Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
BOALA WILSON

BOALA WILSON


Boala Wilson

Definitie: tulburare ereditara tratabila a metabolismului cuprului, transmisa monogentic, autozomal-recensiv; tulburare care afecteaza creierul, ficatul, ochii si sangele.

Etiologie. Genetic - asa cum reiese din definitie - este vorba de o mutatie monogenica care se transmite autozomal-recesiv. Gena mutanta este locata pe cromozomul 13. Au fost detectate mutatii pe o gena implicata in transportul cuprului. Testarea moleculara va fi in curand disponibila.

Epidemiologic, incidenta este de 1:100000-500000.

Fiziopatologic, modificarile degenerative primare din creier, ficat si cornee sunt datorate excretiei scazute de cupru, cu acumulare subsecventa in tesuturi. Ionul de cupru inhiba piruvat-oxidaza din creier si ATP din membranele din organism.

Clinic, anamnestic sunt retinute: prezentarea copilului cu tulburari hepatice, care includ eventuala insuficienta hepatica fulminanta, in jurul varstei de 8-16 ani (prezentarea se poate face si cu, manifestari de hepatita fulminanta, cu scaderea raportului transaminazelor si a fosfatazei alcaline); complicatii (manifestari) neurologice caracteristice incluzand (cand este vorba de copii; acestea sunt neobisnuite la pubertate) tremorul, disartria si disfonia, scaderea abilitatii de a realiza miscari voluntare (este cel mai proeminent simptom). Exista (sau pot exista) antecedente de boala hepatica, cu sau fara simptome psiho-neurologice (sunt de folos, dar aceste date sunt foarte rar disponibile).

Examenul fizic (clinic) se caracterizeaza prin: semne vitale in general normale, cu exceptia anemiei. Se deceleaza hepatomegalie sau hepatosplenomegalie (examenul pentru ascita este obligatoriu, ascita si edemele putand fi prezente). Examenul neurologic: se focalizeaza asupra starii mintale, eventualelor semne psihiatrice, manifestarile motorii (tremor, distonie, incoordonare). Pot exista cardiomegalie, intarzierea dezvoltarii sexuale, ginecomastie. Anomaliile corneene sunt constant prezente cand exista manifestari central-nervoase; sunt depistate inelele Kayser-Fleischer prin examen oftalmologic direct (in unele cazuri) sau prin examene mai complexe.

Examene de laborator. Se practica de rutina hemograma, PT/PTT si analiza urinii. Ultrasonografia evalueaza marimea ficatului. Biopsia hepatica este decisiva pentru diagnosticul de tesut. Ceruloplasmina serica este obisnuit scazuta, dar la 15% din bolnavi valorile sunt normale. Cuprul seric si urina sunt crescute. Normalitate: 3 x ceruloplasmina (mg/L) = % din cupru seric (mg/L) (obisnuit 90-95%).



Stari asociate: inele Kayser-Fleischer prin depozite de cupru granular pe limbus; sindrom Fanconi; boli psihice (paranoia, comportament schizoid), pancreatita, cardiomiopatie, boli osoase (osteoporoza asimptomatica, osteomalacia), boli endocrine (ginecomastie, pubertate intarziata, amenoree prin boala de ficat).

Diagnostic diferential:

Boli hepatice: orice cauza de insuficienta hepatica fulminanta sau hepatita cronica activa - cu manifestari similare acelora din boala Wilson.

Stari neurologice avand similitudini cu cele din boala Wilson: boala Huntington (la copii predomina distonia), tremorul esential, distonia ereditara, alte boli neurodegenerative.

Tulburari psihiatrice: in particular psihoze (schizofrenie, sindrom maniacal) - pot reprezenta modul de prezentare in boala Wilson.

Anemia hemolitica si trombocitopenia neexplicate - pot fi datorate bolii Wilson.

Tratament. Penicilamina sau trientiena (trietiltetramina) si dieta saraca in cupru sunt esentiale. Pentru a fi eficienta, orice terapie trebuie aplicata saptamani sau luni. Gradul de vindecare este concordant cu amploarea leziunilor preexistente. Transplantul hepatic este necesar la bolnavii prezentati in criza hemolitica. Tratamentul este necesar toata viata. Intreruperea brusca a tratamentului poate precipita insuficienta hepatica fulminanta. La unii bolnavi (10-20%) cu simptome neurologice se poate observa o exacerbare inainte de ameliorare. Bolnavii tratati cu Penicilamina necesita monitorizare (cuprul din urina pe 24 ore, cuprul seric, hemograma, examenul de urina) inainte de tratament, apoi saptamanal timp de o luna, lunar in primul an si ulterior, anual. Unul dintre efectele adverse ale penicilaminei este miastenia reversibila. Femeile la varsta reproducerii, tratate cu penicilamina sau trientena pot purta sarcina (ele pot avea copii dupa efectuarea consultului genetic si in deplina cunostinta asupra riscului recurentei de 1:4).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.