Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Capilarioza pasarilor

Capilarioza pasarilor


CAPILARIOZA PASARILOR

Capilariozele afecteaza tubul digestiv al pasarilor, fiind produse de nematozi din familia Capillariidae.  Se semnaleaza clinic capilarioza esofago-ingluviala, la galiforme si anseriforme si capilarioza intestinala care afecteaza galiformele, anseriformele si columbiformele. Tabloul clinic polimorf se caracterizeaza prin tulburari generale, distrofice, digestive si de comportament, corelat de intensivitatea parazitismului, segmentul afectat si speciile gazda. Se pot semnala si in sisteme de crestere intensiva.

Diagnostic

Clinic, orientativ, datorita tabloului extrem de polimorf, lipsit de manifestari in infestatii slabe si la pasarile adulte ; apar tulburari grave la tineretul infestat masiv. In capilarioza esofago-ingluviala se produce : disfagie, deglutiri repetate, torticolis, indigestie ingluviala, abatere, inapetenta, miscari repetate ale capului si gatului, slabire si anemie. In capilarioza intestinala, tulburarile digestive constau in apetit capricios, inapetenta, diaree posibil hemoragica, urat mirositoare, polidipsie si tulburari generale: abatere, anemie, deplasare greoaie, slabire pronuntata; incetarea ouatului; pseudoparalizii, stari hipotrepsice, anemie. La porumbei se observa scaderea randamentului de zbor, perturbarea ritmului de imperechere si de ouat. Dupa 6-10 zile boala poate avea final letal, datorita casexiei si anemiei.

Ovohelmintoscopic, prin metoda directa si de flotatie se evidentiaza in fecale, ouale cu aspect caracteristic, de lamaie. Diagnosticul microscopic nu permite determinarea speciei, datorita asemanarii oualor. Sunt confundabile ouale de Capillaria cu cele de Syngamus, ultimele avand dimensiuni mai mari si fiind morulate. Examenul pozitiv este de certitudine.

Morfopatologic: leziunile dominante depind de segmentele digestive parazitate. Tabloul lezional in capilarioza esofago-ingluviala consta in: esofagita si ingluvita catarale sau hemoragice infiltrative cu hemoragii liniare; exsudat pseudomembranos gri-albicios, cu mucus datorita patrunderii parazitilor pana la nivelul submucoasei unde formeaza microgalerii. In infestatiile cronice mucoasa este ingrosata si rugoasa si prezinta cordoane longitudinale. Capilariile vor trebui vizualizate prin raclarea portiunilor de mucoasa si examinare la lupa. Se pot efectua din raclat si preparate intre lama si lamela care se examineaza la microscop, cu ob. 10x, identificandu-se femelele subtiri pline cu oua caracteristice.

Capilarioza intestinala, se traduce prin enterotiflita catarala, hemoragica si necrotica; edeme ale mucoasei, exsudat pseudomembranos, echimoze si entero-tiflita hipertrofica, cu prezenta parazitilor, care se evidentiaza prin metoda raclajului. Examenul macroscopic al organelor ramane insuficient, datorita aspectului filiform, de ordinul zecilor de microni al parazitilor. Modificarile la nivelul altor organe sunt lipsite de importanta diagnostica.



Diagnostic diferential se va face in cazul capilariozei esofago-ingluviale cu: trichomonoza bucofaringiana, indigestii ingluviale, hipovitaminoza B1, sindroame nervoase; in cazul capilariozei intestinale cu: trichomonoza intestinala, histomonoza, spirochetoza, coccidioza, alte helmintoze intestinale, enterite (ne-) specifice,.

Tratament: antihelminticele clasice au  o eficacitate moderata in aceasta parazitoza.

- Fenotiazina, in doza de 0,7-1 g/kg, m. c., in amestec cu hrana sau in boluri, cu eficacitate 72% la palmipede ;

- Tetramisol (Nilverm), in doza de 40 mg/kg corp, solutie apoasa, sau comprimate, are eficacitate de 96-99%;

- Levamisol, 25 mg/kg. corp, per os, cu 93-96% eficacitate (in apa sau hrana);

- Cambendazol, 50 mg/kg, cu 90% eficacitate ;

- Fenbendazol, 30 mg/kg corp, administrat 3 zile consecutiv, per os, cu efect terapeutic de 100% ;

- Ivermectin, 0,2 mg/kg s. c.

In capilarioza porumbeilor se administreaza: Tetramisol, 40 mg/kg corp; Levamisol, 20 mg/kg corp, Fenbendazol 20 mg/kg corp, per os.

Profilaxie. Complexul masurilor comporta aceleasi actiuni ca si in ascaridioza. In plus, se preconizeaza combaterea ramelor in spatii afectate cresterii pasarilor.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.