Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Clasificarea proteinelor

Clasificarea proteinelor


Clasificarea proteinelor

In functie de solubilitate, proteinele pot fi grupate in doua mari categorii:

insolubile numite si proteine fibroase sau scleroproteine; se gasesc in organism in stare solida avand functia de a conferi tesuturilor rezistenta mecanica sau protectie impotriva agentilor exteriori. Dintre aceste amintim keratina din par, unghii, copite sau epiderma, colagenul din piele, oase si tendoane, fibroina din matase. Solubilizarea acestora se face doar in prezenta acizilor si bazelor concentrate, la cald, dar cu degradarea macromoleculelor.

solubile sau proteine globulare. Acestea sunt proteinele care se regasesc sub forma dizolvata sau sub forma de geluri hidratate. Din aceasta categorie fac parte albuminele, globulinele si toate proteinele din serul sanguin, enzimele, hormonii.

In functie de compozitia lor proteinele se pot clasifica in:

o      proteine simple contin doar aminoacizi drept elemente constitutive;

o      proteine conjugate sau proteide contin si alte tipuri de molecule ca parte integranta a structurii lor. Gruparea prostetica reprezinta grupa neproteica din proteina conjugata.

In functie de gruparea prostetica, se deosebesc diferite tipuri de proteine conjugate.

Glicoproteinele contin legate de proteina resturi hidrati de carbon. Acestea la randul lor se clasifica in functie de continutul de zaharuri in:



Glicoproteine cu sub 4% zaharuri

Mucoproteine sau mucoide cu peste 4% zaharuri

Lipoproteine contin drept grupare prostetica lipide. Ele servesc in organism drept transportori de lipide sau pentru a ancora o proteina solubila la suprafata unei lipide sau a unei membrane.

Fosfoproteinele sunt proteine care au legate covalent o grupare fosfat la gruparea hidroxilica din catena secundara fie a serinei, a treoninei sau a tirosinei. Functia lor in organism este foarte importanta, regularizand cel mai adesea activitatea functionala a proteinelor de care sunt legate. Deseori acest control este parte a mecanismului transmiterii semnalului din afara spre interiorul celulei.

Metaloproteinele contin legat un ion metalic. Ionul metalic este adesea necesar pentru functionarea sau stabilizarea metaloproteinei sau proteina este transportator al metalului respectiv.

Hematoproteinele reprezinta o clasa importanta a metaloproteinelor. Ionul central este fierul. Aceste proteide sunt implicate in multe reactii redox vitale organismului.

Flavoproteinele reprezinta alt exemplu de grupare prostetica, flavina, cu importanta in procese redox din organism.

Nucleoproteinele in care gruparea prostetica este reprezentata de acizii nucleici. Acestea fiind de foarte mare importanta biochimica, vor fi analizate mai detailat intr-un alt capitol.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.