Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » pescuit
Cyprinus carpio

Cyprinus carpio


Cyprinus carpio

Familia: Cyprinidae

Ordinul: Cypriniformes

Clasa: Actinopterygii

Crapul este cel mai important ciprinid de cultura din Europa. Este original din Asia.

Acesta creste foarte rapid in conditiile apelor din tara noastra,ajungand la dimeniuni apreciabile. Cele mai des intalnite exemplare au o dimensiune cuprinsa intre 40-70cm si o greutate de 1- 4kg,rar se intalnesc si exemplare de 20kg.

Crapul are capul relativ mare, prevazut cu o gura terminala, semilunara cu patru mustati, din care cele posterioare sunt mai lungi.Dintii faringieni sunt de tip mestecator.

Corpul este alungit, turtit lateral, cu o inaltime de 3 -3,8din lungime.corpul crapului este acoperit de solzi mari cicloizi.

Forma tipica a crapului prezinta corpul potrivit de alungit, inaltimea lui realizand 1/3 din lungime. Exceptand caudala sunt insa si forme inalte (morpha acuminata Heck.), unde acest raport este de 2,50-2,6 sau dimpotriva cu corpul alungit (morpha hungarica), la care inaltimea corpului este cuprinsa in lungime (fara caudala) de 3,5-4,0 ori.

Coloritul crapului este influentat de mediul in care traieste.Spatele are o culoare cenusie spre negiciosa sau cafeniu, laturile sunt aurii- argintii, iar abdomenul este gabui deschis.Irisul este auriu, coloritul crapului de crescatorie este mai deschis decat al celui salbatic.

Cavitatea bucala a crapului este lipsita e glande salivare. Hrana este despartita de apa cu ajutorul aparatului "Weber", situat pe bolta palatina.

Bulbul intestinal este scurt, deschizandu-se in intestin. Lungimea intestinelor la crap este de 2,5-3 ori mai mare decat lungimea corpului, prezentand contorsiuni si un apendice piloric.

Biologie



Spatial vital al crapului il costituie apele dulci, curgatoare si statatoare din regiunile de ses. Poate fi intalnit si in ape salmastre, unde se dezvolta foarte bine(Marea Azov sau Caspica). Este intalnit deasemenea si in unele lacuri si rauri din zona colinara.

Crapul prefera insa apele statatoare cu un current foarte slab, cautand locurile unde adancimea nu depaseste 1-2m. La aceste adancimi, apele se incalzesc foarte repede pe timpul verii ajungand la o temperatura de 20-22C, optima pentru hranirea crapului.

Locurile sale preferate sunt zonele cu vegetatie abundenta, precum si cele cu papura si stuf.

Pe perioada iernii crapul intra in procesul de hibernare, perioada in care masa sa corporala scade cu 5-10%.

Crapul este o specie omnivora, a carei hrana este costituita in special de organisme bentonice. Dintre organismele planctonice ce alcatuiesc hrana crapului mentionam:

-intre 4-6 zile larvele de crap se hranesc cu rotiferi, cladocere mici, naupli de copepode, diatomee si cloroficee;

-intre 7-12 zile consuma rotiferi si daphni tinere;

-intre 13-20 zile crapii consuma dahnii mari si larve de insecte;

Dupa acesta varsta crapul mai consuma si gasteropode(3%), crustacei inferiori, larve de diptere(12%), oligochete(6%) rame, melci si scoici mici, precum si resturi de macrofite(25%), mal detritic.

In decursul unui sezon hrana naturala a crapului de crescatorie este reprezentata din 57% forme planctonice, 36% forme litorale si numai 7% fauna bentonica.

Planctonul, fauna epifita si cea litorala au un aport mai ridicat in hrana crapului decat fauna bentonica. Pe masura ce inaintarii in varsta contributia masei planctonice in hrana naturala a crapului devine tot mai importanta.

Crapul incepe sa se hraneasca la o temperatura e 18-20 C. Perioada in care crapul se hraneste cel mai bine este sfarsitul lunii mai si mijlocul lunii septembrie, perioada de hranire maxima fiind cuprinsa intre lunile iunie august.Cand temperatura atinge valori de 28-30C crapul isi inceteaza hranirea.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.