Utilizarea calculatorului
Domenii de utilizare a calculatorului
Modalitati specifice de utilizare ale unui calculator personal.
In general, calculatoarele sunt mai eficiente decat oamenii in domenii care necesita un volum mare de calcule, efectuarea unor calcule complexe sau prelucrarea unui volum mare de date. Calculatoarele sunt folosite in toate domeniile: la nivel guvernamental, medicina, afaceri, invatamant etc. De asemenea calculatorul este un important mijloc de divertisment.
Exista aplicatii soft construite pentru toate domeniile; de exemplu:
· domeniul administrativ (inclusiv guvernamental) - evidente, colectare de taxe, actiuni decizionale, statistici, vot electronic etc
· mediul de afaceri - sistem informational de management, programe de contabilitate si gestiune, aplicatiipentru salarii, studii de fezabilitate, proiectare asistata de calculator, calcul tabelar, procesare de texte, servicii Internet
· aviatie si transporturi - dirijarea traficului, rezervarea biletelor, evidenta traficului
· domeniul medical - evidenta pacientilor (inclusiv fise complete individuale), analize medicale, tratamente, operatii
· domeniul educational si de divertisment - invatamant la distanta, evidenta elevilor si a institutiilor, cultura, jocuri e.t.c. Educatia prin intermediul calculatorului se numeste CBT (Computer Based Training).
Avantaje:
invatare in ritmul propriu;
materialul didactic poate fi consultat in orice moment si de oriunde;
nu este necesara participarea la cursuri.
- acumulare de cunostinte si deprinderi intr-un mod placut
Dezavantaje:
lipsa interactiunii cu alti studenti;
comunicare dificila cu instructorul;
motivarea se face mai greu.
· teleworking (munca acasa)
Avantaje:
reducerea spatiului de lucru pentru institutii/organizatii;
existenta unui program flexibil;
randament crescut.
Dezavantaje
reducerea relatiilor interumane;
nu se creeaza o cultura de firma (si e foarte important);
este dificil de lucrat in echipa.
Un capitol aparte il constituie sistemele informatice de birou
Functiile sistemelor informatice de birou decurg din obiectivele biroticii, legate de automatizarea activitatilor de birou prin informatizare si folosirea tehnicilor moderne de comunicare. Ele pot fi grupate in:
Functia de introducere a informatiei in sistem se refera la urmatoarele tipuri de preluare a informatiei:
Functia de memorare si regasire a informatiei se refera la stocarea informatiei in cadrul sistemului si posibilitatea de a o accesa ulterior pentru diverse prelucrari sau doar ca raspuns la interogari efectuate asupra colectiei de date din sistem (gasirea unor informatii care raspund la anumite cerinte).
Informatiile pot exista in:
Forma in care sunt depuse informatiile pe aceste suporturi este foarte importanta pentru prelucrarile ulterioare; acestea se vor realiza cu diverse produse soft (editoare de documente, tabelatoare, sisteme de gestiune a bazelor de date). In cazul in care este necesara organizarea unui volum mare de date, asupra carora se vor face prelucrari numeroase, se prefera structurarea acestor informatii in baze de date.
Functia de prelucrare a informatiei se refera la:
Functia de extragere a informatiei din sistem. Continutul rezultatelor extrase este important pentru utilizatorul sistemului birotic, in sensul ca rezultatele trebuie sa raspunda, din punct de vedere semantic, cerintelor sau solicitarilor formulate. Modul de extragere a rezultatelor din sistemul birotic este influentat de:
In interiorul sistemului birotic, rezultatele se pot vizualiza prin consultare directa la una din statiile retelei locale, prin consultarea informatiilor tiparite la imprimanta, plotter sau eventual redate de un periferic multimedia (pentru sunete si imagini). Daca sunt relevante pentru procesarile ulterioare, rezultatele se pot pastra in baza informationala pe suporturi magnetice sau in arhiva electronica.
Comunicarea in afara sistemului birotic, catre parteneri de afaceri, institutii de stat, actionari, public etc., se realizeaza prin transmisie (uzual digitala) de date (documente, informatii multimedia etc.) cu ajutorul unor retele de comunicatii. Acestea pot fi: retele de calculatoare sau retele de telecomunicatii publice sau private, nationale sau internationale (telex, telefon, telefax, teleconferinte, videoconferinte etc.). Posibilitatile de conectare prin unde de tip radio sau chiar prin sateliti de comunicatie cresc aria de acoperire a sistemelor de comunicatii.
Functia de comanda si control se refera la dirijarea sistemului, la reglarea functionarii lui. Se urmaresc:
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |