Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
Inductivitatea proprie

Inductivitatea proprie


Inductivitatea proprie

Sa consideram o spira filiforma parcursa de un curent de intensitate i si fie F fluxul magnetic produs de acest curent prin conturul C al spirei. Se numeste inductivitate proprie a spirei marimea fizica data de relatia:

(2.214)

Inductivitatea proprie a spirei depinde numai de dimensiunile si forma spirei si de permeabilitatea magnetica a mediului in care se afla spira. Daca mediul magnetic este liniar atunci dependenta intre F si i este liniara, iar inductivitatea este o marime constanta. Sensul de referinta al marimilor F si i se asociaza dupa regula burghiului drept astfel ca inductivitatea proprie este o marime scalara pozitiva.

Fig. 2.51

In cazul unor medii feromagnetice neliniare (fig. 2.51) dependenta intre F si i nu mai este liniara, iar inductivitatea proprie pentru o spira data depinde de valoarea curentului. Se defineste pentru astfel de situatii inductivitatea statica si inductivitatea dinamica. Inductivitatea statica:

(2.215)

este o functie de i si reprezinta raporul dintre fluxul magnetic F si intensitatea i a curentului ce produce acest flux. Conform celor prezentate in figura 2.51 inductivitatea statica are o valoare dependenta de intensitatea curentului, o masura a valorii ei fiind tangenta trigonometrica a unghiului a format de abscisa cu raza OM. Pentru oricare punct M al dependentei f(i) se mai poate defini inductivitatea dinamica prin relatia:

(2.216)

O masura a valorii inductivitatii dinamice este tangenta trigonometrica a unghiului format de tangenta la curba f(i) in punctul M cu abscisa. Unitatea de masura a inductivitatii in sistemul de unitati S.I. este henry [H].



a) b) c)

Fig. 2.52

Pentru un circuit filiform oarecare, de exemplu pentru o bobina formata din N spire se defineste inductivitatea proprie ca raportul dintre fluxul magnetic total fsc care strabate suprafata marginita de curba C si intensitatea i a curentului ce strabate bobina:

(2.217)

Dupa cum se observa din figura 2.52, a curba C urmareste conturul conductorului filiform al bobinei si se inchide prin exteriorul bobinei. Fluxul magnetic fsc care strabate conturul C se numeste flux magnetic total sau inlantuire magnetica Fluxul magnetic total F se poate exprima in functie de fluxul magnetic fascicular F printr-o spira cu relatia:

(2.218)

Fluxurile magnetice fasciculare F prin spirele bobinei nu sunt egale (fig. 2.52, b) dar se poate defini un flux magnetic fascicular mediu F caruia i-ar corespunde situatia idealizata din figura 2.52, c si relatia (2.218).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.