Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
SUBSTANTE MINERALE

SUBSTANTE MINERALE


SUBSTANTE MINERALE

Pentru dezvoltarea si cresterea normala a organismului copiilor este nevoie ca, in afara de proteine, grasimi, glucide , alimentatia sa contina si saruri minerale. Din randul substantelor minerale fac parte calciul, fierul, sodiul, potasiul, cuprul, iodiul, sulful etc.

Aceste substante, desi nu produc energie, reprezinta materialul de constructie pentru formarea celulelor si tesuturilor organismului .

Substantel minerale sunt necesare pentru cresterea si formarea scheletului copiilor . stiind ca cea mai mare din calciu si fosforul care exista in organism intra in compozitia scheletului.

Tesutul osos normal contine 66,3% saruri de calciu, in rahitism, concentratia sarurilor de calciu poatesa scada pana la 18%. Substantele minerale intrain compozitia diferitelor produse pe care le secreta glandele endocrine (hormonii), in compozitia sucurilor tubului digestiv , in compozitia tesutului nervos. Prezenta sarurilor minerale contribuie la o buna asimilare a hranei.

Organismul copilului pierde in mod nomal saruri minerale prin transpirati, lacrimi urina fecale, pierderi inlocuite prin alimentatie. Daca din alimentatie lipsesc sarurile minerale, atunci aparsi o serie de tulburari in procesul de crestere, in dezvoltarea tesutului osos, in activitatea unor glande cu secretie interna. La copil pentru constructia de noi cellule si tesuturi este necesar un aport suplimentar de minerale fata de adult, mai ales in perioadele de crestere masiva. De asemanea un aport mineral crescut, este necesar in starile febrile prelungite in eforturi fizice mari. Mentionam principalele minerale necesare alimentatiei unui copil. Sarurile de calciu si fosfor au rolul in special in alcatuirea scheletului sii a celulelor nervoase. Dintre alimentele mai bogate in calciu fac parte: laptele, branza, galbenusul, produsele lactate, nucile. Fosforul se gaseste in branza, galbenus de ou, carne, nuci, fructe.



Nevoile zilnice de calciu sunt mai greu de precizat deoarece exista variatii individuale, in functie de varsta, de conditiile fiziologice sau patologice, de felulalimentatiei.

Se considera necesarul zilnic de calciu 12mg/kg/zi la copilul de 10ani (aproximativ un gran/zi)

Nevoile de fosfor sunt mai mari la copii decat la adulti si aproape dublul decat nevoile de calciu (1,5-2g/zi).

Fierul necesar sintezei hemoglobinei, se gaseste in ficat, carne, peste galbenus de ou, spanac, piersici. O alimentatie variata asigura nevoile de fier si impiedica aparitia anemiei.

Cantitatea zilnica de fiernecesara copilui este de 15-20mg..

Sarurile de sodium ifluienteaza buna functionare a sistemului nervos, in lipsa lor aparand tulburari nervoase si de inima.

Sarea exista in mod obisnuit in produsele alimentare . daca se ingera prea mult sarea de bucatarie organismul copilului retine apa, se produc edeme si pot apare tulburari in functia rinichiului.

Un copil trebuie sa primeasca pe zi maximum 6-10grame sare (inclusive sarea care exista in alimentatie ).

Magneziul - ativeaza cresterea organica, favorizand pastrare calciului in oase, avand deasemenea, rol in metabolismul celulei nervoase. Magneziul se gaseste in vegetalele verzi si in fructe.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.