Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » geografie
Hosman/holzmengen - localizare

Hosman/holzmengen - localizare


HOSMAN/HOLZMENGEN

LOCALIZARE

Localitatea se afla pe partea stanga a raului Hartibaci, la o distanta de 19 km de Sibiu. Populatia numara 790 de locuitori, dintre care 4 familii sunt de etnie germana. Majoritatea sasilor se intorc din Germania in perioada de vara la casele lor, pe care multi dintre ei le-au pastrat, acestea fiind ingrijite adeseori de familii de romani.

ATESTARE SI TOPONIMIE

In anul 1318, localitatea apare pentru prima data intr-un document, sub denumirea de Holzmenia, in anul 1479 o gasim schimbata in Holzmengen, iar in anul 1494 Holczmang, amintind de toponimicul Holz-Wang, ceea ce in germana veche ar insemna "padure-livada", sugerand peisajul verde al colinelor unduite de-a lungul Vaii Hartibaciului.



Cu toata pozitia sa retrasa, satul Hosman a cazut adesea prada parjolului, prima oara in anul 1448, cand a fost incendiat de oastea lui Vlad Tepes. In anul 1479, dupa ce ultimii locuitori plecasera din localitate, preotul a predat spre pastrare bunurile bisericesti Capitlului de la Sibiu. Pe la 1500, Hosmanul este mentionat printre comunele libere ale "Scaunului de Nocrich" cu 15 gospodarii, in anul 1532 cu 41 de gospodarii, iar in anul 1695 cu 47 de gospodarii.

O legenda din culegerea realizata de Friederich Müller aminteste cum au pierit aproape toti locuitorii din Hosman in timpul luptelor impotriva curutilor (1703-1711), din 400 de gospodarii fiind salvate doar 15. Denumirile unor locuri mai amintesc si azi de un groaznic macel pe locul numit An der Mürde (La ucigatoare), sau Am Murderak (Pe coasta ucigatoarei). Localnicii povestesc cum in timpul asediului fiica paznicului a aruncat asupra atacatorilor stupii de albine din gradina preotului. Urmariti de albine, curutii s-au indreptat catre padure, descoperind acolo sotiile, copiii si batranii ascunsi, razbunandu-se crunt pe acestia. Instiintati prin tipetele de groaza ale femeilor, barbatii au iesit din cetate, luptand indarjiti pentru salvarea familiilor lor. Ar fi reusit sa-i invinga pe curuti daca acestora nu le-ar fi venit in ajutor o alta oaste de-a lor, dinspre "Campul inalt", care au asasinat taranii, istoviti si raniti. Noua comuna s-a reorganizat numai din 15 gospodarii.

BISERICA EVANGHELICA FORTIFICATA

In secolul al XIII-lea incepe constructia unei bazilici romane cu trei nave cu contraforturi si turn in partea de vest, de la care s-au pastrat portalul vestic si contraforturile impreuna cu arcadele dintre navele principale si laterale.

Portalul vestic al bisericii din Hosman este unul dintre cei mai valorosi martori ai plasticii arhitectonice din Transilvania. Se observa ca in glaful decalat in patru planuri al portalului se gasesc cate trei coloane circulare, iar capitelurile acestora alcatuiesc o serie de frize in relief.

In scafele arcului portalului sunt prezentate figuri in altorelief: diavoli ce chinuiesc sufletul unui tanar, apostolul Petru ce tine in mana cheia cerului, spre interiorul arhivoltei si doua personaje care tin o filactera. In partea opusa: un pitic cu o scufie si coada de peste, pe coloana centrala apare apostolul Marcu asezat pe leul simbolic, iar la margine, o pereche de diaconi cu o cadelnita si o carte. Un detaliu interesant il aflam in colturile bazelor colonetelor - capete de pisica care inlocuiesc frunzele sculptate.

Deasupra portalului vestic, la sud de fereastra circulara se poate observa un relief plat, reprezentand pe Sf. Ioan, intr-o haina mitoasa, si pe Isus, in scena botezului. Pe timpanul portalului este pictata urmatoarea inscriptie in latina, care aminteste de renovarea portalului vestic din anul 1794: "PORTA TEMPLI POST DEVASTATIONES OIBUBSIR AUXILIANTE DEO .DITUR ET REPARATOR (indescifrabil).

(indescifrabil) THOMA SETZ, JURATO, MARTINO DROTLEFF (indescifrabil) MERITISSIMO, ET BLASIO SETZ, COM (indescifrabil). In anul 1906 acest portal este refacut de catre arhitectul Heinrich Hoffritz din M nchen.

Altarul din interiorul bisericii a fost executat in perioada 1803-1804 de catre Johann Krempels, pictura reprezentandu-l pe Hristos Rastignit. Amvonul a fost realizat in anul 1804, iar in sacristie se gaseste zidita piatra de mormant a preotului Thomas Fronius din anul 1712.

In anul 1786 se monteaza orga manuala alcatuita din 10 registre, iar in anul 1807 Samuel Matz construieste orga care inca se mai pastreaza si astazi, compusa doar din 8 registre.

Biserica fortificata este una dintre cele mai frumoase si impresionante de pe Valea Hartibaciului, integrandu-se armonios intre casele impozante, specifice arhitecturii traditionale sasesti.

CURIOZITATI DIN LOCALITATE

Biserica catolica dateaza din anul 1858, iar pana in anul 1945 aici exista singura comunitate romano-catolica saseasca din Transilvania.

Biserica ortodoxa si fosta biserica greco-catolica se inalta pe un deal, fiind cunoscute sub denumirea de "bisericile gemene".

Se presupune ca la constructia bisericii evanghelice au contribuit multi pietrari din Germania de sud-est si calfe venite de pe santierul Domului Sf. Stefan din Viena care sperau sa gaseasca aici o remunerare mai buna.

In fortificatia taraneasca se mai pastreaza intact turnul cu hersa, unul din putinele care exista inca in Transilvania.

LEGENDE DIN CETATE

Turnul de impacare. Noi ne-am dezobisnuit sa ne mai gandim la casatorie ca la ceva obligatoriu. Dar intr-o societate traditionala, omul necasatorit ramanea neterminat, adica nelumit.. La sasi, in cazul in care o familie hotara sa divorteze, comunitatea ii inchidea pe cei doi, impreuna, intr-o camera mica, avand la dispozitie un singur pat, o singura farfurie, un singur tacam, o bucata de paine si o cana de apa. Cei doi trebuiau sa imparta totul timp de doua saptamani.Li se dadea astfel ragazul si o noua sansa de a se impaca.Se spune ca in perioada in care s-a aplicat aceasta modalitate de evitare a despartirilor, doar o singura pereche a ramas neclintita in hotararea initiala de divort!

ASOCIATIA HOSMAN-DURABIL

Am intalnit in Hosman o familie tanara, Jochen si Gabriela Cotaru, care de 5 ani s-au stabilit in localitate, infiintand in 2003 Asociatia "Hosman-Durabil" prin care au desfasurat numeroase proiecte importante pentru Valea Hartibaciului.

HOSMAN DURABIL și-a propus implementarea Proiectului Integral pentru satul Hosman (A Whole Village Project - Hosman), sprijinita de Mihai Eminescu Trust din Londra. Proiectul susține conservarea patrimoniului construit și cultural și creșterea calitații vieții la sat.
In Hosman, Asociatia se va ocupa mai intai de reconstructia morii vechi, care pe vremuri era exploatata de un morar roman. Din pacate, visul actionarii morii cu vechiul motor "Langen & Wolf" s-a spulberat. Acest motor va fi pus in functiune in scopuri demonstrative, spre mirarea si incantarea vizitatorilor.

In momentul in care am venit in Hosman am cautat o casa de locuit, am aflat de aceasta moara, am vazut cat de superba este si ne-am gandit ca merita protejata si repusa in circuit. Nu am avut destui bani si aceasta a fost cumparata in 2003, iar in 2004 proprietarul a vrut sa o vanda la un colectionar si a apelat la noi. Dorinta noastra a fost de a pastra moara in sat, am apelat la Fundatia Eminescu Trust care ne-a sprijinit financiar. Se doreste revitalizarea in situ si declararea ei ca obiect de patrimoniu, ne declara Jochen.

Ca o prima actiune in cadrul proiectului "A Whole Village", noi intentionam sa reparam moara si fieraria si sa amenajam o brutarie. In Hosman nu exista decat o moara de porumb, iar painea trebuie adusa din comunele invecinate. Pe timpul cat mai functiona (ultima data in perioada 1991-1995), asa numita "moara veche" avea un renume excelent in partea superioara a Vaii Hartibaciului, ne explica Jochen Cotaru.

Punerea in functiune a morii vechi impleteste istoria cu prezentul, aspectul tehnic cu cel cultural, incadrandu-se in pastrarea specificului si stimularea economiei la Hosman.

Din anul 2006, Asociatia a incercat sa reabiliteze cel puțin o fațada de la casele traditionale din sat anual, folosind materiale si tehnici vechi. Au fost restaurate cinci astfel de fatade: Casa Cotaru, Casa Boldis, Moara Veche, casa nr. 230 si casa nr. 181, ultima fiind un experiment nou care a demonstrat ca doar impreuna cu proprietarii indragostiti de cladiri vechi se poate ajunge la succese.

OBIECTIVE TURISTICE:

Biserica evanghelica fortificata: persoana de contact: Helmut Michaelis, tel. 0747-282821, intre orele 9.00 - 20.00.

Biserica ortodoxa si fosta biserica greco-catolica: persoana de contact: Morar Cornel, nr. 202, tel.:0269/583141.

Moara veche: Jochen si Gabriela Cotaru, Asociatia "Hosman Durabil", [email protected], tel:0740/959389.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.