Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Moartea clinica

Moartea clinica


Moartea clinica

DEFINITIE

Starea organismului din momentul in care functia circulatorie s-a oprit si pana la aparitia leziunilor ireversibile cerebrale se numeste moarte clinica. Restabilirea functiei cardiorespiratorii in perioada de toleranta permite recuperarea functionala a organelor respective. Din acest motiv, terminologia de moarte clinica a fost inlocuita cu cea de oprire cardio-circulatorie (OCC).12 Tesutul nervos cerebral are cea mai scurta perioada de toleranta la hipoxie intre 3 si 10 minute, in functie de temperatura mediului ambiant, varsta subiectului, existenta leziunilor viscerale preexistente si de prezenta debitului cardiac minimal.13

Mecanisme ale produceri stopului cardiac

  1. Fibrilatia ventriculara: este o forma speciala de aritmie in care depolarizarea si repolarizarea miocardului ventricular se realizeaza haotic, facand imposibila existenta unor contractii eficiente care sa terchida valva aortica. Asfel functia de pompa a inimii este anulata, desi exista o activitate electrica evidentiata pe traseul ECG sub forma unor unde de amplitudide, durata si frecventa variabile. In timp, amplitudinea si frecventa undelor de fibrilatie scade, iar durata acestora creste, ducand in final la oprirea activitatii electrice a inimii in 20-30 de minute. Din aceasta perioada, doar aproximativ jumatate ne sta la dispozitie pentru a exista posibilitatea ca manevrele de resuscitare eficiente sa fie urmate de reluarea activitatii electrice a inimii.
  2. Asistolia reprezinta oprirea completa a activitatii motorii si electrice a inimii fie in diastola (ca in hiperpotasemie), fie in sistola (in acidoze metabolice severe asociate cu administrarea de calciu si adrenalina). Rareori, aceasta din urma poate sa apara si spontan. Gravitatea acestei forme de oprire cardiaca este data de imposibilitatea efectuarii masajului cardiac eficient datorita absentei unui timp diastolic de umplere ventriculara.
  3. Disociatia electromecanica: oprirea completa a activitatii motorii a inimii in diastola, cu pastrarea activitatii electrice, evidentiate pe traseul ECG, adesea de aspect cvasinormal.

Diagnosticul pozitiv al OCC (oprire cardio-circulatorie)13,14

n     Absenta pulsului arterial;

n     Absenta zgomotelor cardiace;

n     Pierderea starii de constienta;

n     Paloare generalizata;

n     Cianoza patului unghial;



n     Midriaza maxima, reversibila in 1-2 min.

MOARTEA CLINICA IREVERSIBILA
Diagnostic clinic

nAbsenta zgomotelor cardiace

nLipsa pulsului la carotide si femurale

nLinie izoelectrica continua pe EKG

nCianoza patului unghial

nPaloare generalizata

nMidriaza (reactiva maxima intermediara/fixa)

nAbolirea reflexului fotomotor

nAbolirea reflexelor conjunctival si cornean

nApnee (tahipnee bradipnee apnee)

Resuscitarea cardio-respiratorie (RCR)16,24

Obiective secventiale:

Restabilirea fluxului de sange oxigenat in organele vitale;

Restabilirea activitatii cardiace spontane;

Tratamentul complicatiilor dupa resuscitare;

Prevenirea repetarii stopului cardiorespirator.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.