ARMA BIOLOGICA
Prima arma biologica se intelege intrebuintarea agentilor patogeni in scopuri agresive sau acte de terorism care in urma raspandirii prin diferite mijloace tehnice sau manuale , pot determina imbolnaviri cu caracter transmisibil (in masa), in randul populatiei sau animalelor, precum si distrugerea fondului agro-forestier.
Declansarea efectelor vatamatoare ale armei biologice se bazeaza pe activitatea specifica provocata de agentii patogeni (bacterii, rickettsii, virusuri, ciuperci, paraziti etc.) si toxinele microbiene, asupra oamenilor, animalelor si culturilor vegetale.
Printre bolile care pot fi transmise bacteriile folosite cu arma biologica figureaza : CIUMA, HOLERA, VARIOLA, MORVA, ANTRAXUL, FEBRA TIFOIDA, etc.
Printre boilile care pot fi transmise de rickettsi se numara: TIFOSUL EXANTEMATIC, FEBRA AFTOASA, etc.
Printre bolile care pot fi transmise de ciupercile patogene se numara : SPAROTICOZA, HISTOPLASMOZA, etc.
Mijloace si procedee de raspandire a agentilor patogeni
In functie de caracteristicile lor biologice si scopul urmarit agentii patogeni pot fi raspanditi prin urmatoarele mijloace si procedee:
a. Prin lansarea din avion sau cu ajutorul rachetelor, bombei biologice incarcate cu suspensii lichide, pulverulente sau gazoase de germeni sau toxine patogene. In aer sau la atingerea pamantului, bombele se desfac si difuzeaza continutul biologic. Aceste proiectile functioneaza prin raspandirea continutului patogen cu ajutorul unui exploziv sau prin raspandirea incarcaturii patogene la pulverizarea ei cu ajutorul aerului comprimat aflat intr-un rezervor situat in corpul bombei. In acest mod germenii sau toxinele patogene din interiorul bombei sunt antrenate cu curentii de aer pe diferite directii si distante.
b. Prin pulverizarea din avion, cu ajutorul unor dispozitive speciale, a unor mase de germeni patogeni sau toxine microbiene sub forma de pulberi, lichide sau aerosoli.
Astfel pot fi contaminate mari suprafete de teritoriu cuprinzind orase, noduri de cale ferata, porturi navale si aeriene, etc.
c. Prin lansarea din avion cu ajutorul parasutelor a unor containere (lazi sau cutii confectionate din lemn, plastic, cosuri, recipiente din portelan, etc.) incarcate cu insecte sau rozatoare infectate sau parazitate. Aceste containere se deschid pe sol si lasa sa se raspandeasca continutul lor biopatalogic.
d. Prin agenti diversionisti dotati cu flacoane , fiole pulverizatoare sau grenade, incarcate cu germeni patogeni sau toxine microbiologice. Ei urmaresc contaminarea surselor de apa, alimentelor si furajelor din depozitele mari si a punctelor de obicei aglomerate: piete, hale alimentare, sali de spectacole, marketinguri etc.
Indicii de recunoastere a armei biologice
Pentru a putea descoperi la timp, folosirea armelor biologice de catre agresor (terorist) si a lua masurile corespunzatoare de protectie, fiecare cetatean trebuie sa cunoasca bine semnele folosirii acestor arme.
Asemenea semne sunt :
exploziile infundate ale bombelor de aviatie si proiectilelor de artilerie;
zborul avioanelor la inaltimi joase si aparitia unor nori de fum sau ceata in urma lor;
aruncarea din avioane a diferitelor obiecte - lazi, cutii, urmata de aparitia la locul de cadere a unui numar mare de insecte, capuse, rozatoare, care nu se intilnesc in mod obisnuit in zona si care nu se deplaseaza departe in locul lansarii (roiesc in jur);
prezenta unui numar mare de cazuri de boli molipsitoare pentru oameni;
imbolnavirea in masa a animalelor domestice si salbatice.
In cazul descoperirii (observarii) unor asemenea indicii trebuie imediat anuntate organele de protectie civila, de politie, sau organele sanitare locale si sa cautam sa nu venim in contact cu aceste obiecte si continutul lor.
Caile de patrundere in organism si modalitatile de transmitere
ale agentilor patogeni
Agentii patogeni pot patrunde in organismul uman (animal) pe trei cai :
a) calea respiratorie- odata cu aerul inspirat ;
b) calea digestiva - odata cu ingerarea alimentelor sau a apei contaminate;
c) calea cutanata - prin mucoasele sau pielea lezata in special - datorita insectelor vectoare.
Contagiunea (transmiterea bolii) se poate realiza direct de la omul bolnav la cel sanatos , mai ales pe cale respiratorie prin intermediul agentilor vectori, prin alimente si apa contaminata, prin manipularea unor materiale si obiecte contaminate sau in inhalarea pulberilor care se pot ridica de pe solul contaminat cu microorganisme patogene. In acest mod, unii agenti patogeni pot patrunde in organism pe alte cai decat cele obisnuite in conditii naturale, ceea ce, uneori constituie un factor agravant al evolutiei bolii respective.
Indiferent de calea de patrundere sau de transmitere, agentii patogeni pot produce epidemii, epizotii sau epifizii.
Contaminarea produsa cu mijloace biologice creeaza, in zona in care s-au folosit, focare (raioane) biologice care, in functie de procedeele si mijloacele de raspandire a germenilor patogeni, au dimensiuni diferite. De regula, in zona contaminata se formeaza un raion (focar) contaminat si o zona de actiune a norului biologic, ca urmare a depunerii pe sol in directia vantului la sol, a agentilor patogeni.
Dimensiunile raionului si norului biologic depind de capacitatea de transmisibilitate a agentilor patogeni, mijloacele de raspandire, conditiile meteorologice, timpul trecut de la lansarea preparatelor etc.
Caracteristicile armei biologice
Arma biologica ca si arma nucleara este considerata o arma de nimicire in masa. Ea poate fi utilizata fara a fi insotita de alti factori de distrugere, putand ramane neobservata pana la aparitia primelor cazuri de boala. Arma biologica nu distruge bunurile materiale de aceea este considerata ca fiind o arma "muta". Ca urmare a diverselor forme de intrebuintare, efectul ei se poate extinde foarte mult, producand epidemii, epizotii si epifizii.
De la contaminare si pana la aparitia primelor semne de boala pot trece cateva ore sau zile.
Principalele semne intalnite la majoritatea acestor boli sunt temperatura ridicata, tulburari digestive (greturi, varsaturi, diaree), tulburari respiratorii (tuse), tulburari nervoase (dureri de cap, ameteli, agitatie), precum si aparitia unor pete pe corp.
Pe langa aceste semne de ordin general, bolnavul mai poate prezenta si alte tulburari specifice unei anumite boli.
Dintre bolile grave, rezultate in cadrul razboiului biologic cele mai importante sunt urmatoarele : ciuma, holera, variola, febra galbena, bruceloza, antraxul.
Ciuma (Pesta): agentii patogeni pestasi, patrund in organism prin caile respiratorii sau prin piele. Dupa o incubatie care dureaza de la cateva ore pana la 9 zile , apar primele semne ale bolii : febra, dureri de cap, greturi, varsaturi, agitatie, delir, etc. Ciuma poate sa se manifeste prin trei forme:
forma bubonica (cu buboaie care apar in urma muscaturilor de purici infectati);
forma pulmonara (care apare dupa patrunderea agentului patogen pe caile respiratorii);
forma septicemica (care apare in urma raspandirii infectiei in intregul organism, dupa ciuma bubonica sau ciuma pulmonara).
Ciuma bubonica are o evolutie mai usoara. Formele grave care pun in pericol viata bolnavilor sub forma pulmonara si septicemica.
Holera : infestarea cu germenii holerei se produce pe cale digestiva, in urma consumarii apei sau alimentelor infectate. Dupa 1-6 zile de la infectie apar urmatoarele semne de boala : febra, varsaturi, dureri abdominale, diaree, stare generala alterata.
Variola (Varsatul) : este o boala produsa de un virus care patrunde in organism prin caile respiratorii, pe cale digestiva sau prin pielea vatamata. Boala incepe cu febra ridicata, dureri de cap, varsaturi si stare generala rea. Dupa 3-4 zile starea generala se inrautateste iar pe piele apar pete rosii , care incep sa se umfle, iar dupa cateva zile se transforma in vezicule cu lichid limpede care in scurt timp devin purulente. Odata cu aparitia puroiului, starea generala se agraveaza din nou pentru 10-15 zile. Dupa acest interval pustulele grave de variola se pot termina cu moartea bolnavului.
Morva (Rapciuga): este o maladie contagioasa, cu caracter acut a cabalinelor, transmisibila la om, caracterizata prin febra, eruptii ale tegumentelor si ale mucoaselor.
Bruceloza : provoaca la animale avortul epizootic. La om determina fenomene septicemice cu alura acuta si atenuanta. Transmiterea bolii se face prin contractul cu animalele infectate sau cu produsele acestora.
Antraxul : este o boala specifica in primul rand animalelor ierbivore, in special vacilor, oilor si cailor, dar care poate apare si la om si care este cauzata de bacteria Bacillus Anthracis. Aceasta bacterie se gaseste in mod obisnuit in probe de sol din intreaga lume. Antraxul este in primul rand o boala care afecteaza animalele domestice si salbatice, in mod particular animalele erbivore asa cum s-a aratat mai sus. S-a observat ca pisicile si cainii au o rezistenta foarte buna, posedand o imunitate naturala. De asemenea, o rezistenta buna au si porcinele.
Oamenii se infecteaza accidental, atunci cand intra in contact cu animalele bolnave si este destul de rara , riscul infectiei fiind de l/100.000. Infectarea mare a oamenilor cu antrax se poate produce insa in urma atacurilor teroriste si in special in locurile aglomerate, magazine, sali de spectacole, piete, gari etc.
Dupa poarta de intrare, se disting trei forme de antrax : antraxul cutanat, antraxul pulmonar si antraxul digestiv. Cea mai comuna forma la om este cea cutanata care se contacteaza uzual prin rani ale pielii si mucoaselor. O mica zgarietura in zonele expuse - fata, gat, membre - poate fi locul ideal pentru sporii de antrax, proveniti din sursele de infectare. Sporii germineaza, celule vegetative se multiplica si leziunile specifice antraxului se dezvolta in acel loc.
Semnele bolii sunt urmatoarele : in locurile lezate (taieturi, zgarieturi) ale pielii incep sa apara niste umflaturi care produc mancarime( seamana cu o muscatura de tantar) dar care in 1-2 zile se transforma in vezicule care evolueaza in cateva zile spre rani ulceroase cu un diametru de 1-3 cm cu o zona caracteristica de culoare neagra in centru. Ganglionii limfatici din zona sunt umflati. Aproximativ 2o % din cazurile netratate pot duce la moarte. Moartea este foarte rara, insa in conditiile in care se aplica tratament.
Periculoase sunt si celelalte forme de antrax pulmonar si digestiv; cel pulmonar mai ales, dar contractarea lui se face mult mai greu, intrucat sporii de antrax, imediat dupa imprastiere se depun pe sol si apoi sunt luati de animale, astfel ei ajung la om.
Febra galbena : este o maladie infecto-contagioasa edemoepidemica, in unele tari tropicale din Africa de Vest si America de Sud. La noi in tara apare mult mai rar, este adusa de persoane care sosesc din aceste tari. Calea de raspandire in organism este cea cutanata. Incubatia dureaza 2-6 zile. Debutul bolii este dramatic, cu febra ridicata, frisoane, dureri de cap, greturi, varsaturi. Bolnavii slabesc rapid si intre 6-10 zile, poate survenii vindecarea sau sfarsitul letal daca nu este tratat.
Protectia impotriva armei biologice
Protectia impotriva armei biologice consta in luarea din timp a masurilor de prevenire care pot scadea actiunea vatamatoare a acestora.
Una din cele mai importante masuri este cresterea rezistentei (imunitatii) organismului fata de bolile molipsitoare prin executarea de vaccinuri si anatoxine. Vaccinurile contin microbi (morti sau mult atenuati) care introdusi in organism , fac sa creasca rezistenta organismului fata de boala impotriva careia a fost introdus vaccinul.
In timp de pace populatia este vaccinata sistematic impotriva tuberculozei , febrei tifoide, poliomielitei ect.
Anatoxinele contin produse ale activitatii vitale ale microbilor facute nepericuloase, dar pastrandu-si si proprietatea de a creste rezistenta organismului fata de boala respectiva.
Intrucat vaccinurile si anatoxinele nu au putut fi preparate impotriva tuturor bolilor molipsitoare, iar imunitatea data de acestea nu este absoluta, este necesar sa fie luate din timp si alte masuri de protectie. O mare importanta in prevenirea bolilor molipsitoare o au respectarea normelor de igiena individuala si colectiva si in general respectarea cu strictete a conditiilor de igiena a surselor de apa, combaterea insectelor si rozatoarelor. Aceste masuri se aplica in timp de pace si se extind in timp de razboi.
Principalul pericol al armei biologice consta in faptul ca imbolnavirea se poate produce nu numai daca s-au aflat in zona in care s-a produs atacul biologic, cat si prin contactul cu oamenii si animalele provenite din zona infectata, in urma nerespectarii regulilor de izolare sau prin consumarea apei sau alimentelor din focarele biologice.
Caderea bombelor si a containerelor biologice poate sa treaca uneori neobservata. La fel, actele de terorism, ca arma biologica , in foarte multe cazuri, nu se observa nimic, in momentul atacului. Singurele indicii care ne pot orienta de atac cu arma biologica sunt cele constatate (observate) de noi la locul faptei si anume : bucati de diferite marimi de bombe biologice aruncate din avion, resturi de cutii, pachete, saci, precum si grupuri neobservate de insecte, rozatoare, pasari mici in cutii, etc. toate acestea existente in locuri nepotrivite si anotimp.
Pana la sosirea in terenul contaminat a echipelor antiepidemice speciale (singurele care pot stabili situatia reala), se interzice cu desavarsire atingerea obiectelor suspecte. Populatia, in special copii (elevii), va ramane in adaposturi, case de locuit, pana la executarea masurilor de curatire si decontaminare a stazilor, terenurilor, etc. contaminate. In nici un caz nu vor fi consumate alimente si nu vor fi folosite obiecte gasite in pachetele aruncate din avion.
Daca insectele sau rozatoarele au tendinta de imprastiere se vor organiza pe loc echipe de 3-4 oameni care, folosind diferite materiale aflate la indemana (sape, lopeti etc.) vor cauta sa le distruga sau sa le prinda si sa le inchida in cutii, sticle, borcane., etc. fara a le atinge direct cu mana. Se utilizeaza manusi improvizate, incaltaminte cat mai inalta (cizme), ochelari, masti pentru respiratie, etc. Daca este posibil se va trece imediat la decontaminarea locului (zonei) unde au fost gasite insectele si rozatoarele, prin stropirea acestora cu lapte de var, formol sau acid fenic. Unde nu este pericol de incendiu, locul respectiv se stropeste cu petrol si se da foc.
Se considera contaminati oamenii si animalele aflate in focarul biologic care au consumat alimente sau apa, suspecte a fi contaminate, au atins diferite obiecte contaminate, sau au venit in contact direct cu oamenii si animalele imbolnavite in urma atacului biologic.
Toti cei care au fost considerati contaminati biologic, vor fi supusi decontaminarii la punctele de decontaminare a personalului, iar imbracamintea in intregime va fi supusa decontaminarii la punctele de decontaminare echipament, special amenajate si conduse de organele de protectie civila.
Pentru izolarea portiunii de teren, in vederea lichidarii focarului biologic, mai ales cand au fost folositi microbi ai bolilor infectioase deosebit de periculoase (ciuma, holera, variola, antrax) se aplica masuri de carantina , sau in functie de situatie chiar paza armata a zonei, in care nimeni nu mai intra sau numai iese decat in urma unui control riguros. In acest mod, se vor lua masuri ca nici o persoana sau animal din zona care a fost supusa atacului biologic sa nu paraseasca limitele ei si nici un obiect, aliment sau produs agricol sa nu fie scos din zona contaminata. De asemenea, prin aplicarea carantinei, se interzice patrunderea in zona contaminata a oricarei persoane din afara zonei.
Populatiei din focarul biologic i se face vaccinarea si i se dau medicamente preventive impotriva bolii respective.
Cei banuiti a fi contaminati, vor fi tinuti sub supravegherea medicilor.
La primele semne ale bolii, fiecare cetatean este dator sa cheme medicul sau sa se prezinte la cea mai apropiata unitate medicala.
Pana la venirea medicului, bolnavii vor fi izolati intr-o incapere separata, vor manca din farfurii cu tacamuri care vor fi tinute separat de celelalte vase si vor fi decontaminate foarte des prin fierbere cu lesie.
La aparitia semnelor de boala la animale va fi anuntat medicul sau agentul veterinar.
Cazurile de boala infectioasa vor fi spitalizate si tratate in spitale de boli infectocontagioase.
In timpul carantinei, persoanele din zona contaminata, vor trebui sa-si decontamineze locuintele, locurile casnice si sa aplice cu strictete toate regulile de igiena personala.
Daca in intervalul socotit ca perioada maxima de incubatie nu a aparut nici un caz de boala, carantina se ridica.
Dintr- cunoastere temeinica si aplicarea stricta a masurilor de aparare antibiologica, precum si a masurilor de igiena individuala si colectiva, efectele vatamatoare ale armei biologice pot fi facute in mare masura inofensive.
Obligatiile care revin tuturor cetatenilor in cazul prevenirii si combaterii efectelor armei biologice, pot fi grupate in urmatoarele masuri importante:
a. Masuri fata de sursa de infectie:
anuntarea organelor medico-sanitare la aparitia oricarui caz febril si respectarea masurilor de izolare pana la sosirea medicului;
sprijinirea actiunilor de depistare activa pentru termometizare;
respectarea indicatiilor difuzate de organele medico-sanitare referitoare la depistarea purtatorilor de germeni;
supravegherea si anuntarea organelor medico-veterinare in cazul aparitiei unor semne de boala la animalele domestice.
b. Masuri fata de caile de transmitere a infectiei :
protejarea cailor respiratorii, a pielii, a mucoaselor, cu ajutorul mijloacelor speciale de protectie sau simple de protectie individuala;
ermetizarea usilor, ferestrelor de la locuinte, scoli, agenti economici, institutii, etc.;
evitarea consumarii apei din sursele necontrolate de organele sanitare. Pana la avizarea calitatii apei, se va consuma numai apa fiarta si racita, apa minerala sau apa transportata in cisterne sub supraveghere medico-sanitara;
protejarea rezervelor de la locul de munca si din gospodariile personale;
executarea indicatiilor transmise de organele medico-sanitare privind decontaminarea surselor de apa potabila din locuintele rurale;
respectarea indicatiilor privind consumul legumelor, fructelor, produselor de origine animala (carne, lapte, derivate etc.);
colectarea igienica a rezidurilor menajere;
mentinerea in conditii de salubritate a closetelor, in special a celor care nu sunt prevazute cu apa curenta. Se recomanda decontaminarea acestora cu clorura de var;
indeplinirea indicatiilor organelor sanitare privind autocrontrolul preventiv al corpului si imbracamintii, precum si decontaminarea locuintelor, scolilor, magazinelor, etc.;
anuntarea organelor locale ale protectiei civile in caz de observare a unor aglomerari de insecte sau rozatoare, sau altor obiecte suspecte.
c. Masuri pentru masa receptiva, care au rolul sa creasca capacitatea de rezistenta imunologica a populatiei fata de bolile infecto-contagioase de extrema gravitate provocate de agentii patogeni utilizati ca arma biologica:
populatia are obligatia sa se prezinte de urgenta la controale de vaccinare anuntati de organele locale si sa respecte indicatiile organelor sanitare privind administrarea in masa, in scop preventiv, a unor imunoglobuline umane;
pe langa aceste masuri, organele de protectie civila si serviciile medico-sanitare pot dispune executarea si altor activitati cu caracter antiepidemic destinate sa neutralizeze urmarile raspandirii in scopuri agresive in randurile populatiei civile a agentilor patogeni.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |