelerare (RM1C) si la 13,000 - 119,000 din turbina de forta RPM la o deaccelerare (RM1A) sau 14,400 - 13,200 a turbinei de forta RPM la deaccelerare (RM1C).
Esecul de a obtine rezultatul fara a se intinde la o joasa limitare va cere reglarea presiunii comutatorului de depasire a vitezei partiale.
Daca inca nu ne sadisface, se schimba presiunea comutand si/sau partial comutatorul ventilului electromagnetic de depasire a vitezei.
Fig.1 - Ansamblu de manevra pentru depasirea vitezei normale
LP - Presiune joasa
Fig 2 - Ansamblul de control la supraturare cu capacul scos
Viteza de guvernare fara incarcatura
Se inchide supapa de izolare la semnalul aparatului generator de semnale de turatie al valvulei de presiune la comutatorul de depasire partiala a vitezei sau la o conducta goala. Usor se creste viteza la 13,900 turbinei de forta RPM (RM1A) sau 15,000 turbinei de forta RPM (RM1C), 8% ± 1% deasupra vitezei nominale (prin presiunea maxima a pompei) cand acolo ar trebui sa fie nici un raspuns in plus de la ventil.
Daca peste aceste limite se reduce viteza la cea de mers in gol si se ajusteaza rezultatul masurarii guvernarii adjustand surubul, in directia acelor de ceasornic pentru a reduce din viteza, si invers pentru a o mari. Se repeta verificarea punerii in functiune, se reduce la turatia de mers in gol si se adjusteaza pana cand turbina de forta RPM este in limitele dorite. Pentru reperarea datelor adjustarii surubului, se observa fig. 4. se deschide siguranta de izolare la semnalul aparatului generator de semnale de turatie de presiune al conductei la comutatorul vitezei partiale, sau se restabileste traseul de lucru.
NOTA: (1) De cand aceasta metoda reiese din citirea corecta a montajelor, poate fi necesara pentru a se face o usoara ajustare la rezultatele guvernarii daca, la o data mai tarzie, puterea maxima nu poate fi atinsa la viteza maxima a turbinei de forta.
(2) Daca se gaseste imposibil de a se regla rezultatul masurarii guvernarii corect, se verifica presiunea aparatului generator de semnale de turatie la maximul turbinei de forta RPM. Cu un nou aranjament aparatul generator de semnale de turatie, presiunea ar trebui sa fie 41.5 ± 0.5 lbf/in2 la 12,900 din turbina de forta RPM (RM1A) sau 42.2 ± 0.5 lbf/in2 la 13,970 din turbina de forta RPM (RM1C).
(3) Daca un aparat generator de semnale de turatie uzat dar folositor este montat, 41.5 ± 1.0 lbf/in2 din turbina de forta RPM (RM1C) vor fi aplicate.
(4) Depasirea vitezei initiale este 13,550 RPM. Viteza de guvernare este 13,600 RPM.
Proba la functionare a unei turbine cu gaz
NOTA: Detaliile si rezultatele sunt supravegheate de un individ ce se ocupa de manevre.
Se executa Principalul Op Nr 9.
Se trage semnalul la aparatul generator de semnale de turatie de presiune al conductei.
Se porneste turbina cu gaze la LCP si se ruleaza la mers in gol.
Se indeparteaza tijele comutatorului la depasirea vitezei manevrei ansamlului panoului de control local .
Se actioneaza SW2 in pozitia "SUS" si se asigura ca ramane inchis in aceasta pozitie. Acesta actiune reduce nivelul manevrei de presetare la ambele canale asa ca manevra va avea loc la aproximativ 80% din viteza normala a manevrei.
Se mareste viteza turbinei cu gaz si se noteaza viteza cu care fiecare manevra opereaza. Ar trebui sa fie:
RM1A - Mk Manevra Ansamlului 10885 - 11485 NPT si Mk III 11250 - 11450 NPT.
RM1C - Mk III Manevra Ansamblului 12225 - 12425 NPT.
Dupa ce manevra s-a produs, se trage SW2 afar si jos pentru a reseta pozitia apoi se revine la pozitia s-a pe centru de inchis.
Se inlocuiesc capacele comutatoarelor.
Se inchide manual supapa la semnalul SSG al conductei de presiune.
NOTA: Daca manevra ansamblului PT opereaza inafara vitezei mentionate, rezultatul masurarii selectate din lant (ansamblul Mk I ) sau rezultatul masurarii cablului (ansamblul Mk III) ar trebui sa fie masurate corect.
Fig.3 - Echipament de testare pt depasirea vitezei normale
HPSOC - robinet de siguranta la suprapresiune
Fig.4. - Punct de ajustare pentru datele regulatorului
Fig 5 - Numerele de reperare ale termocuplului
si conductelor de flacara pt RM1C
Operatii de testare in functionabilitatea dispozitivului de ordonare a controlului
Potentiometru Cambridge este ales corect in legatura cu un termocuplu conductor cromatic pentru controlul temperaturii gazului in circuit numai la JB'D'. Voltmetru digital pentru o buna functionare trebuie sa aibe conductoare de cupru dealungul debitului termocuplelor si potentiometrului.
Se porneste motorul, permitand sa se stabileasca la mers in gol inainte reiasa urmatoarea verifiacare.
Usor se creste milivoltii injectati pentru a apropia echivalenta setarilor pentru controlul temperaurii relatate in BR 6560 (002)(3), ca cele citite pe DVM (vezi tabelul de conventii in BR (002)(5B)).
Se verifica daca TET elementul de ordonare functioneaza ca in indicatii cu o reducere in FPDP si noteaza citirea injectiei de milivolti.
NOTA: adaoga temperatura mediului ambiant a JB'D' la aceasta temperatura pentru a obtine TET corect.
Daca aceasta temperatura difera de la setarile controlului de temperatura dorit, rezultatele masurarii potentiometrului de stabilizare ar trebui ajustate.
Se reverifica ca mai sus daca oricare din ajustarile facute,opresc motorul.
Se deconecteaza potentiometrul si DVM, se reface cablajul termocuplului.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |