In functie de momentul evolutiv al P.R. ,de intinderea leziunilor,de modificarile biologice si radiologice, in raport cu gravitatea manifestarilor articulare ca si de afectarea starii generale se deosebesc urmatoarele stadii in evolutia bolii:
A. Stadiul prodromal - reprezinta perioada care dureaza de la aparitia primelor simptome de boala si pana la instalarea fenomenelor clinice caracteristice recunoasterii bolii.
Manifestarile articulare sunt precedate de o serie de simptome de ordin general :astenia,adinamia,scaderea ponderale ,paloarea,irascibilitatea;dureri articulare cu varacter migrator, crampe musculare in termitente,mialgii,rigiditati musculare pasagere.
O particularitate a manifestarilor prodromale o reprezinta exacerbarea matinala ca si contrastul dintre intensitatea durerilor si lipsa de obiectivare a lor.
B. Stadiul de debut (perioada incipienta sau precoce)
Simptome clinice generale: febra, astenie, adinamie, pierdere ponderala ,inapetenta ,mialgii si artralgii difuze, dureri cu caracter nevralgic si in unele cazuri procese ale muschilor mainii.
Simptome articulare
Forme atipice de debut
C. Stadiul clinic manifest (perioada de stare sau exsudativ-proliferativa)
I. Etapa exudativa
Simptome clinice generale:
febra se accentueaza de la 37,5 la 37,8 mai ales seara
inapetenta
scaderea ponderala
fatigabilitatea
Simptome articulare
durerea se exacerbeaza pana la formele hiprealgice;are predominanta matinala
anchilozele rezulta din distructia cartilajului care este invadat de un tesut fibros . Anchilozele au loc la nivelul genunchilor,acestia fiind fixati in semiflexie ;art. coxo-femurale,se fixeaza coapsa in semiflxie si add;rahisului cervical, art temporomandibulare
Simptome extraarticulare
modificari musculare:contracturi musculare,atrofia musculara
modificarile la nivelul pielii si fanerelor
noduli subcutanati
modificari ale tesutului limfoid;apar adenopatii
modificari oculare
simptome cardio-vasculare
modificari pleuropulmonare
modificari digestive
La nivelul fanerelor se produc leziuni distriofice similare;se constata de asemenea zone de hiperpigmentare ,alternand cu zone de vitiligo.
Deviatii
Artritele au anumite particularitati topografice.
Articulatiile mainii, cea radiocarpiana, genunchii si articulatiile piciorului sunt cel mai des interesate, dar poliartrita reumatoida poate afecta orice alta articulatie diartrodiala.
Distructia cartilajului, afectarea osului, inflamatia capsulei si a tendoanelor, impreuna cu presiunile mecanice si tractiunile tendinoase nefiziologice determinate de eroziunile excentrice ale suportului solid, duc la deformari osteoarticulare.In timp, distructia osteocartilaginoasa, laxitatea articulara, modificarile pozitionale consecutive ale tendoanelor dau aspect caracteristic articulatiilor:
( tipuri de deviatii)
Boala se remarca prin simetria suferintei articulare si respectarea articulaiiilor interfalangiene distale:
- redoare articulara matinala prelungita (1 ora) - artralgii matinale
- tumefiere articulara - mialgii, oboseala
Desi cel mai frecvent sunt afectate articulaliile mici ale mainii Si piciorului, P.R. poate afecta orice alta articulalie diartrodiala.
La mana, semnul caracteristic este sinovita articulatiei interfalangiene proximale, fapt care da articulatiei un aspect fusiform. Deseori sunt prinse simultan si simetric articulatiile metacarpofalangiene (forma in M, in "butoniera",deviatie ulnara). Forma in "butoniera" este urmarea sinovitei cu ruperea tendonului extensorului comun al degetelor la locul de insertie al acestuia pe cea de-a doua falanga. Simultan se pierde capacitatea de prehensiune digito-palmara.
- Mana
La nivelul mainii apare sinovita articulatiilor I.F. proximale, simetric si uneori simultan si la articulatiile M.C.F. Limitarea miscarilor are la inceput rol antialgic, iar in timp se datoreaza leziunilor capsulotendinoase cu rupturi si dislocari articulare. In timp apare distructie cartilaginoasa, laxitate articulara, modificari pozitionale consecutive.
a) Apar devieri reprezentate de schimbari in pozitia oaselor cu nerespectarea axelor, cum se intampla in deviatia cubitala a degetelor conditionata de reactia sinoviala la nivelul articulatiilor MCF, urmata de subluxatie gradata, sau deviatia cubitala a mainii.
b) Deformarile se datoreaza extinderii procesului inflamator la cartilaj si os, concomitent cu contractura musculaturii de vecinatate, predominant musculatura flexoare.
Deviatie in 'gat de lebada'
Cauza e interesarea sinovialei la nivel MCF si IF proximale. E o sinovita proliferativa, invadanta, care realizeaza hiperextensia articulaliei IF proximale si flexia concomitenta a IF distale prin pierderea actiunii extensorului falangei 3 si devenind predominanta actiunea flexorului profund degete.
Degetul in 'butoniera'
Hipertrofia sinovialei determina hiperflexia IF proximale cu hiperextensia IF distale (se pierde extensia activA a IF proximale).
Police in 'Z'
Se caracterizeaza prin flexia articulatiei MCF si hiperextensia articulatiei IF. Anchilozele sunt datorate distrugerilor de cartilaj cu proliferari fibroase si calcificari. Simultan se pierde capacitatea de prehensiune digito-palmara, aceasta fiind inlocuita treptat de tipul de prehensiune 'mana in carlig'.
Sinovita cotului este intalnita frecvent. Prin exsudantul articular miscarea de extensie este mult limitata.Tarziu si rar se produc eroziuni majore cartilaginoase.
Artrita umarului poate fi prezenta subiectiv dar semnele paraclinice se inscriu foarte tarziu.
Articulatiile piciorului sunt deseori atinse la inceputul bolii simultan cu cele ale mainii. Sunt afectate mai ales articulatiile metatarsofalangiene. Eroziunile cartilajelor si deformarile articulare consecutive determina greutate la mers.
Genunchii sunt foarte frecvent afectati, sinovita fiind la inceput exsuda-tiva si apoi proliferativa.
Artrita soldului (coxita) nu este frecventa. Ea se manifesta clinic mai ales prin dificultate la mers.
Afectarea articulatiilor coloanei vertebrale este rara. Artrita temporo-mandibulara este frecventa, dar rareori este grava impiedicand alimentarea.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |