Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Poluarea solului

Poluarea solului


Poluarea solului

Totalitatea fenomenelor si proceselor de degradare a solului.

Cauzele acestor dereglari

eroziunea si scurgerile de sol

alunecarile de teren

salinizarea, alcalizarea si acidifierea solurilor

compactarea stratului accesibil radacinilor plantelor

dezechilibre de nutritie in sol

poluarea chimica sau biologica ca urmare a activitatilor social-economice, halde de cenusi de la termocentrale, de steril de la flotarea minereurilor, alte deseuri solide sau lichide inclusiv dejectii, lucrari miniere la zi, exploatarea de balast, etc.

efectului rezultant al poluarii solului reducerea cantitativa si calitativa a recoltei (productiei vegetale) cheltuielile necesare mentinerii capacitatii bioproductive la parametrii calitativi si cantitativi anteriori manifestarii poluarii.



Solul componenta mai complexa, care prin componentele sale specifice acumuleaza si "depoziteaza" substante sau elemente cu influenta nociva

Inlaturarea cauzei nu duce rapid la inlaturarea efectului, fiind necesar un timp mai indelungat de revenire la starea initiala, naturala. Efect poluant il are nu numai patrunderea in sol a unor elemente sau substante toxice ca in cazul apei si aerului ci si deranjarea unui component al solului care duce la afectarea functionarii normale a solului. Poluarea solului are in vedere efectele si consecintele degradarii solului in interdependenta cu ceilalti factori ai mediului inconjurator

aprecierea nivelurilor de incarcare cu poluanti, = aprecierea starii normale de aprovizionare a solurilor in aceste elemente si influenta acestora asupra calitatii solului.

Dintre cele trei componente ale mediului ambiant, solul provoaca cele mai mari dificultati in evaluarea calitatii sale intr-o forma cantitativa

solurile au o mare variabilitate in compozitie, influentand comportarea si efectul compusilor in sol din punct de vedere chimic, fizic si biologic.

In cazul solurilor este necesara o perioada de timp inainte ca efectele negative sa devina evidente, cum si refacerea proprietatilor sale necesita efort si timp indelungat.

Degradarea se manifesta prin scaderea potentialului productiv= productii reduse= datorita insuficientei nutrientilor, lipsei de apa disponibila plantelor sau costurilor foarte ridicate si scaderii eficientei fertilizarilor.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.