Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
CONSILIEREA COPILULUI

CONSILIEREA COPILULUI


CONSILIEREA COPILULUI

Tema 1 Poveste terapeutica:

"Conditiile de trai necorespunnzatoare, lipsa banilor ii determina pe unii copii sa-si doreasca o schimbare radicala in familie sperand la un trai mai bun, chiar daca uneori acesta este oferit de un centru de plasament"

Povestea se desfasoara in timpurile noastre, intr-o sara imaginara, unde doi copii locuiau cu bunicii lor. Acestia impreuna cu bunicii locuiau intr- un sat situate in apropierea unui oras monta, intr-o casuta mica, neconfortabila formata doar dintr-o camera si o mini bucatarie. Bunicii si copii nu aveau spatiu suficient in cei cativa metri patrati ai locuintei simtind profund lipsa confortului si de asemenea lipsa banilor care niciodata nu erau suficienti. Bunica aflata la o varsta inaintata incepuse sa fie din ce in ce mai artagoasa, in timp ce bunicul era de interesat de tot ce se petrece in jurul sau, de fapt el fusese intotdeauna un visator. Din cauza lipsei de confort copii erau multumiti de spatiul prea stramt si de atmosfera necorespunzatoare din locuinta. Certurile si tipetele erau din ce in ce mai frecvente, iar momentele rare de liniste devenisera apasatoare. Din lipsa banilor adesea copii sufereau de foame si chiar de frig. Datorita conditiilor existente adesea ei visau la un orizont mai larg, mai calm la un loc unde ar fi putut creste in liniste.



In fiecare seara dupa ce bunicii adormeau copii incepeau sa faca proiecte gandindu-se numai la calatorii, aventuri, evadari, noi descoperiri. Entuziasmul celui mai mare era temperat de cele mai multe ori de nelinistea fratelui mai mic, mai ales cand trebuia sa hotarasca data plecarii de acasa. Bineinteles ca era foarte tentat sa paraseasca acest adapost necorespunzator, dar teama de necunoscut ii speria foarte mult. Ei banuiau ca orasul din apropiere de unde adesea zareau diferite lumini era plin de lucruri minunate, dar existau de asemenea si foarte multe pericole. In acest caz cine i-ar putea proteja de acest nou univers.

Dupa discutiile purtate in fiecare seara, proiectul prindea forma astfel incat intr-o noapte foarte intunecata, cand totul era linistit in jurul lor au plecat ducand cu ei putinul pe care il aveau.

Cel mic era nelinistit si speriat deoarece parasea un loc sigur cunoscut de el si care ii oferea o anumita protectie. Fara a spune un cuvant celuilalt, a luat cu el un fular vechi impletit de bunica sa si a inceput sa desire firul din el. in timp ce mergeau pe drum el a inceput sa agate bucati de lana ici-acolo ca puncte de repere in cazul in care se vor intoarce, desi nu doreau acest lucru.

Dupa ce au mers o buna bucata de drum orasul incepuse sa se zareasca, apoi si-au facut aparitia cartierele luminoase, linistite cu blocuri in care pe ici-acolo se zarea cate o lumina. Fosforescenta vesela a neoanelor care luminau pe marginea drumului facea ca noaptea sa para mai putin amenintatoare, dar sentimentul de teama nu disparuse. Copiilor le era foame si frig, ar fi dorit sa se odihneasca si sa doarma. Cel mare si-a amintit ca un prieten i-a povestit despre calatoria sa in oras si despre existenta unei locuinte, un fel de adapost pentru copii aflati in dificultate. Dupa spusele prietenului acest camin ar fi trebuit sa fie undeva in apropiere de locul unde ei se aflau. "Luminile de la cladirea galbena din dreapta, trebuie sa fie ale caminului. Hai sa vedem dar trebuie sa fim prudenti" a spus fratele cel mai mare, "Mi s-a spus ca in acest loc isi gasesc adapost copii cu dificultati, dar s-ar putea sa gasim si alte persoane rau intentionate, existand anumite riscuri".

Apropiindu-se cu teama de cladire au incercat sa observe miscarea din interiorul camerelor luminate. Fiind obositi si inghetati intr-un tarziu au batut cu teama la usa cladirii cu speranta ca cineva le va deschide. Dupa putin timp usa s-a deschis si a aparut o doamna care i-a intrebat ce cauta, invitandu-i sa intre, fiind dusi intr-o sala mare in care erau mai multe mese si scaune, deci aici lua masa mai multe persoane, au gandit ei. Au fost intrebati daca le este foame si au fost dusi sa se spele pe maini timp in care o alta doamna a pus mancarea pe masa. Copii au uitat de teama si au inceput sa manance cu rapiditate. Dupa ce au terminat doamna le-a cerut sa vorbeasca despre ce s-a intamplat, astfel copii simtind bunatatea acestora au inceput sa-si spuna povestea. Fiind deja foarte tarziu acestia au fost dusi intr-un dormitor in care dormeau cativa copii.

Au primit si ei pijamale si li s-a aratat paturile in care trebuiau sa se culce. A doua zi s-au trezit si dupa ce au servit micul dejun au facut cunostinta cu ceilalti copii care se aflau deja in camin. De asemenea ei au fost inclusi in programul stabil al caminului pe care trebuiau sa il respecte.

Dupa ce au obtinut datele necesare doamnele care se ocupau de camin au anuntat autoritatile pentru a face cercetarile necesare in privinta celor doi. Deplasandu-se la locuinta bunicilor persoanele care se ocupau de ancheta au constatat ca relatarile facute de copii erau adevarate. Discutand cu bunicii care au afirmat ca le este greu sa se ocupe de copii si sa le ofere alte conditii de trai s-a hotarat ca acestia sa ramana in camin, adica in centrul de plasament unde au conditii corespunzatoare si de asemenea vor primi si o educatie adecvata. Bunicilor li s-a permis vizitarea acestora la centru atunci cand vor.

Dupa un timp copii s-au adaptat la programul centrului, placandu-le noile activitati si noii prieteni. La un interval mai mare de timp ei au fost vizitati de bunici care au fost surprinsi de noul comportament al acestora.

La plecare au promis ca se vor intoarce si atunci cand banii le vor permite ii vor lua acasa in timpul vacantelor.

Tema 2: Consilierea si orientarea in scoala

"Program de informare si consiliere privind cariera pentru elevii claselor a VIII-a"

Alegerea unei profesii a fost intotdeauna un lucru foarte dificil. Astazi cand cele mai multe profesii sufera transformari radicale momentul decizional este si mai mult ingreunat de faptul ca parintii, profesorii s-au alte persoane din anturaj nu pot oferi informatiile necesare, lipsindu-le adesea experienta in domeniile profesionale nou aparute. Problema analizata vizeaza identificarea nevoilor de consiliere privind cariera la nivelul claselor terminale pentru a realiza o orientare scolara si profesionala adecvata fiecarui elev in parte tinand cont de interesele, aptitudinile si preferintele fiecaruia.

Obiectivele programului:

Formarea unei atitudini pozitive fata de sine si de viitoarea cariera in cadrul grupului de tineri;

Identificarea nevoilor de consiliere privind cariera la nivelul elevilor din clasele terminale;

Oferirea de informatii corecte si utile privind invatamantul preuniversitar si piata muncii pentru elevi si pentru familiile acestora;

Sprijinirea elevilor in proiectarea in cunostinta de cauza a viitoarei cariere;

Implicarea familiei in orientarea scolara si profesionala a tinerilor.

Ipoteze de lucru:

Dezvoltarea capacitatii de autocunoastere si de interrelationare in contexte variate;


Dobandirea abilitatilor de explorare si planificare a carierei.

Subiecti:

Elevii claselor a VIII-a precum si familiile acestora.

Demersul experimental a parcurs urmatoarele etape:

Etapa I:

Identificarea si clarificarea problemei grupului.

Scopul acestor sedinte:

Clarificarea problemei grupului de catre fiecare membru al acestuia;

Crearea unui sentiment de comuniune care sa ajute la elucidarea trebuintelor, optiunilor si dorinselor;

Sedinta 1:

Definirea grupului tinta prin exercitiul de deschidere; exercitiu de prezentare: Cine sunt eu? / Unde sunt eu?

Sedinta 2:

O imagine cuprinzatoare asupra elevilor. Se urmareste prezentarea relatiilor, locurilor, lucrurilor si activitatile preferate ale acestora

Exercitiu: - blazonul meu;

- atomul social;

- test de personalitate.

Sedinta 3:

Cele mai importante evenimente din viata

Se pune accent pe acele fapte care au influentat in mod hotarator cursul vietii lor.

Exercitiu: - povestea mea;

- harta vietii.

Etapa II:

Oferirea de noi perspective, alternative:

In cadrul acestor sedinte s-a urmarit:

Prezentarea amanuntita a situatiei existente in cadrul colectivului de elevi, respectiv investigarea personalitatii elevilor, in scopul formarii unei imagini corecte despre sine;

Configurarea situatiei ideale prin prezentarea optiunilor elevilor privind viitoarea lor realizare personala si profesionala;

Sedinta 4:

Prezentarea amanuntita a propriei persoane din perspectiva orientarii scolare (chestionar ICC pentru elevii din clasele a VIII-a; chestionar privind rolul scolii si al familiei in orientarea scolara si profesionala a elevului);

Sedinta 5:

Compatibilitatea dintre abilitati, competitie, interese, valori si optiuni privind orientarea scolara si profesionala.

Exercitiu: -roata unica;

- de asemenea analiza rezultatelor chestionarelor.

Sedinta 6:

Discutie despre rolul celorlalti in implinirea planurilor de viitor.

Exercitiu: - bicicleta mea, fereastra deschisa;

Sedinta 7:

Exercitiul in planul imaginatiei.

Exercitiu: - bagheta magica; Daca as fi / Daca as putea.

Etapa III:

Exprimarea optiunii scolare.

Scopul acestui ultim stadiu s-a axat pe intocmirea si realizarea pasului concret realizat in:

Intocmirea scenariului strategic;

Motivarea optiunii scolare si profesionale.

Sedinta8:

Prezentare retelei scolare si profesionale, oferirii informatiilor despre profiluri, specializari, profesii si meserii.

Sedinta 9:

Prezentarea optiunii scolare si profesionale precum si motivarea alegerii facute:

chestionarul de optiuni scolare;

test de aptitudini / Interoptions

Sedinta 10:

Analiza optiunii scolare si profesionale; discutii cu elevii si cu parintii acestora.

Sedinta 11:

Descrierea specializarii alese si autoevaluarea pregatirii pe care o au la aceasta.

Sedinta 12:

Proiectie in viitor.

Exercitiu: - viitorul meu;

- contractul meu.

Rezultate:

Orientarea carierei este bine sa se realizeze tinand cont si de aptitudinile reale pe care subiectul le are si nu numai de interesele lui. Din acest motiv orientarea profesionala este recomandabil sa fie inceputa cu investigarea intereselor, deoarece daca o persoana are interese pentru un domeniu, in timp isi va putea dezvolta aptitudinile necesare. Atunci cand poseda doar aptitudini fara ca domeniul respectiv sa-l atraga, aceste aptitudini se vor plafona iar persoana va avea insatisfactii majore ajungand pana la tulburari emotionale.

S-a constatat de asemenea ca in scoala este deficitara formarea aptitudinilor si dezvoltarea creativitatii. Cunostintele pe care le dobandesc elevii nu sunt transferabile si explicabile. Sistemul actual de evaluare ii determina pe elevi sa memoreze mecanic si pe termen scurt. Elevii nu stiu sa-si organizeze cunostintele astfel incat acestea sa devina transferabile si usor de reactualizat.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.