Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
POLIURONIDE

POLIURONIDE


POLIURONIDE

Reprezinta o grupa de compusi macromoleculari care fac parte din categoria coloizilor ozogeni avand anumite caracteristici fizico - chimice din care cele mai importante sant; prezenta in molecula a acizilor uronici si proprietatile coloidale.

Sunt constituite din amestecuri neomogene care provin din degradarea lamei pectice sau din gelificarea intregii membrane celulare.

Raspandirea

Poliuronidele au o raspandire larga in regnul vegetal,se gasesc in toate organele plantelor fara a avea o predilectie anumita, in cadrul aceleasi specii se localizeaza intr-un anumit organ:



In scoarta la Acacia sengal

In seminte la Plantago psyllium

In frunze si radacini la Althaea officinalis

In flori la Verbascum sp.

In fructe la Cydonia vulgaris

Biogeneza. Au o origine biogenetica comuna →procesul de fotosinteza - ozele sufera oxidari la acizii uronici respectivi care sunt inclusi in constructia polimerilor care alcatuiesc aceste principii active.

Pectinele reprezinta un produs fiziologic normal al organismului vegetal constituind:

a. cimentul intermedular care alcatuieste lamela pectica ce sudeaza celulele in complexe tisulare(pectinatii  de Ca insolubili)

b. fac parte din membrana celulara propriu - zisa (protopectine insolubile)

c. reprezinta constituienti citoplasmatici (pectine solubile).

Precursorul biogenetic D glucoza care:

a.      Prin izomerizare → galactoza

b.     Prin intermediul acidului glucuronic la acid galacturonic

Mucilagiile sunt inrudite cu pectinele , contin in structura lor galactane, arabane, xilane sau asociere ale acestora (galacto - arabo - xilane) la care se adauga sau nu acizi uronici. In functie de prezenta sau absenta acizilor uronici se impart in:

a.   Ozuronice

b.   Neozuronice

Gumele se formeaza datorita unei trasformari particulare pe care o sufera membrana celulara → se numeste gomoza. Are loc o solubilizare progresiva a membranei celulare pana latrasformarea sa intr - o masa gelatinoasa care se ingroasa si se umfla ducand la disparitia spatiului celular. Masa de guma astfel formata inainteaza catre periferie absorbind continutul de apa se umfla creiind in zona respectiva o presiune interna apreciabila. In cazul existentei unei fisuri in tesut sau printr -o simpla intepatura datorita presiunii interne are loc expulzarea la exterior a materialului gelificat. Procesul de gomoza este accelerat de o enzima → gomaza ;este un proces fiziologic de aparare impotriva secetei prin acumularea unei cantitati mare de apa → speciile de Astragalus cultivate in zone cu regim hidric normal nu mai sintetizeaza guma.

Structura chimica

Cei mai importanti acizi uronici care intra in structura poliuronidelor sunt:

Pectinele sunt poliuronide filiforme cu GM 20000 - 100000 D in care acidul galacturonic este legat α 1 - 4 glicozidic. Aproximativ jumatate din totalul gruparilor COOH sunt transformate in metilester; gradul de esterificare depinde de sortul fructului si de stadiul de coacere al acestuia.

In protopectinele insolubile catenele liniare poliuronice sunt legate intre ele prin punte de calciu sau acid fosforic ; aceste punti se realizeaza si intre catena de acid pectic si celuloza.

Prin hidroliza enzimatica:

Mucilagiile sunt heteropolizaharide care dependent de natura monomerilor prezinta caracter acid sau neutru. Caracterul acid se datoreaza prezentei in molecula a acizilor uronici; cele neutre sunt neozuronici.

Gumele - amestecuri lichide ale unor polimeri cu grade de polimerizare variabile: din acelasi motiv unele din aceste fracturi sunt solubile in apa in timp ce altele sunt insolubile.

Clasificare. Dupa origine si unele proprietati fizico - chimice se clasifica in :

Pectine :

protopectine insolubile (fructe crude)

pectine solubile (fructe coapte)

Gume:

Solubile (guma arabica)

Partial solubile (guma de cires)

Insolubile (guma tragacanta)

Mucilagii:

Ozuronice :

Simple - pectice

Mixte

Pecto-celulozice

Pecto-hemicelulozice

Nedeterminate - roscove

Neozuronice :

Celulozice

Calozice

Propietati farmacodinamice si intrebuintari:

Mucilagiile se folosesc in bacteriologiepentru prepararea mediilor de cultura; se folosesc in tratamentul constipatiei, sant emoliente; analeptice (de stimulare a SNC la nivelul centrilor respiratori si cardiovasculari).

Gumele: emoliente si topice fiind folosite in afectiuni dermatologice in practica farmaceutica ca adjuvanti si la prepararea mediilor de cultura.

Pectinele au  o actiune hemostatica;se folosesc in hemoptizii si hemora-gii si in tehnica farmaceutica ca adjuvanti

Pectina este o substanta amorfa de culoare alba cu diverse nunte de la galben deschis - cenusiu in functie de materia prima folosita si modul de preparare.

Preparare.

Din fructe (mere, pere, citrice, gutui)prin presare → sucul celular in care pectinele sunt solubilizate .Acest suc se purifica prin indepartarea sarurilor de calciu si a proteinelor.Dupa indepartarea sedimentului prin filtrare pectinele se trateaza cu alcool in exces cand precipitadupa care masa obtinuta se spala si se usuca. Se mai poate obtine si din sfecla dupa procedee ce constituie obiectul unor patente care in esenta urmeaza aceeasi schema.

Intrebuintari.

Se foloseste in tratamentul diareei, a unor gastroenterite mai ales la copii, ca pansament gastric in ulcer. In industria farmaceutica se foloseste ca vascozifiant la prepararea unor suspensii, emulsii sau siropuri: sol sterila 2% se foloseste ca hemostatic, inlocuitor de plasma. Se foloseste pentru obtinerea mucopolizaharidelor inlocuitori ai mucopolizaharidelor de tip heparinoid - Hirudoid - afectiuni ale venelor superficiale, tromboflebita, hematoame, contuzii; - mobilat -+ acid salicilic se foloseste in afectiuni reumatismale, entorse, echimoze





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.