CESTODOZELE PASARILOR
Cestodozele pasarilor se intalnesc la diverse specii, evoluand asociate sau cu etiologie monospecifica, adesea asimptomatica sau cu simptomatologie necaracteristica, benigna. Raspandite la pasari crescute in sistem traditional si semiintensiv, sunt determinate de dezvoltarea la nivel intestinal a cestodelor din familia Davaineidae; Dilepididae; Hymenolepididae si Diphylobothridae.
Diagnostic Se bazeaza pe examenele clinic, coproscopic (macro- si microscopic) si, de certitudune, morfopatologic.
Clinic, se intalneste un tablou extrem de variat. Evolutia este inaparenta la pasarile adulte, la care se manifesta numai prin slabire si diminuarea ritmului de ouat. La tineretul aviar apar tulburari grave, indeosebi provocate de Davainea la puii de galinacee si de Drepanidotaenia si Ligulla la bobocii de palmipede, exprimate prin: apetit capricios sau inapetenta, diminuarea ritmului de crestere, slabire, anemie, diaree, tulburari nervoase (mai frecvent la boboci): astazie, ataxie, pareze si paralizia aripilor si picioarelor, pozitii anormale.
Datele epizootologice sunt orientative, izbucnirea imbolnavirilor la efective din zone cu biotopuri de G.I. (moluste, insecte, crustacee) in lunile cu densitate foarte mare a acestora.
Examenul coproscopic, cu valoare partiala, este revelator in cazurile pozitive si nesemnificativ la cele negative. Macroscopic, se pot observa fragmente de proglote, in cazul prezentei cestodelor de dimensiuni mari (Raillietina, Drepanidotaenia), dar controlul fecalelor se impune repetat, datorita eliminarilor discontinue.
Microscopic, este indicat prin sedimentare, la palmipede, in cazul ligulozei sau pentru depistrea proglotelor de dimensiuni mici (Davainea, Amoebotaenia). In ultimul caz excrementele se omogenizeaza in apa si examineaza la lupa sau microscop. Examenul ovohelmintoscopic nu constituie un mijloc uzual de laborator.
Morfopatologic, ramane diagnosticul de certitudine. In efective mari de pasari, pierderile prin mortalitate fiind aproape continue, se impune examinarea unui numar satisfacator pentru o estimare semnificativa. In lumenul intestinal la cadavre se gasesc cestodele in numar variabil, insotite de: enterita catarala, proliferativa cronica sau nodulara ( cu Davainea); anemie, casexie.
Diagnosticul diferential comporta evitarea confuziilor cu eimerioza si spirochetoza, in focarele subacute; capilarioza, ascaridioza, tuberculoza intestinala, leucoza si carentele alimentare, hipovitaminoza (complexul B) - la galinacee; eimerioza (coccidioza), amidostomoza, trematodoze intestinale, acantocefaloze, toxiinfectii alimentare, la palmipede.
Tratament. Din grupa antihelminticelor moderne cu eficacitate ridicata, administrabile pe grupe mari, sub forma de furaje medicamentoase date la intreg efectivul infestat, sunt:
- Niclosamid, in hrana, in doza de 50-75 mg/kg corp/zi, 2 zile consecutiv; la curci doza poate fi de 200 mg/kg;
- Bunamidina; dozaj de 25-40 mg/kg corp, per os;
- Butynoratul, 180 mg/kg corp;
- Fenbendazol (Panacur), 100 ppm/kg furaj, 4-5 zile;
- Mebendazol (Mebenvet), 60 ppm/kg furaj, 7 zile, cu eficacitate ridicata asupra speciilor din genul Raillietina si Hymenolepis.
Se mai utilizeaza: tetraclorura de carbon, 1 ml/kg viu, in amestec cu ol vegetal, cu sonda ingluviala, sau in capsule gelatinoase (Avipar). La palmipede: arecolina bromhidrica, 1-2 mg/kg, sol. 1‰, cu sonda ingluviala (Negru si colab., 1964). La porumbei se utilizeaza: Niclosamid (Yomesan), in doza de 100-200 mg/kg corp, per os, este bine tolerat si cu eficacitate terapeutica ridicata si Droncit, in doza de 10 mg/kg corp.
Ca recomandare, pasarile se supun la dieta, o durata de circa 12 ore cu variatii in functie de varsta. Primele 24 de ore p.t. loturile tratate vor fi intretinute in spatii limitate, inchise, pentru o posibila colectare a materialului poluat (asternut, excremente) si termosterilizare; al doilea tratament se va face preimaginal, la 21-25 zile dupa primul. Actiunea de dehelmintizare comporta deparazitarea adaposturilor (curatenie mecanica, dezinfectii cu solutii alcaline, formolate, incalzite). La efectivele infestate in complexul de combatere se vor aplica dehelmintizari bianuale (primavara si toamna) repetate la 18-25 zile; actiuni repetate de dezinsectizare in vara, in perioada de maxima densitate a populatiilor.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |