GENUL STREPTOCOCCUS
STREPTOCOCII sunt coci Gram-pozitivi , izolati sau grupati in lanturi , aerobi facultative anaerobi , in general imobili , nesporulati , neincapsulati . Sunt catalaza negativi , oxidaza negativi .
Streptococii sunt ubicuitari . Speciile mai rezistente se gasesc in mediul exterior , cei mai rezistenti traiesc pe tegumente , mucoase , intestinul omului si animalelor . In genul Streptococcus sunt incluse numeroase specii .
Clasificarea streptococilor a fost facuta dupa mai multe criterii . Cele mai importante sunt in functie de tipul de hemoliza si clasificarea Lancefield .
In functie de tipul de hemoliza :
streptococci - hemolitici , care produc pe mediul geloza-sange o hemoliza completa , bine delimitata .
streptococci α - hemolitici ( viridans ) , care produc o hemoliza incomplete , verzuie , cu margini difuze .
streptococci χ - hemolitici ( nehemolitici ) , care nu produc hemoliza pe geloza-sange .
Clasificarea Lancefield are la baza un criteriu imunologic , prezenta in peretele celular al streptococilor a polizaharidului C , considerat antigen specific de grup . Lancefield distinge 20 grupuri streptococice , notate cu litere mari , de la A la H si K-W . Streptococii viridans nu poseda antigen de grup , deci nu pot fi incadrati in nici un grup Lancefield . In afara de polizaharidul C , streptococii mai poseda si alte antigene : proteinele M, R , T ( antigene somatice ) , iar streptolizinele ( S , O ) sunt de asemenea antigene .
Principalele specii de streptococci sunt :
Streptococcus pyogenes streptococul - hemolitic de grup A
Este o specie obligat patogena .
Produce numeroase enzime :
hemolizine - streptolizine : SLO , SLS
hialuronidaza , fibrinolizina ( streptokinaza ) , DNA -za .
Toxine : eritromicina .
Produce infectii localizate , manifestari generale , boli post-streptococice :
Infectii in sfera ORL :
angine eritematoase si eritemato-pultacee
abcese periamigdaliene , adenite cervicale
rinite , sinuzite , otite , mastoidite
Infectii cutanate : erizepel , impetigo
Infectii pe plaga ( la arsi ) si suprainfectii ale ulcerelor .
Celulite , fasceita necrozanta .
Manifestari generale : Scarlatina , septicemia , febra purperala ( septicemia post-partum ) , soc toxic .
Boli
post-streptococice , cu mecanism imun :
- reumatismul articular acut , cardita ( RAA
)
glomerulonefrita acuta ( GNA )
Tratament : Antibioticul de electie este penicilina . In caz de manifestari alergice se indica eritromicina .
In tratamentul si profilaxia complicatiilor post-streptococice : penicilline de depozit ( moldamin ) .
Streptococul de grup B : Streptococus agalactiae
Habitat : tractul genital al femeilor , in special la gravide .
Poate determina infectii perinatale , favorizate de membrane rupte de mai mult de 48h sau/si prematuritate de sub 37 saptamani . In momentul travaliului , 1-2 % din copii sunt colonizati , iar din acestia doar 10 % vor dezvolta o infectie .
Forma precoce este mai grava : pneumonia neonatala , cu detresa respiratorie . Forma tardiva este meningita neo-natala . Ambele se pot complica cu septicemia .
La adult , streptococul de grup B poate determina infectii genitale , urinare , cutanate , mai rar pneumopatii , meningita , septicemia .
Streptococul de grup D
Streptococii de grup D - enterococii si specii non-enterococice - sunt streptococci care au habitatul normal in intestinal uman , pe mucoasa genitor-urinara si pe piele .
Enterococii au fost inclusi intr-un gen aparte , genul Enterococus , cu 12 specii , dintre care prezinta interes medical E. Fecalis , E. Fecium si E. Durans .
Pe geloza sange , enterocii cresc sub forma unor colonii mici , transparente sau semitransparente , cu hemoliza de tip γ , mai rar α sau
Microscopic , enterococii apar ovalari , cu diametrul de 0,5 - 1 µm , grupati in perechi sau lanturi scurte .
Majoritatea tulpinilor sunt mobile .
Aglutineaza cu serul de grup D .
Infectiile cu Enterococ nu sunt foarte frecvente , dar sunt relative dificil de tratat din cauza rezistentei constitutionale la multe antibiotice , precum si datorita capacitatii de a dezvolta rezistenta la noi antibiotice .
Enterococii pot provoca endocardite bacteriene , meningite la sugari , infectii urinare , infectii genitale ( prostatite si infectii genitale neveriene ale tractului genital feminine ) , infectii cutaneo-mucoase , toxiinfectii alimentare .
Enterococul este implicat si in infectii nosocomiale , factorii predispozanti , fiind : interventii chirurgicale abdominale sau ginecologice , bolnavi cu sonda urinara , antibioterapie inadecvata .
Streptococcus pneumoniae
Caractere generale
Streptococus pneumoniae ( pneumococul ) este o specie de streptococci de forma lanceolata , grupati in perechi ( dipole ) , imobili , incapsulati , alfa-hemolitici . Ca toti streptococii alfa- hemolitici , nu poseda antigen specific de grup , dar pe baza antigenelor capsulare sunt grupati in 80 de serotipuri .
Pneumococii sunt sensibili la actiunea bilei si sarurilor biliare , care-I lizeaza . De asemenea , la pneumococii apare fenomenul de autoliza , in culturile vechi in mediu lichid .
Streptococcus pneumoniae este o specie conditionat patogena . Pneumocii se gasesc , in numar mic , la nivelul mucoasei faringiene , la 30-70% din persoanele sanatoase . Exista conditii favorizante , in care virulenta pneumococilor creste , cum ar fi : malnutritie , deficiente ale complementului , scaderea apararii antiinfectioase a tractului respirator datorita unor ciroze , inhalarii de gaze iritante ; alcoolici , consumatori de droguri ; insuficienta cardiaca cronica congestive .
Patogenitate
In aceste conditii , pneumococii se inmultesc rapid , in detrimental florei saprofite , invadeaza caile respiratorii si se localizeaza la nivelul alveolelor pulmonare , unde produc inflamatie , exudat alveolar bogat in fibrina , urmat de aflux leucocitar si de hematii . Pneumococii pot trece in limfaticele pulmonare , si de aici in circulatia generala ( bacteriemie ) .
Pneumonia pneumococica ( pneumonia
De la nivelul faringelui , pneumococii mai pot difuza producand otita medie si sinuzita . Ca urmare a bacteriemiei , pot apare complicatii ca : meningita , endocardita , artrita septica .
Imunitatea dupa infectia pneumococica este specifica de tip si confera protectie impotriva infectiei cu o tulpina de acelasi tip . Vaccinurile antipneumococice contin antigene capsulare ( 12-23 antigene ) si sunt indicate gruparilor cu risc crescut .
Tratament
Pneumococii sunt sensibili la antibiotice , indeosebi la penicilina si alte beta-lactamice . In ultimii ani au aparut tulpini pneumococice intermediary sensibile si chiar rezistente la peniciclina si eritromicina , astfel incat este indicate antibiograma , desi antibioticul de electie ramane Penicilina .
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |