Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Trichomonoza

Trichomonoza


TRICHOMONOZA

Este o flageletoza digestiva care afecteaza porumbeii, gaina, curca, fazanul, ratele si gastele, evoluand cu tulburari digestive si hepatice la pui, iar la bobocii de rata si prin coriza. Boala este determinata de flagelati din fam. Trichomonadidae. Incidenta este mai mare la porumbei. Pasarile adulte sunt purtatoare de paraziti. Evolueaza in toate sistemele de exploatare a tineretului aviar.

Diagnosticul se stabileste in urma coroborarii datelor clinice, morfopatologice si microscopice.

Clinic tulburarile predominant digestive apar la puii si bobocii speciilor receptive, in varsta de 14-21 zile pana la 3 luni. Se observa : stomatita si faringita cataralo-necrotica cu prezenta de pseudomembrane ; ulcere ; noduli buco-esofagieni cazeosi de marimi variabile ; otite externe la porumbei ; sinusita la boboci ; diaree galben-verzuie, inapetenta , slabire si mortalitate crescuta.

Microscopic, se efectueaza examene din marerial patologic in stare proaspata. La cazurile suspecte, prelevarea materialului se face de pe mucoasa buco-esofagiana sau din fecale. Examenul fecalelor se face in stare proaspata cu adaos de solutie fiziologica, intre lama si lamela.

La cadavre examenul microscopic se face din raclate de la nivelul segmentelor digestive afectate sau din zonele hepatice lezionate.

Morfopatologic. La puii de porumbel se constata : stomatita catarala, ulcero-necrotica, angina crupala si noduli cazeosi la nivelul mucoasei buco-esofagiene ; Ingluvita catarala sau nodulara ; entero-tiflita si hepatita necrotice. La puii de curca, gaina si la boboci se observa : entero-tiflita catarala, difteroida si hemoragico-necrotica si hepatita necrotica.

Cultural mai dificil de realizat, este totusi posibil pe medii selective. Materialul, prelevat de la nivelul leziunilor, se insamanteaza pe bulion peptonat cu adaos de antibiotice, se termostateaza la 37,5°C timp de 48-72 ore, dupa care se examineaza la microscop.



Diagnosticul diferential se va face fata de : difterovariola ; hipovitaminoza A ; stomatite micotice ; eimerioze ; histomonoza ; spirochetoza ; colibaciloza ; capilarioza.

Tratament. Curativ se impune impune tratarea intregului efectiv infectat cu : Dimetridazol pulv. 40%, per os, in doza de 40-50 mg s.a./kg corp, 5 zile consecutiv ; in combinatele avicole (la pui) se poate administra furaj medicamentos (1-1,5 g/kg furaj) sau se poate administra in apa de baut (4g s.a./10-15 litri de apa), timp de 4-5 zile. In cazul palmipedelor se administreza Dimetridazol 40% in doza de 10 mg/kg corp, timp de 5-10 zile. La porumbei se utilizeaza cu eficacitae buna Metronidazol (comprimate de 200 mg) in daza de 50 mg/porumbel, doza unica ; Spartrix (Carnidazol) - 20 mg/kg sau 1 comprimat/porumbel. La cazurile cu noduli buco-faringieni se indeparteza nodulii si se fac pensulari cu glicerina iodata 10%.

Profilactic, in perioada de risc se administreaza, mai frecvent :

Metronidazol, 0,005-0,01% in apa ;

Dimetridazol, cate 15 mg/kg corp/zi in hrana, timp de 15 zile consecutiv, sau

in apa de baut, in doza de 10g/40 l apa, o perioada de 10-15 zile ;

Furazolidon, in hrana, 0,02% ;

Enheptin, 225 ppm, In furaj sau in apa de baut.

La porumbei, inainte de imperechere, se vor efectua tratamente profilactice cu Dimetridazol, 125 - 500 ppm, in furaje, 10 zile consecutiv.

Actul terapeutic se va asocia cu redresarea alimentatiei si efectuarea dezinfectiei adaposturilor si a pardoselei.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.