Comunicarea radio
1.1.Comunicarea
La inceputul secolului al XX-lea au fost publicate primele studii empirice privind comunicarea orala.
In cartea "Communication Theories; Origins. Methods. Uses", publicata in 1979 la Hastings House Publishers, autorii, W. Severin si J. Tankard au prezentat un istoric al incercarilor de definire a conceptului de comunicare,
afirmand ca definirea obiectului de studiu, ca disciplina academica, apare in al patrulea deceniu al secolului al XX-lea, cand Weaver include in comunicare "toate procesele prin care o minte afecteaza alta minte".
Limitele acestei definitii sunt restranse de Hovland, Janis si Kelley, pentru care comunicarea este "procesul prin care un individ ( comunicatorul ) transmite stimuli ( de obicei verbali ) pentru a schimba comportamentul altor indivizi ( auditoriul )".
Dupa parerea specialistilor Centrului pentru Implementarea
Managementului Performant (CIMP Comunicarea
nu inseamna doar transmiterea de cuvinte. Intr-o comunicare
eficienta conteaza atitudinea, tonalitatea, lungimea mesajului si multe alte
elemente nonverbale. De la ceea ce spui pana la ceea
ce se intelege se trece prin cum spui."
Elementele procesului de comunicare sunt transmitatorul sau sursa (persoana care transmite mesajul) si receptorul sau destinatia (persoana care primeste mesajul).Mesajul (informatia), care circula de la sursa la destinatie, se codifica intr-un semnal si circula printr-un mijloc fizic de transmitere, numit canal (sistem nervos, aer, cablu, unde radio, etc).
Receptionarea mesajelor se face cu ajutorul organelor de simt. Dar cum acuitatea simturilor difera de la om la om si cum decodarea mesajului difera de asemenea de la om la om, acelasi mesaj este receptionat si interpretat in mod diferit de catre receptori diferiti.
Pentru ca aceste distorsiuni sa fie cat mai mici, un rol deosebit il are modul in care este elaborat mesajul, operatie care se numeste codificare. Operatiunea prin care receptorul analizeaza, interpreteaza si intelege mesajul se numeste decodificare.
Raspunsul receptorului demonstreaza calitatea decodificarii, in conditiile in care codificarea a fost corecta si canalul nu a distorsionat mesajul. Reactia respectiva se numeste feedback si inchide cercul comunicarii, deoarece receptorul, la randul sau, codifica o informatie si o comunica transmitatorului.
In procesul de comunicare pot sa intervina elemente perturbatoare, care poarta denumirea generica de zgomote(bruiaj) si care sunt raspunzatoare de distorsionarea mesajului.
Prin decodificarea feedback-ului se stabileste reusita procesului de comunicare.
Claude Elwood Shannon de la Bell Telephone Laboratory a fost primul care a elaborat si publicat o teorie matematica a comunicarii (A Mathematical Theory of Communication), in doua parti, in numerele din iulie si octombrie 1948 ale Bell System Technical Journal
Aceasta lucrare, prefatata de introducerea lui Warren Weaver ``Recent
contributions to the mathematical theory of communication,''a fost inclusa in The
Mathematical Theory of Communication publicata de
In vederea atingerii unor scopuri comune, cum ar fi producerea de bunuri si servicii, sau satisfacerea unor nevoi personale, in contextual societatii actuale, comunicarea este un mijloc de coordonare a eforturilor si activitatilor. Cooperarea este initiata si sustinuta prin comunicare. Ea depinde de capacitatea noastra de comunicare, de relatiile noastre interpersonale. Al doilea rol important al comunicarii este obtinerea de informatii. De informatii au nevoie toti, de la indivizii umili la superputeri, pentru ca informatiile ofera putere economica, politica, sociala, prestigiu, sau, pur si simplu satisfac curiozitatea umana, fara a avea nici o valoare utilitara.
Comunicarea contribuie si la formarea conceptului despre noi insine - autoconceptul. Comportamentul nostru de comunicare este influentat, in buna masura, de modul in care ne percepem pe noi insine. Mesajele si reactiile celor cu care comunicam ne indica modul in care ne percep ceilalti. Ultima, dar nu cea din urma, nevoia de relaxare, de distractie, de divertisment, se bazeaza, in majoritatea cazurilor, tot pe comunicare. Pentru acest rol, conteaza mai putin natura mesajului, cat modul in care este transmis si momentul ales.
Sintetizand, comunicarea are rol in:
cooperare
obtinerea de informatii
autoconcept
divertisment
Concluzionand- regulile de comunicare sunt legate de structura si de modul de interactiune a indivizilor. Canalele de informatii determina cantitatea de informatii ce tranziteaza prin sistem. Daca membrii retelei gasesc inutile interactiunile prescrise de reguli, isi creaza un sistem propriu de informare, cel informal. Acest sistem vehiculeaza mai multe informatii despre oameni, relatii, atitudini, valori, norme, si se dezvolta mai ales cand apare nesiguranta, ambiguitatea, sau o problema de mare interes pentru grup.
1.3.Radioul si comunicarea
Radioul este :
cel mai simplu
cel mai ieftin
cel mai comod
mijloc de comunicare al perioadei moderne.
Este cel mai simplu pentru ca atat la transmitator, cat si la receptor, conditiile tehnice si umane sunt usor de realizat:
Receptorul nu trebuie nici macar sa stie sa citeasca
Sunt telefoane mobile cu radio incorporat
Numarul mare de posturi pirat este inca un argument
Este cel mai ieftin pentru ca intregul lant al costurilor este la nivel redus:
Echipamentele pentru realizarea si transmiterea emisiunilor sunt putine si relative ieftine
Costurile de exploatare sunt mici
Receptoarele sunt foarte ieftine, uneori fiind chiar accesorii la alte aparate, deci gratis
Este cel mai comod pentru ca radioul va insoteste aproape oriunde:
Acasa, in bucatarie sau in dormitor
In autoturism
La serviciu
La iarba verde
Concluzie: Radioul poate acoperi in cea mai mare masura nevoia de comunicare.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |