Aranjarea meselor
La amenajarea salii se va tine seama de numarul de persoane care participa la masa pe grupe, pentru fiecare masa sa aiba un numar corespunzator de cuvere egal cu numarul de persoane pe grupele stabilite, odata cu rezervarea locurilor si comandarea meniurilor.
Mise-en-place-ul se efectueaza pe forma complexa pentru un meniu comandat.
-de la magazie se transporta fetele de masa in teanc de cate 5, asezam fetele pe masa, ajutandu-se de colturile 1 si 4 sau de 2 si 3
-aceeasi operatiune se efectueaza si la naproane
In dreptul fiecarui loc de masa se aseaza farfuria suport mare, intinsa cu emblema spre mijlocul blatului mesei. Aceastea se transporta de la sectia bucatarie in teanc de cate 10-15 cu ancarul desfasurat pe antebratul maini stangi si coltul ancarului asezat pe ultima farfurie suport. Se aseaza la 1.5-2 com distanta de marginea blatului mesei.
-in dreapta farfuriei-suport se aseaza: cutitul mare, cutitul pentru peste si mai inderpartat de farfurie, cutitul pentru gustare cu varful spre mijlocul blatului mesei, taisul spre farfurie si manerul spre marginea blatului mesei(1.5-2 cm distanta de blat)
-in stanga farfuriei-suport se aseaza: furculita mare, furculita pentru peste, furculita pentru gustare cu dinti in sus indreptati spre mijlocul blatului mesei si cu manerele spre marginea blatului mesei acestea se transporta de la sectie bucatarie, pe tava cu ancarul impaturit pe palma si antebratul mainii stangi, in urmatoarea ordine, incepand dinspre palma se aseaza cutitele apoi linguritele pe incheietura si pe antebrat furculitele
-in dreptul emblemei farfuriei-suport se aseaza cutitul pentru fructe cu dinti spre dreapta si manerul spre stanga, linguritele pentru inghetata, cu causul in sus indreptat spre stanga si manerul spre dreapta
-in stanga tacamurilor pentru fructe si inghetata se aseaza osiera, cu partea concava in apropierea, marginii farfuriei-suport, aceasta se transporta pe partea stanga,
-spre mijlocul blatului mesei se aseaza paharul pentru apa in dreptul emblemei farfuriei suport paharul pentru vin rosu in dreapta paharului pentru apa, paharul pentru vin alb in dreapta paharului pentru vin rosu
-oliviera se aseaza in mijlocul blatului mesei la o distanta accesibila mai multor persoane
-vaza cu flori se aseaza pe mijlocul blatului mesei.
Mese pentru banchet:
Banchetul este o masa cu un caracter festiv, se organizeaza cu ocazia sarbatoriri unei persoane sau cu prilejul unui eveniment deosebit de important(terminarea studiilor, revederea colegilor de scoala etc.)
Pentru banchetele care se desfoara pe o durata mai mare de timp, meniul poate fi constituit din: gustari reci sau calde, preparate din peste, preparate din legume cu carne sau fripturi cu diverse garnituri si salate, sortimente de inghetata, dulciuri de cofetarie sau produse de cofetarie, baturi calde nealcoolice, bauturi alcoolice aperitive, vinuri albe si rosi, vinuri spumante(sampanie), vin ars(coniac), lichioruri, sucurui racoritoare, apa minerala.
Mesele pentru banchet se aranjeaza in mod diferit in functie de cerintele consumatorilor, meniul comandat, spatiul si forma salii in care se organizeaza.
Se pot aranja mesele sub forma de I care este cea mai simpla si mai usor de aranjat sub forma de "E, F, L, O, T, U" sau sub forma patrata.Se folosesc mesele obisnuite din sala de consumatie sau mese special demontabile cu dimensiuni diferite.
Acestea vor fi acoperite cu molton care
trebuie sa aiba lungimea si latimea corespunzatoare blatului mesei. Alinierea
si fixare se face cu ajutorul unor cufere sau cauciuc pus sub picioarele mai
scurte. Pe molton se aseaza fetele de masa lungi de 10-12 m(fileuri).Se
marcheaza locul pentru fiecare persoana(cuver) folosindu-se dimensiunile
scaunelor de la meselor respective. Scaunele se aseaza paralel pe laturile
mesei pe o parte
si pe alta a acesteia sau numai pe o singura parte lansandu-se o distanta de
10-15 cm intre ele, pentru a se da posibilitatea circulatiei consumatorilor cat
si a personalului, pentru servirea preparatelor, bauturilor si a debarasarii
meselor.
Farfuriile intinse suport se aseaza in dreptul fiecarui scaun la distanta egale intre ele va evita pe cat posibil ca acestea sa nu se aseze la imbinarea a doua mese.
Five o`clock tea are loc, se intelege la ora cinci dupa amiaza. Se va oferi ceai cu prajituri, tort sau fursecuri, iar ca bauturi coniac si rom, care se pot turna si in ceai. Este mai mult o reuniune pentru doamne.
Invitatia la o ceasca de cafea presupune mai mult decat cafeaua care o motiveaza:lichioru, alune, dulciuri, saleuri, pateuri sau sandwich-uri.Uneori se poate ofer un vin dulce sau sampanie.
Petrecerile pentru copii sunt de obicei legate de aniversare. Ele necesita o gustare consistenta si un tort, produse de patiserie, fructe, frisca, puddinguri, sucuri. Se vor organiza jocuri distractive. Daca sunt copii mici, cineva ii va supraveghea.
Reuniunile si petrecerile familiale se organizeaza cu ocazia unor multiple evenimente: sarbatori calendaristice, aniversarea zilei de nastere, sarbatorirea unui moment inportant din viata gazdei, sau a unui grup de prieteni(promovarea unui examen, absolvirea scolii sau a facultatii, inaugurarea noului apartament, etc.)ori pur si simplu din dorinta de a petrece o seara placuta in grup. Un caracter particular il au anumite sarbatori familiale care capata un aspec deosebit de festiv(casatoria, nasterea, casatoria jubilara).
Cupa de sampanie este traditionala la ceremoniile de semnare a unor acorduri sau documente oficiale, conferirea de ordine si medalii, conferinta de presa, gale de filme, prezentarea de felicitari sau de alte actiuni protocolare. In ultimul timp s-a observat tendinta organizarii de cupe de sampanie si cu o cazia sarbatoriri nationale a unor state. Cupa de sampanie prezinta avantajul unei obligatii protocolare cu cheltuieli de reprezentare minime.
Cupa de sampanie acopera o perioada de timp scurta de cca. 15-30 minute.
Mesele oficiale(dejun, dineu) se organizeaza cu ocazia unor vizite oficiale sau la aniversarea unor evenimente deosebite, la care participa anumite personalitati(dejunul are loc de regula intre orele 12-00, 14-00 iar dineul intre orele 19-00, 21-00.
Masa bufet se practica atunci cand exista un numar mai mare de persoane. In acest caz , bufetul(mancarurile se aranjeaza pe mesele lungi, in centrul sau pe unul din laturile salonului, avand aspectul unei adevarate expozitii). Platorile cu preparate se aranjeaza in flux: gustari, preparate din carne, produse de patiserie, produse de cofetarie, fructe, etc fiecare platou avand tacam de serviciu. Oaspetii se servesc singur sau ajutati de cativa ospatati. Se poate manca in picioare, in acelasi salon sau in unul sau mai multe saloane alaturate (in functie de numarul invitatilor). Pe masa bufet se pun grupuri de vesele cu tacamurile respective, pahare, servetele de hartie, scobitori, solnite, galetuse cu gheata, suporturi pentru lumanari, cafele, sucuri. Bauturile se servesc de barmani la o masa special amenajata (bauturi alcoolice, vinuri, coniac, lichior, apa minerala)
Receptia si dineul de gala sunt intruniri oficiale sau particulare organizate in cinstea unui dinstins oaspete, o petrecere data inanintea sau dupa deschiderea unui muzeu, sau dupa un spectacol, sau cu ocazia unei aniversari. De asemenea pot fi oferite de ambasade cu prilejul sarbatoriri Zilei Nationale, de ministere cu ocazia numiri unui nou ministru etc.Invitatiile sunt obilagtii scrize, specificandu-se ora care se va respecta cu strictete. Intre ele(receptie si dineu) exista niste diferente:
-recepitia este o reuniune mai pretentioasa si poate fi organizata si la alte ore
-dineul poate fi de gala sau mai putin oficial, dar se desfaosara numai seara. De regula el incepe la ora 20-00, sau daca este dupa un spectacol la ora 22-30.
Tinuta este de mare gala.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |