Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Glandele endocrine

Glandele endocrine


GLANDELE ENDOCRINE

Sistemul endocrin este alcatuit din glande care nu au canal excretor , iar produșii de excreție, hormonii   sunt eliminați in sange. Glandele endocrine sunt: hipofiza, tiroida, paratiroidele suprarenalele, epifiza, timusul, pancreasul, gonadele.

Fig. 28. Localizarea glandelor endocrine

GLANDA HIPOFIZA, numita și creierul endocrin sau glanda pituitara este o glanda situata la baza creierului, intr-o mica depresiune a osului sfenoid, langa șaua turceasca, fiind legata de partea anterioara a creierului.

Hipofiza este situata sub hipotalamus, de care este suspendata printr-o mica tija, tija pituitara (sau hipofizara).

Deasupra și in fața hipofizei se gasește chiasma optica, conținand fibrele nervoase venite de la cele doua retine.



Structura interna a hipofizei se compune din doua porțiuni, separate una de alta, funcționand independent: hipofiza anterioara in fața și hipofiza posterioara sau neurohipofiza in spate.

Glanda hipofiza secreta șase hormoni și depoziteaza alți doi hormoni adiționali :

-hormonul de crestere (STH) regleaza creșterea și are influențe importante asupra metabolismului intermediar;
-prolactina(PRL) este hormonal necesar lactației;

-hormonii luteinizant (LH) și foliculostimulant (FSH) controleaza funcționarea gonadelor (glandele sexuale: ovarul la femeie, testiculul la barbat);

-hormonul stimulator al tiroidei (TSH sau tireotropina) controleaza funcționarea glandei tiroide;

-adrenocorticotropina (ACTH) regleaza funcția glucocorticoida a corticosuprarenalei.

Hipofiza - glanda endocrina situata la baza creierului, alcatuita din doi lobi distincti: lobul anterior (adenohipofiza) si lobul posterior (neurohipofiza. Adenohipofiza sintetizeaza si secreta urmatorii hormoni: adrenocorticotrop (ACTH), gonadotrop (luteinizant- LH, foliculostimulant- FSH), tireotrop (TSH), prolactina (LTH) si somatotrop (STH). Neurohipofiza nu sintetizeaza, doar depoziteaza vasopresina (ADH) si oxitocina.

Hiposecretia hormonului somatotrop

Insuficienta STH la copii, de rand cu dereglarile metabolice specifice pentru insuficienta STH, se manifesta proeminent prin retardarea cresterii -nanismul hipofizar (microsomia hipofizara).

Actiunea excesiva morfogenetica a STH se manifesta la adulti prin acromegalie - cresterea somatica deformanta a scheletului extremitatilor, care si-au mai pastrat la aceasta varsta potentialul de crestere (falangele degetelor, scheletul facial) si prin splanhnomegalie - cresterea in dimensiuni a organelor interne.

Hipersecretia somatotropinei la copii se traduce prin gigantism - cresterea somatica excesiva, dar proportionala, in asociatie cu manifestarile metabolice specifice pentru STH.

TIROIDA

Glanda tiroida, situata in regiunea gatului, este formata din doi lobi uniți printr-un istm. Ea secreta doi hormoni: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3) intr-o proporție mai mica. Hormonii tiroidieni au rol in creșterea organismului și in dezvoltarea sistemului nervos.

Hipertiroidismul este consecința excesului de hormoni tiroidieni eficace la nivelul țesuturilor, hormoni sintetizați in exces la nivelul glandei. Simptomele sunt hiperactivitate, labilitate afectiva, insomnie, intoleranța la caldura, palpitații, oboseala, "lipsa de aer" la efort, scadere ponderala cu pofta de mancare crescuta (la tineri) sau scazuta (la batrani), reducerea sau dispariția sangerarii menstruale, scaderea libidoului, tranzit intestinal accelerat, sete, poliurie, prurit. Semnele care apar sunt tahicardie, gușa, tegumente calde, catifelate, transpirații abundente, tremor fin al extremitaților, exoftalmie.
Hipotiroidismul este consecința deficitului de hormoni tiroidieni. La copii se manifesta prin intarzierea creșterii dar și cu retard psihic, tulburari de memorie, pubertate intarziata. La adulți apar astenie, intoleranța la frig, letargie, creștere in greutate, constipație, dureri musculare sau/articulare, tulburari menstruale, caderea parului. Concomitent, pielea este uscata, ingroșata și rece, parul subțire, voce ragușita, unghiile friabile. Gusa este reprezentata de creșterea de volum a glandei.

Doar o creștere asimetrica poate fi consecinta unei formatiuni tumorale benigne (adenom) sau maligne.

PARATIROIDELE

Paratiroidele sunt glande endocrine cu rol in echilibrarea calciului și fosforului. De obicei, ele sunt in numar de patru și sunt grupate in perechi: paratiroide superioare și inferioare. Toate cele patru glande sunt poziționate in spatele glandei tiroide.

Paratiroidele secreta un hormon specific, numit parathormon (PTH). Rolul acestui hormon este esențial in metabolismul fosfo-calcic. El realizeaza un echilibru intre calciul și fosforul din organism, stimuland atat formarea osoasa intr-o anumita doza, cat și mobilizarea calciului din schelet atunci cand scade concentrația acestuia in sange.

Afecțiuni

Hiperparatiroidismul este una dintre afecțiunile paratiroidelor. Cauza apariției bolii este secreția in exces a hormonului specific acestor glande, fiind determinata de apariția unei tumori paratiroidiene pe una din cele patru glande. O alta afecțiune a paratiroidelor este hipoparatiroidia. Boala apare ca urmare a unui deficit de hormon paratiroidian. Ea survine de cele mai multe ori dupa indepartarea chirurgicala a tiroidei și implicit a glandelor paratiroide.

GLANDELE SUPRARENALE

Sunt situate imediat deasupra rinichilor, asezate ca niste scufii pe polul superior al fiecarui rinichi. Fiecare glanda este constituita din doua parti distincte: medulara la interior si invelisul extern, denumit cortex. Aceste zone secreta diferiti hormoni, fiecare cu o functie proprie.

Medulosuprarenala este in stransa legatura cu sistemul nervos. Secreta adrenalina și noradrenalina. Adrenalina este fabricata ca urmare a unui stres, a unei emoții, a unui pericol și vine ca un raspuns de aparare al organismului in fața unei agresiuni, inducand o reacție de tip fuga sau lupta. Ea stimuleaza aparatul cardiovascular (accelerarea batailor inimii, hipertensiune, și vasoconstricție) și dilata bronhiile, pentru a facilita respirația. De asemenea, crește nivelul sangvin de glucoza, sursa de energie pentru celule.

Corticosuprarenala situata deasupra medulo-suprarenalei, zona corticala secreta o serie de hormoni cunoscuti sub numele de steroizi, ce mai importanti fiind aldosteronul si cortizonul.

Hormonii sexuali sunt hormoni produsi de corticosuprarenala. Acestia sunt secretati de cortexul suprarenalian si completeaza actiunea celor sase hormoni produsi in cantitati chiar mai mari de gonade. Principalul hormon sexual masculin - prezent si la femei intr-o cantitate mai mica - este testosteronul, care este responsabil de cresterea masei musculare. Steroizii anabolizati sunt derivati sintetici ai hormonilor sexuali masculini.

GLANDE ENDOCRINE MIXTE: pancreas, testicule, ovare

PANCREASUL

Pancreasul, una dintre cele mai mari glande din corp, reprezinta de fapt doua glande intr-una. Aproape toate celulele sale au functie de secretie. Secreta hormoni, din care insulina este cel mai important.

Pancreasul este situat transversal in partea superioara a abdomenului, anterior de coloana vertebrala, aorta si vena cava (artera si vena principala a corpului). Duodenul inconjoara capul pancreasului. Restul pancreasului este constituit din corp si coada, care se intinde mult la stanga coloanei vertebrale.

Unitatea structurala de baza a pancreasului sunt acinii, aglomerari de celule secretoare in jurul capatului unui duct unic. Printre acini se afla mici grupe de celule denumite Insulele Langerhans; acestea constituie componenta endocrina a pancreasului ce secreta insulina, de care organismul are nevoie pentru controlul constant al glucozei. Daca nivelul glucozei din sange incepe sa creasca dincolo de anumite limite, Insulele Langerhans raspund prin eliberare de insulina in circulatie. Insulina isi exercita efectul permitand glucozei sa treaca din circulatie in interiorul celulelor pentru a fi utilizata drept sursa de energie. Dar daca insulina este absenta din sistem, mecanismul de reglare al nivelului glucozei sanguine este absent, deoarece glucoza din sange nu poate fi convertita in surse de energie pentru celule, avand drept rezultat diabetul.

TESTICULUL

Testiculele sunt o pereche de organe de reproducere masculine care produc, in principal, testosteron, un hormon care controleaza dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine si care joaca un rol important in producerea spermei.

OVARELE

Organe perechi, situate in pelvis de o parte și de alta a uterului produc gameții feminini și secreta hormonii sexuali feminini. Hormonii feminini favorizeaza fecundarea ovulului și pregaetsc organismul femeii pentru starea de graviditate. Secreția de hormoni ovarieni consta din estrogen și progesteron. Estrogenii acționeaza in primul rand asupra organelor genitale feminine. Progesteronul se secreta in timpul sarcinii de catre placenta.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.